Rusia: Plata obligaţiunilor suverane va depinde de sancţiunile impuse de Occident

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Plata obligaţiunilor suverane va depinde de sancţiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, a avertizat Rusia, ridicând posibilitatea primului său default al obligaţiunilor din anii care au urmat revoluţiei bolşevice din 1917, transmite News.ro, citând agenția Reuters.

Ministerul de Finanţe al Rusiei a declarat că va plăti integral datoriile suverane, la timp, dar că plăţile ar putea fi îngreunate de sancţiunile internaţionale.

”Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăţi către nerezidenţi va depinde de măsurile de limitare introduse de alte state în raport cu Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acest lucru ridică posibilitatea unei incapacităţi tehnice a datoriei din partea Rusiei, în urma blocării de cître Occident a unei mari părţi din rezervele valutare al băncii centrale, de 640 de miliarde de dolari, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce Rusia descrie ca fiind o operaţiune militară specială în Ucraina, pe 24 februarie.

De acum încolo, Rusia va folosi ruble pentru a efectua plăţi către rezidenţi pentru obligaţiuni denominate în valută străină, a spus ministerul.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a mai spus în mod explicit că Rusia ar putea să nu poată efectua plăţi de obligaţiuni din cauza restricţiilor impuse de guvernul rus.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată, cu o datorie internă de 40 de miliarde de dolari, şi a devalorizat rubla sub preşedintele Boris Elţin, fiind efectiv în faliment după ce criza datoriilor din Asia şi scăderea preţului petrolului, care au au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.

De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele, pe locul patru ca mărime în lume, constituite la comanda preşedintelui Putin tocmai pentru o astfel de criză, sunt blocate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.

Ar putea fi primul default major al Rusiei în mai bine de un secol.

Chiar şi atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, Rusia şi-a asumat datoria externă.

În 1918, revoluţionarii bolşevici conduşi de Vladimir Lenin au repudiat datoria ţaristă, şocând pieţele globale ale datoriilor, deoarece Rusia avea atunci una dintre cele mai mari datorii externe din lume.

Pe 16 martie, Rusia urmează să plătească cupoane în valoare de 107 milioane de dolari pentru două emisuni de obligaţiuni, deşi are o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a face plăţile.

Următoarea rambursare completă a ”principalului” este pentru o emisiune de obligaţiuni de 359 de milioane de dolari, pe 31 martie 2030, şi apoi o scadenţă mai mare, de 2 miliarde de dolari, pe 4 aprilie.

Gigantul rus al gazelor Gazprom are o emisune de obligaţiuni de 1,3 miliarde de dolari care urmează să fie rambursată pe 7 martie.

Potrivit JPMorgan, piaţa de obligaţiuni OFZ a însumat 15.500 de miliarde de ruble, sau aproximativ 200 de miliarde de dolari la cursul de schimb al rublei din ianuarie, străinii deţinând puţin mai puţin de o cincime din obligaţiuni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: