Pe măsură ce Bulgaria se apropie de aderarea la zona euro, apar îngrijorări cu privire la implementarea prețurilor rotunjite în euro, care ar putea avea un potențial impact asupra portofelelor cetățenilor după adoptarea monedei unice, scrie Novinite.
Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de lege privind introducerea euro în Bulgaria, arătând că prețurile rotunjite în euro vor fi aplicate la o lună după ce țara va trece la zona euro. Inițial, cetățenii vor avea opțiunea de a plăti atât cu leva, cât și cu euro în această perioadă de tranziție.
Pentru a preveni creșterile nejustificate ale prețurilor în faza inițială, comercianții se vor confrunta cu reglementări stricte, cu amenzi de la 400 de leva (200 euro) la 7.000 leva (3.500 euro) pentru încălcări. Cu toate acestea, eficacitatea monitorizării și aplicării acestei restricții rămâne incertă, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la punerea sa în practică, arată publicația citată.
În timp ce proiectul de lege schițează reguli pentru conversia valutară, precizând modul în care prețurile ar trebui ajustate din leva în euro, tranziția la prețurile rotunjite ar putea reprezenta o provocare pentru consumatori. În lipsa unei supravegheri după prima lună, comercianții ar putea opta să rotunjească prețurile într-un mod care ar putea duce la creșterea costurilor pentru consumatori.
Restricția impusă comercianților de a majora prețurile în mod nejustificat va fi valabilă doar pentru o lună. În plus, nu este clar cum va dovedi Agenția Națională de Venituri că majorarea din această lună nu se datorează unor factori economici justificați pentru a impune o amendă. Noua lege conține reguli pentru conversia valutară, potrivit cărora, dacă o brioșă costă acum 3 leva, prețul ei în euro ar trebui să fie de 1,53 euro. Cineva ar putea rotunji prețul unei brioșe la 1,50 euro, dar probabil că majoritatea îl vor rotunji la 1,60 euro.
La o lună de la intrarea Bulgariei în zona euro, toate bunurile și serviciile vor fi afișate atât în leva, cât și în euro, pentru o perioadă de 12 luni. Cursul de schimb va fi stabilit de Consiliul UE, utilizându-se actualul curs de schimb fix de 1,95583 leva pentru un euro.
Cu toate acestea, persistă îngrijorările cu privire la impactul potențial al prețurilor rotunjite asupra puterii de cumpărare a consumatorilor și asupra inflației generale. Cetățenii vor fi încurajați să raporteze Comisiei pentru protecția consumatorilor încălcările normelor de stabilire a prețurilor, subliniind importanța vigilenței în asigurarea unor practici de stabilire a prețurilor echitabile.