Sellpy, o platformă online de comercializare a hainelor second-hand, la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de grupul suedez H&M, a anunţat luni că va intra pe 20 de noi pieţe europene, pariind pe creşterea cererii pentru fashion sustenabil, transmite Agerpres, citând agenția Reuters. Cumpărătorii din 24 de țări, inclusiv din România, pot face cumpărături pe platformă.
Strat-up-ul Sellpy, înfiinţat în Suedia în 2014, se ocupă de întregul proces de la preluare a articolelor de la locuinţa vânzătorului până la livrarea articolelor, scrie Agerpres. Ca urmare a expansiunii anunţată luni, numărul pieţelor pe care Sellpy va fi prezent va ajunge la 24, inclusiv România. Într-un comunicat de presă, Sellpy a subliniat că piaţa articolelor second-hand este unul dintre segmentele cu cel mai puternic ritm de creştere din industria de fashion. Sellpy susţine că un număr de peste nouă milioane de haine au fost vândute pe platforma sa. “Fiecare articol de îmbrăcăminte second-hand cumpărat salvează resurse pentru planeta noastră. Cererea înregistrată pe noile noastre pieţe creşte rapid”, a declarat directorul de dezvoltare Gustav Wessman.
Pe măsură ce consumatorii devin din ce în ce mai conştienţi de originea şi sustenabilitatea hainelor lor, industria de fashion este urmărită cu atenţie pentru că alimentează o cultură a risipei. H&M, care este în căutare de surse de venituri suplimentare după mai mulţi ani dificili în care vânzările au scăzut în multe magazine din reţeaua grupului, a preluat un prim pachet de acţiuni la Sellpy în 2015. Între timp, H&M a investit peste 20 de milioane de euro în Sellpy şi în prezent deţine aproximativ 70% din această companie. De asemenea, Sellpy a informat că a demarat o colaborare cu H&M care îi oferă acces la un depozit H&M din Polonia precum şi la servicii de tipul distribuţie, controlul calităţii hainelor şi gestionarea comenzilor. La începutul acestei luni, strat-up-ul Vinted cu sediul în Lituania a strâns 250 milioane de euro pentru a se putea extinde în Europa şi mai departe, adăugând că ultima rundă de finanţare a evaluat compania la 3,5 miliarde de euro.
Piața de haine revândute este în plină expansiune la nivel mondial, iar marii retaileri s-au alăturat trendului de “economie circulară a hainelor”, inclusiv în România. În ultimele luni, retailerul Auchan a început să comercializeze haine purtate în două locații din România: în hypermarketuri din Cluj și din Târgu Mureș. Conceptul a fost testat de retailerul francez Auchan în țara mamă încă de acum un an, dar nu e nici pe departe singura companie care a sesizat oportunitățile din acest sector de activitate la nivel global.