Presa maghiară: Locuințele din estul Ungariei se scumpesc la graniță, pe fondul cererii venite din partea românilor/ Apartamentele pot fi cumpărate cu până la o zecime din prețul metrului pătrat în Cluj-Napoca

locuinte vanzare contract Sursa foto: Dreamstime

În sectorul imobiliar din estul Ungariei, interesul manifestat încă de la începutul anului s-a menținut și în primul trimestru, iar creșterea prețurilor este alimentată și de românii interesați de achiziții, în urma extinderii spațiului Schengen, scrie portalul maghiar nepszava.hu. Aceasta în condițiile în care apartamentele pot fi cumpărate cu până la o zecime din prețurile înregistrate în Cluj-Napoca.

La începutul anului, a existat un interes mai mare pentru proprietățile imobiliare și rezidențiale din apropierea graniței de est – a declarat pentru Népszava László Balogh, principalul expert economic al ingatlan.com. Creșterea cererii din partea cumpărătorilor din România de la începutul lunii ianuarie a fost deja vizibilă în avans, atunci când a devenit clar în jurul lunilor noiembrie și decembrie că România va deveni, de asemenea, membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Astfel, în esență, este posibilă trecerea frontierei româno-maghiare fără control la frontieră.

În sectorul imobiliar din estul Ungariei, interesul care s-a manifestat la începutul anului s-a menținut în primul trimestru. Creșterea prețurilor este alimentată și de românii interesați de achiziții, în urma extinderii spațiului Schengen. Presa maghiară notează că apartamentele din această zonă pot fi cumpărate cu până la o zecime din prețul metrului pătrat în Cluj-Napoca.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Casele din localitățile mai mici au ajuns în centrul interesului, iar cererea din România a crescut puternic, conform expertului consultat de publicația maghiară.

Una dintre explicații ține de faptul că prețurile imobilelor din vestul României au crescut foarte mult în anii recenți. Pe de altă parte, în zonele din estul Ungariei, prețurile foarte mici pe metru pătrat sunt tipice în unele așezări.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Datorită diferenței mari, aderarea României la spațiul Schengen a făcut ca pentru mulți oameni să fie o alternativă reală cumpărarea unei case aici, la prețuri mult mai mici. Chiar dacă acest lucru înseamnă să facă naveta peste graniță în Ungaria.

Diferența de preț este destul de substanțială, întrucât prețul mediu pe metru pătrat în Cluj-Napoca, de exemplu, ajunge până la 3.000 de euro, adică aproximativ 1,2 milioane de forinți. În Timișoara, acesta este de 1700 de euro, iar în Oradea de 1600 de euro, adică 600-700 de mii de forinți. Pe de altă parte, în zonele maghiare cumpărătorii pot găsi apartamente sau case pentru un sfert sau chiar o cincime din prețul metrului pătrat. Astfel, pentru o locuință mult mai ieftină, mulți oameni se angajează să facă naveta din estul Ungariei în vestul României, a spus Balogh.

Iar acest lucru a stimulat în mod clar piața imobiliară din regiune. Pe baza statisticilor din primul trimestru, se poate observa că printre cele mai căutate așezări se numără Debrecen, Biharkeresztes, Berettyóújfalu, Gyula, Komádi, Battonya, Csenger și Mérk.

În numele Duna House, directorul general adjunct Ferenc Máté a adăugat că, potrivit datelor lor, printre județele care se învecinează cu România, în județul Hajdú-Bihar s-au vândut cu 9% mai multe proprietăți, în județul Békés cu 25% mai multe, iar în județul Szabolcs-Szatmár-Bereg numărul vânzărilor de proprietăți a crescut cu 29% față de primul trimestru din 2024.

Cu alte cuvinte, revigorarea pieței se vede și în vânzările imobiliare. În plus, în aceste județe, fără excepție, media județeană arată o creștere cu două cifre a prețurilor: s-a înregistrat o creștere a prețurilor de 14-24% față de aceeași perioadă a anului precedent, a adăugat el. Potrivit lui László Balogh, este într-adevăr posibil să se înregistreze creșteri de prețuri de această amploare, dar există localități în care rata de creștere este mai modestă. În Biharkeresztes, menționată mai sus, de exemplu, conform datelor Ingatlan.com, după un preț mediu de 266 mii HUF pe metru pătrat în martie anul trecut, acum se cer 270 mii HUF. Mérken după 101 forinți, 106 mii. În același timp, piața aproape că a explodat în Komádi, deoarece după 118 mii HUF de anul trecut, proprietățile și-au schimbat proprietarul în luna martie a acestui an la prețuri de 211 mii HUF pe metru pătrat.

Balogh a adăugat că trebuie remarcat și faptul că în multe cazuri baza este foarte scăzută, deoarece este o regiune fundamental stagnantă a pieței imobiliare interne. De aceea, el a sintetizat schimbările în așa fel încât se pare că unele categorii fără valoare încep să ajungă din urmă media județeană, ceea ce indică în mod cert relansarea pieței în zonă. Potrivit Duna House, pe baza feedback-ului experților lor imobiliari din Békéscsaba, interesul pentru casele cu grădină din zonele de frontieră a crescut cu adevărat.

Articolul integral AICI

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.