UE va investi 43 miliarde de euro pentru a reduce dependența de Asia pentru semiconductori

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a prezentat marți un set cuprinzător de măsuri pentru a-și consolida industria de semiconductori și pentru a reduce dependența de Asia în acest sector indispensabil pentru numeroase industrii, de la producția de electrocasnice la producția auto. Astfel, UE pune la bătaie 43 miliarde de euro prin inițiativa „Chips Act” pentru cercetare, producție și un lanț de aprovizionare rezistent în sectorul cipurilor, a anunțat Executivul European.

Penuria globală recentă de semiconductori a forțat închiderea fabricilor într-o gamă largă de sectoare, de la mașini la dispozitive de îngrijire a sănătății. În sectorul auto, de exemplu, producția din unele state membre a scăzut cu o treime în 2021. Acest lucru a făcut mai evidentă dependența extremă a lanțului valoric al semiconductorilor de un număr foarte limitat de actori într-un context geopolitic complex. Dar a ilustrat și importanța semiconductorilor pentru întreaga industrie și societate europeană.

Prin „Chips Act”, UE vrea să genereze un sector de semiconductori înfloritor de la cercetare la producție și un lanț de aprovizionare rezistent. Acesta va mobiliza investiții publice și private de peste 43 de miliarde de euro și va stabili măsuri pentru prevenirea, pregătirea, anticiparea și răspunsul rapid la orice întrerupere viitoare a lanțurilor de aprovizionare, împreună cu statele membre și partenerii internaționali. Acesta va permite UE să-și atingă ambiția de a-și dubla cota actuală de piață la 20% în 2030.

Actul european privind cipurile va asigura că UE are instrumentele, abilitățile și capacitățile tehnologice necesare pentru a deveni lider în acest domeniu dincolo de cercetare și tehnologie în proiectarea, fabricarea și ambalarea cipurilor avansate, pentru a-și asigura aprovizionarea cu semiconductori și pentru a-și reduce dependențele.

Componentele principale sunt:

  • Inițiativa Chips for Europe va pune în comun resurse din Uniune, state membre și țări terțe asociate cu programele existente ale Uniunii, precum și din sectorul privat, prin „Întreprinderea comună pentru semiconductori” consolidată, rezultată din reorientarea strategică a tehnologiilor digitale cheie existente. Vor fi puse la dispoziție 11 miliarde euro pentru a consolida cercetarea, dezvoltarea și inovarea existente, pentru a asigura implementarea de instrumente avansate cu semiconductori, linii pilot pentru prototiparea, testarea și experimentarea de noi dispozitive pentru aplicații inovatoare din viața reală, pentru a instrui personalul și pentru a dezvolta o înțelegere aprofundată a ecosistemului semiconductorilor și a lanțului valoric.
  • Un nou cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și capacități de producție îmbunătățite, foarte necesare pentru ca inovația în nodurile avansate, cipurile inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic să înflorească. În plus, un Fond pentru cipuri va facilita accesul la finanțare pentru start-up-uri pentru a le ajuta să-și maturizeze inovațiile și să atragă investitori. Acesta va include, de asemenea, o facilitate dedicată de investiții în capitaluri proprii în semiconductori în cadrul InvestEU, pentru a sprijini extinderea și IMM-urile pentru a le facilita expansiunea pe piață.
  • Un mecanism de coordonare între statele membre și Comisie pentru monitorizarea ofertei de semiconductori, estimarea cererii și anticiparea penuriei. Acesta va monitoriza lanțul valoric al semiconductorilor prin colectarea informațiilor cheie de la companii pentru a mapa punctele slabe și blocajele principale. Acesta va reuni o evaluare comună a crizelor și va coordona acțiunile care trebuie întreprinse dintr-un nou set de instrumente pentru situații de urgență. De asemenea, UE va reacționa rapid și decisiv împreună, utilizând pe deplin instrumentele naționale și ale UE.

De asemenea, Comisia propune statelor membre o recomandare însoțitoare . Este un instrument cu efect imediat pentru a permite începerea imediată a mecanismului de coordonare dintre statele membre și Comisie . Acest lucru va permite de acum încolo să se discute și să se decidă măsuri oportune și proporționale de răspuns la criză.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „ Legea europeană a cipurilor va schimba jocul pentru competitivitatea globală a pieței unice a Europei. Pe termen scurt, ne va crește rezistența la crizele viitoare, permițându-ne să anticipăm și să evităm întreruperile lanțului de aprovizionare. Și pe termen mediu, va contribui la transformarea Europei într-un lider industrial în această ramură strategică. Odată cu European Chips Act, punem pe primul loc investițiile și strategia. Dar cheia succesului nostru constă în inovatorii europeni, cercetătorii noștri de talie mondială, în oamenii care au făcut continentul nostru să prospere de-a lungul deceniilor.”

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă potrivită pentru era digitală, a adăugat: „Chipurile sunt necesare pentru tranziția verde și digitală – ci pentru competitivitatea industriei europene. Nu ar trebui să ne bazăm pe o singură țară sau pe o singură companie pentru a asigura siguranța aprovizionării. Trebuie să facem mai mult împreună – în cercetare, inovare, design, instalații de producție – pentru a ne asigura că Europa va fi mai puternică ca actor cheie în lanțul valoric global. De asemenea, vor beneficia și partenerii noștri internaționali. Vom lucra cu ei pentru a evita viitoare probleme de aprovizionare.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a explicat: „Fără cipuri, fără tranziție digitală, fără tranziție verde, fără leadership tehnologic. Asigurarea aprovizionării cu cele mai avansate cipuri a devenit o prioritate economică și geopolitică. Obiectivele noastre sunt ridicate: dublarea cotei noastre de piață globală până la 20% până în 2030 și producerea celor mai sofisticați și eficienți semiconductori din Europa. Prin Legea Cipurilor ne vom consolida excelența în cercetare și o vom ajuta să treacă de la laborator la fabrică – de la laborator la producție. Mobilizăm fonduri publice considerabile care atrage deja investiții private substanțiale. Și punem totul la punct pentru a securiza întregul lanț de aprovizionare și pentru a evita șocuri viitoare asupra economiei noastre, așa cum vedem cu deficitul actual de aprovizionare cu cipuri. Investind pe piețele lider ale viitorului și reechilibrând lanțurile globale de aprovizionare.

Context. Cipurile sunt active strategice pentru lanțurile valorice industriale cheie. Odată cu transformarea digitală, apar noi piețe pentru industria cipurilor, cum ar fi mașinile extrem de automatizate, cloud, IoT, conectivitate (5G/6G), spațiu/apărare, capacități de calcul și supercomputere. Semiconductoarele sunt, de asemenea, în centrul intereselor geopolitice puternice, condiționând capacitatea țărilor de a acționa (militar, economic, industrial) și de a conduce digital.

În discursul său din 2021 privind starea Uniunii, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a stabilit viziunea pentru strategia europeană de cipuri, de a crea împreună un ecosistem european de cipuri de ultimă generație, inclusiv producția, precum și de a lega între ele capacități de cercetare, proiectare și testare din UE.

În iulie 2021, Comisia Europeană a lansat Alianța Industrială pentru Procesoare și Semiconductori cu scopul de a identifica lacunele actuale în producția de microcipuri și dezvoltările tehnologice necesare pentru ca companiile și organizațiile să prospere, indiferent de dimensiunea lor. Alianța va contribui la stimularea colaborării între inițiativele UE existente și viitoare, precum și va juca un rol important de consiliere și va oferi o foaie de parcurs strategică pentru Inițiativa Chips for Europe, împreună cu alte părți interesate.

Până în prezent, 22 de state membre s-au angajat, printr-o declarație comună semnată în decembrie 2020, să colaboreze pentru a consolida lanțul valoric european al electronicelor și sistemelor încorporate și să consolideze capacitatea de producție de vârf.

Noile măsuri vor ajuta Europa să-și atingă obiectivele deceniului digital 2030 de a deține 20% din cota globală de piață a cipurilor până în 2030.

Împreună cu Chips Act, Comisia a publicat astăzi, de asemenea, un sondaj direcționat al părților interesate pentru a aduna informații detaliate cu privire la cererea actuală și viitoare de cipuri. Rezultatele acestui sondaj vor ajuta la o mai bună înțelegere a modului în care deficitul de cipuri afectează industria europeană.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *