Producătorii de bere din Marea Britanie au început să vândă bere mai slabă, dar nu au redus prețurile/ Ei plătesc astfel taxe mai mici către stat și spun că berea are același gust

bere londra pub

Producătorii de bere din Regatul Unit reduc conținutul de alcool – dar nu și prețul – la câteva dintre cele mai populare beri ale lor, în ceea ce a fost descris ca un alt exemplu de “shrinkflation”, scrie CNN.

Greene King, un important producător de bere și un lanț de pub-uri din Marea Britanie, a redus conținutul de alcool (ABV), al popularei sale Old Speckled Hen pale ale la 4,8% de la 5%, a declarat un purtător de cuvânt al Greene King pentru CNN.

În martie, cel mai vechi producător de bere din țară, Shepherd Neame, a redus ABV-ul berilor sale îmbuteliate Spitfire și Bishops Finger la 4,2% și, respectiv, 5,2%, de la 4,5% și 5,4%, a declarat un purtător de cuvânt.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Cotidianul Mail on Sunday, care a publicat duminică o anchetă, a scris că producătorii de bere au păstrat intactă dimensiunea sticlelor și a dozelor, cu aceeași cantitate de lichid, dar au redus cantitatea de alcool.

Acesta a spus că această “drinkflation” reflectă “shrinkflation” – practica producătorilor de alimente și a supermarketurilor de a reduce dimensiunea produselor lor fără a reduce prețurile.

Deoarece, în conformitate cu legislația britanică, producătorii de bere plătesc mai puține taxe pentru băuturile cu un conținut mai mic de alcool, ziarul susținea că societățile au încasat această economie pe care au făcut-o în loc să o transfere către clienți prin scăderea prețurilor.

Producătorul de bere Greene King a redus conținutul de alcool al băuturii sale Old Speckled Hen pale ale de la 5% la 4,8%.
Dar purtătorul de cuvânt al Greene King a declarat pentru CNN că reducerea ABV a ajutat pur și simplu la compensarea unor costuri în creștere, în urma unor ani de “presiuni inflaționiste asupra materiilor prime, a costurilor de ambalare și a prețurilor la energie”.

Reducerea ABV “scade taxa pe care o plătim fără a afecta în mod vizibil aroma berii”, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt al Shepherd Neame a declarat pentru CNN că a redus conținutul ABV al berii sale pentru “a le extinde atractivitatea”, deoarece consumatorii “aleg din ce în ce mai mult băuturi cu un conținut mai mic de alcool ca parte a unui stil de viață sănătos”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a mai spus că producătorul de bere a înregistrat “creșteri semnificative” ale costurilor materiilor prime, precum energia și sticla, și că, în consecință, a majorat prețurile la toate berile sale.

În ianuarie, producătorul olandez de bere Heineken a redus conținutul ABV al Foster’s larger – pe care o vinde în Marea Britanie – la 3,7% de la 4%.

Un purtător de cuvânt al producătorului de bere a declarat pentru CNN că a făcut acest lucru deoarece “consumatorii aleg din ce în ce mai mult produse cu un nivel mai scăzut de ABV ca parte a unui stil de viață echilibrat”, dar a adăugat că a înregistrat “creșteri de costuri fără precedent”.

Emma McClarkin, director executiv al British Beer and Pub Association, a declarat că, în ciuda faptului că inflația din Marea Britanie s-a mai domolit,  întreprinderile “încă resimt foarte mult presiunea” și găsesc pur și simplu modalități de a absorbi costurile mai mari.

“Producătorii de bere s-au confruntat în ultimii doi ani cu creșteri tot mai mari de prețuri în toate lanțurile de aprovizionare și, pe cât posibil, au absorbit costurile pentru a evita ca clienții să plătească mai mult decât trebuie pentru berea lor”, a declarat McClarkin.

Inflația prețurilor de consum în Marea Britanie rămân ridicată, ajungând la 8,7% în aprilie. Inflația a scăzut în ultimele luni, dar este în continuare mai mare decât în orice altă țară din Grupul celor șapte.

Fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat vineri pentru cotidianul The Daily Telegraph că Brexitul a fost un “aspect unic” al economiei britanice care a contribuit la explicarea faptului că inflația a rămas atât de ridicată.

“Am stabilit înainte de Brexit că va crea un șoc negativ al ofertei pentru o perioadă de timp, iar consecința va fi o liră mai slabă, o inflație mai mare și o creștere mai slabă”, a spus el.

Carney a spus că nu se bucură să spună “v-am spus noi”, deoarece milioane de britanici obișnuiți plătesc acum prețul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: