Rata anuală a inflației în Spania a ajuns la 10,8%, ca urmare a majorării preţurilor la alimente, electricitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte

spania steag flag sursa foto: Pexels

Rata anuală a inflaţiei în Spania a urcat în iulie la 10,8%, ca urmare a majorării preţurilor la alimente, electricitate, îmbrăcăminte şi încălţăminte, marcând nivelul cel mai ridicat începând din septembrie 1984, conform datelor preliminare publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, citate de agenţia EFE, transmite Agerpres.

Dacă aceste date vor fi confirmate în 12 august, ar indica o creştere a inflaţiei de şase zecimi, în iunie rata inflaţiei fiind de 10,2%, şi cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 38 de ani.

Această evoluţie se datorează scumpirii alimentelor şi băuturilor non alcoolice şi electricităţii, precum şi reducerilor mai mici la îmbrăcăminte şi încălţăminte, toate acestea în pofida scăderii preţurilor la carburanţi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Surse din Ministerul spaniol al Economiei consideră că inflaţia „este un fenomen global şi una dintre principalele consecinţe ale tensiunilor geopolitice”, care generează „o majorare continuă a preţurilor la energie, în special la gaze, şi, de asemenea, a preţurilor la alimente”.

Inflaţia îşi menţine tendinţa de creştere începută în martie 2021 şi care a fost întreruptă doar în ianuarie, când s-a moderat cu 4 zecimi, până la 6,1%, şi în aprilie, când a scăzut cu un punct şi jumătate, până la 8,3%.

Dacă sunt eliminate elementele mai volatile din coşul de cumpărături, inflaţia de bază s-a situat la 6,1%, tot cu şase zecimi peste nivelul din iunie. În cazul în care această cifră va fi confirmată, va fi cea mai ridicată începând din 1993, subliniază INE.

În ceea ce priveşte evoluţia lunară, preţurile de consum au scăzut cu 0,2 % comparativ cu iunie, conform datelor preliminare.

Indicele preţurilor de consum armonizat (IPCA, care permite să se realizeze comparaţii cu alte ţări europene) s-a situat la 10,8%, cu opt zecimi peste cel din luna anterioară. În rata lunară, variaţia a fost de – 0,5%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: