Virusul gripei aviare a fost confirmat la o fermă din Ungaria situată în apropierea graniţei cu România

Redacția ian. 14, 2023 0 comentarii
rață

Prezenţa virusului gripei aviare a fost confirmată în Ungaria de laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (Nébih) în judeţul Békés şi la Budapesta – informează site-ul instituţiei, citat de MTI.

Virusul înalt patogen al gripei aviare a fost descoperit într-o fermă cu 2 000 de raţe mulard de la Battonya, în apropiere de graniţa cu România, într-o zonă a judeţului Békés până acum neafectată de epidemie.

Laboratorul Nébih a detectat prezenţa subtipului H5N1 în probele prelevate înainte de transportul animalelor la abator. Îngrijitorii nu au observat semne de boală la animale. Specialiştii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare prevenţiei epidemiei şi au stabilit o zonă de protecţie şi supraveghere.

Mortalitatea bruscă a fost observată recent şi la păsări captive de la un adăpost de animale din Budapesta. Probele prelevate au demonstrat şi în acest caz prezenţa subtipului H5N1 al virusului.

Acest lucru susţine şi el importanţa rolului păsărilor sălbatice de purtători de virus şi necesitatea de a menţine încontinuu măsurile de prevenţie epidemică – a subliniat Nébih.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *