Producţia industrială a scăzut atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, în luna mai comparativ cu aprilie, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. În rândul statelor membre, România a înregistrat cea mai importantă scădere de la o lună la altă.
Conform acestor date, producţia industrială a scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021. În rândul statelor membre, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în România (minus 8,5%), Grecia (minus 4,7%) şi Irlanda (minus 4,6%).
În cazul UE, producţia de energie a scăzut cu 2% de la o lună la alta, producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 1,7%, iar producţia de bunuri de capital a scăzut cu 1,6%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 1,5%.
În ritm anual (luna mai 2021 comparativ cu luna mai 2020), producţia industrială a crescut cu 20,5% în zona euro şi cu 21,2% în UE. Datele Eurostat arată că producţia industrială a crescut în toate statele membre, iar cele mai mari importante creşteri au fost înregistrate în Ungaria (40,3%), Slovacia (36,8%), Polonia (30,2%) şi România (29,3%).
Creşterea de două cifre a producţiei industriale în UE în ritm anual în luna mai s-a datorat în special unei creşteri de 39,1% a producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată, urmată de o creştere de 29,6% a producţiei de bunuri de capital şi unei creşteri de 24,2% a producţiei de bunuri intermediare.
Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că, în luna mai 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 6% ca serie brută şi cu 8,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna mai din 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 28,9% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 30,3%.