Putin încearcă să evite un „default” prin plăți în ruble către creditori

Vladimir Putin, Serghei Lavrov Vladimir Putin și Serghei Lavrov / Sursa foto: Kremlin.ru

Rusiei și companiilor ruse li se va permite să plătească creditorii străini în ruble, conform unui decret semnat sâmbătă de președintele Vladimir Putin, ca o modalitate de a evita neplata și intrarea în „default”, scrie Bloomberg.

Decretul stabilește reguli temporare pentru ca debitorii suverani și corporativi să efectueze plăți către creditorii din „țări care se angajează în activități ostile” împotriva Rusiei, a companiilor și a cetățenilor acesteia. Guvernul va pregăti o listă cu astfel de țări în termen de două zile.

Obligațiunile corporative rusești denominate în valută străină au scăzut puternic în ultimele zile, deoarece investitorii au cântărit impactul sancțiunilor impuse țării în urma invaziei Ucrainei. Guvernul rus a răspuns sancțiunilor prin reducerea dramatică a accesului la valute străine, ceea ce ar putea restrânge capacitatea deținătorilor de obligațiuni de a primi plăți de dobândă și principal.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Separat, casele de compensare Clearstream și Euroclear au încetat să accepte rubla ca monedă de decontare și au exclus toate titlurile emise de entitățile ruse din toate tranzacțiile tripartite, excluzând un canal tradițional utilizat pentru a efectua plăți către deținătorii de obligațiuni.

Potrivit decretului de sâmbătă, plățile vor fi considerate executate dacă sunt efectuate în ruble la cursul oficial al Băncii Centrale a Rusiei.

Debitorii pot cere unei bănci rusești să creeze un cont special denominat în ruble „C” în numele creditorilor străini pentru decontare, în timp ce creditorii locali vor fi plătiți prin depozitarii ruși. Regula se aplică sumelor care depășesc 10 milioane de ruble (81.900 USD) pe lună.

Pe 2 martie, Rusia a efectuat plata unui cupon de 11,2 miliarde de ruble pentru 339 de miliarde de ruble de obligațiuni cunoscute sub numele de OFZ cu scadență în februarie 2024. În timp ce Depozitarul Național de Reglementări al Rusiei a primit banii, deținătorii de obligațiuni străini nu au fost plătiți din cauza ordinului băncii centrale de interzicere a plăților externe. Acest lucru a declanșat o dezbatere asupra faptului dacă aceasta a constituit sau nu un „default”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: