The Guardian: Agenți de securitate de la Cupa Mondială sunt încă încarcerați în Qatar, după o dispută legată de salariile neplătite

qatar cupa mondiala fotbal 2022 Sursa foto: Dreamstime

Muncitorii de la locurile de desfășurare a Cupei Mondiale 2022 au fost concediați la încheierea turneului și ar fi fost încarcerați sau deportați după ce au încercat să ceară salarii neplătite, scrie The Guardian.

Trei agenți de securitate de la Cupa Mondială, care au fost reținuți în timp ce încercau să rezolve o dispută legată de salarii neplătite, sunt încă reținuți în Qatar la patru luni de la arestarea lor. Shakir Ullah și Zafar Iqbal din Pakistan, precum și un cetățean indian, ar fi fost condamnați la șase luni de închisoare și la plata unei amenzi de 10.000 de riali (2.220 de lire sterline) fiecare.

Constatările, stabilite pentru prima dată de grupul pentru drepturile omului Equidem și verificate de The Guardian, reprezintă un post-scriptum șocant la Cupa Mondială de fotbal, despre care Fifa a promis că va lăsa o moștenire de durată în ceea ce privește îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor în statul din Golf. Qatar nu a comentat cazul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cei trei bărbați se aflau printre sutele de agenți de securitate angajați de Stark Security Services, o companie locală de securitate privată, care au fost repartizați în locații cheie pe parcursul Cupei Mondiale, dar care au fost concediați în zilele de după finală, cu luni de zile rămase de executat din contractele lor.

Ullah, căruia colegii săi îi spuneau cu afecțiune chacha (unchi în limba urdu), a fost descris de unul dintre ei ca fiind “o persoană calmă, liniștită, dar când vine vorba de drepturile sale, nu va permite să îl înșeli”.

Solicitând eliberarea imediată a celor trei bărbați, directorul Equidem, Mustafa Qadri, a declarat că aceștia au fost pedepsiți pentru că au cerut pur și simplu ceea ce li se datora lor și sutelor de colegi ai lor după ce contractele lor au fost reziliate înainte de termen.

“Acesta este adevăratul cost al nepăsării nesăbuite a FIFA față de drepturile oamenilor care îi ajută să genereze profituri uriașe”, a declarat Qadri.

Sute de alți foști lucrători ai Stark Security se confruntă, de asemenea, cu propriul calvar traumatizant după ce au contestat rezilierea anticipată a contractelor lor.

În timp ce Lionel Messi ridica trofeul Cupei Mondiale din Qatar după ceea ce președintele Fifa, Gianni Infantino, a numit “cea mai bună” Cupă Mondială din toate timpurile, Jacob* și Patrick*, din Kenya, au fost anunțați că vor fi concediați.

Ei au petrecut o mare parte din turneu lucrând ca agenți de securitate la Stadionul 974, care a găzduit meciuri în care au participat Argentina, Brazilia, Franța și Portugalia și vedete precum Messi, Mbappé și Ronaldo.

Ei spun că mesajul a fost un șoc, deoarece contractele lor mai aveau încă trei luni de executat. Au fost apoi instruiți să își ridice ultimul salariu pentru zilele lucrate în decembrie și să părăsească locuința.

La doar câteva zile după finală, ei s-au trezit brusc fără loc de muncă și fără adăpost. “Când au avut nevoie de tine, te-au tratat bine, dar acum au terminat cu tine, nu mai ești nimic pentru ei”, a spus Jacob.

Urmau și lucruri mai rele: după ce au încercat să conteste rezilierea anticipată a contractelor lor, cei doi bărbați ar fi fost reținuți și deportați împreună cu alte sute de persoane.

“Se spune că a fost cea mai frumoasă Cupă Mondială, dar la sfârșitul zilei am pierdut totul”, a declarat Patrick.

În lunile care au precedat Cupa Mondială, Stark Security a angajat sute de agenți de securitate pentru a fi desfășurați pe locurile cheie ale turneului. “Pentru că era vorba de Fifa, am spus cu toții “hai să ne alăturăm””, a declarat un alt lucrător din Ghana.

The Guardian a intervievat nouă agenți de securitate care lucrau pentru companie, printre care Jacob și Patrick, toți fiind concediați înainte de termen. Patru dintre ei ar fi fost ulterior expulzați, iar alți cinci ar fi fost concediați în același timp sau la scurt timp după aceea, dar nu au fost expulzați.

Contractele lucrătorilor, văzute de The Guardian, promiteau un salariu lunar de 2.700 de riali (600 de lire sterline) pentru a lucra șapte zile pe săptămână, precum și asigurarea hranei și a cazării.

Cei nouă lucrători intervievați de Guardian credeau cu toții că au fost angajați timp de șase luni. Contractele lor prevedeau următoarele: “Perioada de preaviz: șase luni de la data angajării”. Conform reformelor aduse legislației muncii din Qatar în 2020, angajatorii și lucrătorii pot încheia contractele mai devreme, dar trebuie să dea un preaviz de o lună.

“Ne-am dus în Qatar pentru a câștiga bani și pentru a face o viață mai bună pentru familia noastră, dar compania și autoritățile ne-au înșelat”, a declarat un alt agent de securitate concediat din Pakistan. “Ne-am simțit atât de neajutorați”.

Neavând unde să stea, neavând cum să ramburseze datoriile uriașe pe care și le asumaseră pentru a ajunge în Qatar și cu puține alte locuri de muncă disponibile după încheierea Cupei Mondiale, Jacob, Patrick și alte sute de agenți de securitate au încercat să negocieze cu Stark Security și au depus o plângere la guvernul din Qatar.

“Le-am spus: suntem încă dispuși să lucrăm”, a spus Jacob. “Nu v-am dezamăgit în niciun fel, nu am comis nicio infracțiune; dacă doriți să nu ne mai [angajați], trebuie să ne despăgubiți pentru aceste trei luni rămase.”

Dar Stark Security le-a spus că nu mai există muncă, deoarece turneul s-a încheiat și, potrivit muncitorilor, a ordonat taberei de muncă să nu le mai servească mâncare. “Au continuat să vină la cazare și să ne amenințe, să bată la ușa noastră pentru ca noi să plecăm”, a spus Jacob.

Pe 23 ianuarie, aproximativ 200 dintre gardieni au închiriat autobuze care să-i ducă la sediul unei companii asociate cu Stark Security pentru a negocia salariile neplătite. Personalul ar fi sunat la poliție și a susținut că lucrătorii blocau drumul. Gărzile au spus că, în afară de liderii lor, nici măcar nu au coborât din autobuze.

Muncitorii ar fi fost duși de poliție la un centru de detenție, iar mai mult de 200 au fost ulterior deportați, inclusiv cei patru bărbați intervievați de The Guardian, care se aflau în autobuze.

În cele din urmă, neavând alte opțiuni, bărbații intervievați de The Guardian și-au acceptat salariile pentru zilele în care au lucrat în decembrie. Orice speranță că ar putea fi plătiți pentru lunile rămase din contractul lor a fost pierdută.

Ei au spus că, împreună cu toți ceilalți bărbați reținuți împreună cu ei, au fost deportați în decurs de o săptămână. Doar Shakir Ullah și cei doi colegi ai săi au rămas.

Equidem a declarat că a intervievat 43 de bărbați care au lucrat pentru Stark Security și cărora li s-ar fi reziliat anticipat contractele și ar fi fost deportați.

Pentru cei care spun că au fost forțați să se întoarcă acasă, sentimentul de indignare și șoc este încă crud. Unii dau vina pe regimul din Qatar. “Nimic nu se întâmplă fără știrea sa. Ar fi trebuit să ne obținem drepturile dacă guvernului din Qatar i-ar fi păsat”, a declarat Jacob.

Dar această furie se îndreaptă, de asemenea, către Fifa, care a câștigat 7,5 miliarde de dolari (6 miliarde de lire sterline) în cei patru ani care au precedat Cupa Mondială din Qatar. “Fifa a făcut mulți bani din Cupa Mondială și merităm partea noastră”, a declarat un paznic din Ghana.

Un purtător de cuvânt al biroului de presă internațională al guvernului din Qatar a declarat că o anchetă a constatat că Stark Security nu a respectat toate legile muncii din Qatar și că va fi sancționată.

Investigația integrală a The Guardian poate fi citită AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: