Trei din patru producători ruși sunt afectați de sancțiunile occidentale, potrivit unui sondaj

Moscova Rusia Sursa foto: Pixabay

Trei din patru producători ruși au fost afectați în mod negativ de sancțiunile occidentale în ultimul an, potrivit unui sondaj realizat în rândul a aproape 2.000 de companii rusești, citat joi de cotidianul de afaceri Vedomosti, scrie The Moscow Times.

Șaptezeci și șapte la sută dintre companiile producătoare afectate de sancțiuni au declarat că impactul a fost negativ, potrivit sondajului realizat de Școala Superioară de Economie (HSE), cu sediul la Moscova.

Celelalte 23% au declarat că sancțiunile le-au afectat pozitiv afacerile.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În general, s-a constatat că sancțiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 au afectat în total 65% dintre întreprinderile manufacturiere intervievate.

Producătorii afectați au citat drept probleme cheie creșterea prețurilor la materiile prime pe piața internă, reducerea importurilor de bunuri și servicii, probleme logistice și probleme legate de importul și întreținerea echipamentelor.

Sancțiunile occidentale au fost resimțite cel mai acut în industriile metalurgică, farmaceutică, electrotehnică, auto, chimică, a cauciucului și a plasticului din Rusia, între 70-80% dintre întreprinderile din aceste sectoare declarând că au resimțit impactul sancțiunilor.

Cu toate acestea, producătorii de produse chimice, de inginerie electrică, de mașini și echipamente și de inginerie în domeniul transporturilor au declarat că sancțiunile le-au permis să pătrundă pe noi piețe.

Companiile cu legături internaționale și cele care se bazează pe importuri au fost mai predispuse să raporteze impactul negativ al sancțiunilor, în timp ce exportatorii în general au declarat că au beneficiat de sancțiuni.

Vedomosti a precizat că 47% dintre directorii de afaceri intervievați au raportat un impact „în general pozitiv sau cel puțin neutru” al sancțiunilor.

Mai mult de un sfert dintre respondenți (28%) au declarat că au reușit să profite de noi oportunități, mărindu-și cota pe piețele existente, găsind altele noi și atrăgând personal calificat.

Unele dintre cele mai frecvente reacții la sancțiunile occidentale au inclus trecerea la noi furnizori străini și interni, reducerea costurilor, intrarea pe noi piețe, dezvoltarea de noi produse și tehnologii la nivel intern și reorganizarea managementului și a logisticii.

„Mai sunt de așteptat schimbări mai fundamentale: este nevoie de mult timp pentru a găsi tehnologii complexe alternative”, a declarat directorul de politică economică al HSE, Yury Simachev.

Pentru raportul său, HSE a intervievat directori de top din 1.860 de companii mici, mijlocii și mari de producție din 71 de regiuni rusești, potrivit Vedomosti.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: