Serbia vrea să cheltuie trei miliarde de euro, până la 4,5% din PIB, pentru importurile de electricitate și gaze naturale

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Serbia intenţionează să cheltuie trei miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, pentru importurile de electricitate, gaze naturale şi păcură în perioada octombrie-martie, în ideea de a acoperi costurile în creştere cu electricitatea şi încălzirea, a declarat joi ministrul sârb al Energiei, Zorana Mihajlovic, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut, ţara vecină a cheltuit 1,65 miliarde de euro pentru a acoperi importurile de gaze şi electricitate.

Zorana Mihajlovic a precizat că o mare parte din bani vor merge spre importurile de electricitate, importuri care vor acoperi o cincime din necesităţile Serbiei.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Pentru electricitate, pentru cantităţi suplimentare de gaze până la finele lui martie şi pentru păcură, vom fi nevoiţi să cheltuim aproximativ trei miliarde de euro”, a declarat Zorana Mihajlovic într-un interviu pentru Reuters.

În prezent, Serbia obţine două treimi din necesarul de energie electrică de la o serie de termocentrale vechi pe cărbune iar restul este acoperit de electricitatea produsă în hidrocentrale, parcuri eoliene şi fotovoltaice.

Mihajlovic a informat că firma de utilităţi EPS, companie controlată de stat, a ajuns la un acord cu Azerbaidjanul pentru achiziţionarea unei cantităţi de electricitate de 2.600 MWh şi acum autorităţile de la Belgrad poartă discuţii cu Turcia cu privire la transportul electricităţii. În plus, Serbia negociază şi importul de electricitate din Ungaria, a spus Mihajlovic.

Pentru a contracara creşterea consumului de energie electrică, firma de utilităţi EPS va oferi reduceri de preţ acelor consumatori care reuşesc să facă economii la electricitate.

În paralel, Serbia, ţară care îşi acoperă necesarul de cărbune din producţia internă şi importuri din Bosnia, Bulgaria şi Muntenegru, intenţionează să importe o cantitate suplimentară de 2,5 milioane de tone de cărbune, în principal din Bulgaria, Bosnia, România şi Grecia.

Pentru a evita crizele viitoare, Serbia ar trebui să investească aproximativ trei miliarde de euro în două noi hidrocentrale, a apreciat Zorana Mihajlovic. Aceasta a mai spus că Serbia va înceta să mai importe petrol rusesc şi, începând cu data de 1 noiembrie, va face trecerea la petrol din Irak, pentru a respecta sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

Tot ca pregătire pentru iarna care va veni, Serbia şi-a majorat şi volumele de gaze stocate în depozitele interne precum şi în depozitele închiriate din Ungaria. Luna trecută, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara are suficiente gaze în depozite pentru a acoperi consumul timp de 60 de zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: