Prețurile gazelor scad în Europa, după ce Rusia a anunțat mai multe livrări luna viitoare

gaze Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Prețurile gazelor din Marea Britanie și Europa continentală au scăzut vineri cu până la o cincime, după ce Rusia a lansat semnale suplimentare că va crește exporturile în regiune, ceea ce urmează unor luni întregi de livrări reduse, scrie Financial Times.

Gazprom, compania de stat rusă de gaze, a anunțat vineri că și-a atins obiectivul de umplere a depozitelor interne la două zile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat companiei să înceapă să-și umple depozitele europene.

Intervenția vine după acuzațiile unor analiști că Moscova a alimentat o criză energetică în Europa prin oprirea aprovizionării.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Contractele de referință pentru ziua următoare din Marea Britanie au scăzut cu aproape 20%, la 1,39 lire sterline, după ce au fost tranzacționate la niveluri record de peste 2 lire sterline în cea mai mare parte a lunii octombrie.

În timp ce prețurile sunt încă de aproximativ de trei ori mai mari decât nivelul de la începutul anului, noile livrări vor veni ca o „gură de aer” atât de necesară industriilor consumatoare de energie și vor spori speranța că impactul prețurilor la gaze asupra economiilor nu va fi la fel de rău precum se bănuia. Preocupările cu privire la inflație au fost sporite și de creșterea prețului gazelor, ceea ce a crescut presiunea asupra băncilor centrale de a lua în considerare creșterea ratelor dobânzilor.

În timp ce comercianții au avertizat că prețurile ar putea crește rapid din nou dacă livrările suplimentare rusești nu se materializează în noiembrie, ei au spus că semnalele de la Moscova au fost suficiente pentru a opri raliul ultimelor luni.

Contractele de gaz din Marea Britanie cu livrare în decembrie au scăzut cu 15%, până la 1,67 lire sterline, în timp ce valoarea de referință europeană a scăzut cu aproape 12%, până la 65,70 euro pe megawat oră, în contextul în care în urmă cu două săptămâni se tranzacționa la peste 100 de euro.

Gazprom a anunțat vineri că a umplut toate depozitele interne până pe 8 noiembrie, în aceeași zi despre care Putin a spus că ar trebui să fie termenul limită pentru începerea trimiterii de provizii suplimentare în propriile depozite ale Gazprom din Germania și Austria.

Cu toate acestea, există încă îngrijorări că Europa începe iarna cu niveluri mai scăzute decât de obicei de gaz în depozite și, dacă vremea ar fi puțin mai rece decât în ​​mod normal, aprovizionarea ar putea rămâne problematică, ceea ce ar pune din nou presiune pe prețuri.

Rusia a negat în mod constant limitarea livrărilor către Europa, deși și-a limitat exporturile la cele acoperite de contracte pe termen lung în 2021 și și-a menținut propriile depozite la niveluri mult mai scăzute decât în ​​mod normal pentru perioada anului.

Vladimir Putin a spus că, dacă continentul dorește mai mult gaz, atunci ar trebui să aprobe conducta Nord Stream 2 către Germania, care s-a confruntat cu opoziție din partea SUA și a țărilor din estul Europei, care se tem că va crește influența Rusiei asupra continentului.

Ministerul Economiei din Germania a declarat în această săptămână că a ajuns la concluzia că permiterea pornirii noii conducte nu va pune în pericol securitatea energetică a țării sau a UE, deschizând calea pentru ca Nord Stream 2 să primească certificarea din partea Agenției Federale din Berlin.

Livrările de gaze s-au înăsprit, de asemenea, la nivel global, pe măsură ce economiile s-au redresat în urma pandemiei, Asia plătind o primă pentru a atrage mai multe livrări de gaz natural lichefiat, ceea ce a lăsat mai puține resurse pentru Europa.

„Nivelurile scăzute de stocare și temerile cu privire la o perioadă de frig au planat peste această piață”, a declarat Laurent Ruseckas de la IHS Markit, o companie de consultanță. „Dar dacă Rusia spune că acum este pregătită, asta va oferi un grad de confort pieței”, a precizat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: