Scope Ratings: Formarea unui guvern stabil este vitală pentru aderarea Bulgariei la zona euro / Bulgaria va organiza alegeri generale – al cincilea scrutin în doi ani – pe 2 aprilie

bulgaria, sofia, steag, drapel, balcanim UE, uniunea europeana Sursa foto: Pixabay / sapviktor

Lipsa unui guvern stabil și inflația ridicată ar putea întârzia aderarea Bulgariei la zona euro dincolo de anul țintă 2024, în pofida sprijinului politic larg pentru adoptarea monedei unice a UE, arată agenția germană de ating Scope Ratings într-un comentariu publicat joi, citat de SeeNews.

Bulgaria urmează să organizeze alegeri generale – al cincilea scrutin în doi ani – pe 2 aprilie.

“Un guvern cu o majoritate parlamentară funcțională este vital pentru implementarea unor reforme structurale care să stimuleze creșterea economică și să susțină adoptarea fără probleme a monedei euro de către țară”, a comentat Levon Kameryan, director asociat pentru sectorul suveran și sectorul public la Scope Ratings. El a adăugat că o serie de administrații de scurtă durată au constrâns mult timp ratingul de credit BBB+/Stabil al Bulgariei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Accelerarea reformelor instituționale și a reformelor pieței muncii și a infrastructurii sunt esențiale pentru a stimula investițiile și a genera creșterea economică necesară pentru a ridica standardele de viață mai aproape de nivelurile UE, în special având în vedere inflația de două cifre din prezent, condițiile financiare stricte și slăbiciunile demografice ale Bulgariei”, a spus Kameryan.

Adoptarea monedei euro ar îmbunătăți perspectivele de creditare ale Bulgariei prin adoptarea de către țară a unei monede de rezervă la nivel mondial, prin consolidarea asociată a instituțiilor și a guvernanței și prin asigurarea unei flexibilități mai solide a politicii monetare, a menționat el.

Bani mai puțini din PNRR din cauza deselor schimbări de guvern

Instabilitatea politică a frânat reformele necesare pentru a debloca granturi UE în valoare de 5,7 miliarde de euro (6,14 miliarde de dolari) în cadrul Planului de redresare și reziliență al țării. Bulgaria a primit prima tranșă de granturi în valoare de 1,37 miliarde de euro abia în decembrie.

“Apariția unei coaliții funcționale la alegerile din aprilie și a unei coaliții pregătite să dea curs cererilor populare de reformă instituțională ar spori încrederea autorităților din zona euro că Bulgaria rămâne pe drumul cel bun pentru aderarea la uniunea monetară și ar putea oferi un grad de flexibilitate în ceea ce privește viitoarea lor evaluare a criteriilor de convergență”, a declarat Kameryan.

“Un astfel de guvern ar capitaliza progresele înregistrate de guvernul anterior de scurtă durată al Bulgariei, în 2022, condus de prim-ministrul Kiril Petkov și de partidul său “Noi continuăm schimbarea”, care a dat startul cu îmbunătățiri în ceea ce privește planificarea economică și calitatea instituțională, care au fost pozitive pentru perspectiva ratingului.”

Inflația ridicată reprezintă un alt risc pentru planul de aderare a țării la zona euro, potrivit lui Kameryan.

“Inflația din Bulgaria, de 13% ca medie pe 12 luni în decembrie 2022, se situează cu mult peste 1,5 puncte procentuale peste ratele din cele trei economii cu cea mai scăzută inflație din UE”, a spus el.

Potrivit Scope Ratings, economia Bulgariei este pe cale să crească cu 1% în acest an, după o creștere estimată de 3,4% anul trecut. În 2024, economia ar trebui să își revină cu 3%, ceea ce este aproape de potențialul său de creștere pe termen mediu, pe măsură ce inflația se atenuează și investițiile își revin.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: