UK: Șeful uneia dintre cele mai mari companii energetice din Europa a avertizat că prețurile mai mari la gaze și electricitate vor face parte din peisaj și în perioada următoare

Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Facturile energetice mai mari din Marea Britanie nu vor dispărea din peisaj, avertizează șeful companiei petroliere Equinor, citat de The Guardian. Acesta spune că facturile nu vor reveni la nivelurile de dinaintea invaziei din Ucraina, având în vedere impozitele excepționale și trecerea la o energie mai ecologică.

Șeful uneia dintre cele mai mari companii energetice din Europa a avertizat că prețurile mai mari la gaze și electricitate vor face parte din peisaj și în perioada următoare, iar consumatorii nu ar trebui să se aștepte ca acestea să revină la nivelurile înregistrate înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Anders Opedal, directorul executiv al companiei petroliere de stat norvegiene Equinor, a declarat că factori precum taxele excepționale și sumele mari pe care firmele energetice trebuie să le investească pentru a trece de la combustibilii fosili la alternative mai ecologice înseamnă că facturile vor rămâne probabil ridicate.

Analize Economedia

În octombrie, The Guardian a relatat că cele mai mari companii petroliere din lume, printre care Shell și BP, au obținut profituri de aproape 150 de miliarde de lire sterline în primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce războiul din Ucraina a împins prețurile la energie la niveluri aproape record.

Deși în ultimele săptămâni prețurile en-gros la gaze au revenit la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, Opedal a declarat că, în condițiile în care războiul din Rusia a determinat o “reconfigurare’ a sistemului energetic, facturile nu vor reveni la nivelurile istorice de aproximativ 1.300 de lire sterline în medie pe an.

Conform garanției guvernamentale privind prețul energiei, facturile la energie în Marea Britanie sunt în prezent aproape duble față de această cifră, o gospodărie obișnuită plătind aproximativ 2.500 de lire sterline pe an, urmând să crească la 3.000 de lire sterline pe an începând cu luna aprilie.

“Am asistat la o reconfigurare a întregului sistem energetic al Europei”, a declarat Opedal la emisiunea Today de la BBC Radio 4. “Avem nevoie de mai multe surse regenerabile. Acest lucru va necesita multe investiții, iar aceste investiții trebuie să fie plătite. Presupun că facturile la energie vor fi [în cele din urmă] ușor mai mari decât în trecut, dar nu la fel de volatile ca în prezent.”

El a adăugat: “Trebuie să tratăm energia ca pe ceva care nu este abundent. Am avut multă energie ieftină în trecut și probabil că am irosit o parte din ea. Așadar, trebuie să ne asigurăm că facem investițiile corecte acum [și] toată lumea vrea să folosească cât mai puțină energie posibil.”

Opedal a declarat că taxa pe profitul excepțional al companiilor energetice din Marea Britanie, care a crescut de la 25% la 35% în această lună și va rămâne în vigoare până în martie 2028, “afectează modul în care judecăm fiecare proiect” în Marea Britanie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: