Societatea de asigurări City Insurance, sancționată dur de ASF. Aprobare retrasă și amenzi de milioane de lei pentru conducerea firmei / Frâiele au fost preluate de către Fondul de Garantare

City Insurance

După mai multe controale desfășurate în perioada 2019-2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a decis o serie de sancțiuni care vizează compania, inclusiv aplicarea de amenzi de 8 milioane de lei pentru reprezentanții conducerii City Insurance și membrii consiliului de supraveghere. Societatea a fost amendată cu 2,9 milioane de lei, iar ASF a mai dispus ca firma să transmită spre aprobare un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.

City Insurace, liderul pieței de asigurări din România, a fost vândută recent către I3CP, un investitor global cu sediul în Olanda. Se preconizează că tranzacția se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021. City Insurance era controlată de Vivendi International, al cărei unic acționar este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Reprezentanții ASF au anunțat azi că au efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance mai multe acțiuni de control la sediu, în perioada 2019-2021, dar și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății, cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, au fost de asemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.

Ca urmare a aspectelor constatate în urma controalelor, ASF a dispus sancționarea membrilor Directoratului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă – de câte un milion de lei – și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate. Sunt vizați de această măsură Renato Szilagyi – Președinte Directorat, Buzerea Barbu Mircea – Vicepreședinte al Directoratului și Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis – membru al Directoratului.

ASF a decis sancționarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă (1 milion de lei) și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate. Este vorba despre cinci persoane: Browne Woodthorpe Robert – Președinte al Consiliului de Supraveghere, Rossler Max Walter – Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere, și membrii Pascale Cristian, Arampova Aelita și Papanikolaou Epameinondas.

Alte decizii ASF:

  1. Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internațional S.R.L. în conformitate cu prevederile art. 163 alin. (6) și alin. (8) din Legea nr. 237/2015;
  2. Sancționarea Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital;
  3. Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.

Despre problemele din cadrul companiei reprezentanții ASF au atras deja atenție înainte de anunțarea sancțiunilor oficiale.

Un angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) reclama recent o serie de nereguli grave în cadrul instituției, printre care presiuni pe angajați pentru a accepta micșorări de salarii, amenzi simbolice și procese pierdute ușor cu asigurătorii RCA, dar și faptul că ginerele liderului PSD Paul Stănescu a fost numit prin delegare fără concurs, alături de alte persoane care au fost angajate pe criterii de rudenie (gineri, soții) și interese personale (amante). ASF nu a dorit la acel moment să comenteze aceste acuzații. Cristian Muntean, expert în management în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este cel care a atras atenția asupra acestor disfuncționalități în cadrul unui memoriu, el solicitând Senatului să fie audiat ca avertizor de integritate, scria HotNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *