Oamenii de știință dezvăluie primul semiconductor funcțional din grafen

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

După mulți ani de speculații, se pare că cercetătorii au reușit să dezvolte un cip bazat pe „materialul minune” grafen, scrie Evertiq. Într-o lucrare publicată în revista Nature, o echipă de la Georgia Institute of Technology a demonstrat un semiconductor funcțional din grafen care poate fi utilizat în nanoelectronică.

Grafenul este un material realizat dintr-o singură foaie de atomi de carbon – un material 2D, care este ținut împreună prin legături chimice extrem de puternice. Compoziția sa îl face de 200 de ori mai rezistent decât oțelul, dar și incredibil de flexibil. Proprietățile diverse ale grafenului îl fac ideal pentru utilizarea în dispozitive electrice și baterii, deoarece poate fi imprimat pe sticlă, plastic sau țesături.

Dar potențialul său ca semiconductor este cel mai promițător. Siliciul își atinge limita fizică și necesită din ce în ce mai multă energie pentru a controla cu precizie mișcarea curentului electric. Grafenul necesită mai puțină energie, ceea ce reduce nevoia de a disipa excesul de căldură.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Deci, de ce a durat atât de mult timp pentru această descoperire? Principalul obstacol este reprezentat de „problema spaţiului în bandă” – o proprietate care permite semiconductorilor să pornească și să se oprească. Grafenul nu are un spațiu în bandă. Cu toate acestea, echipa din Georgia a descoperit cum să crească grafenul pe cipuri speciale de carbură de siliciu. Acest proces a dus la obținerea grafenei epitaxiale – un singur strat de grafenă crescut pe o față de cristal. Cercetătorii au descoperit că, atunci când este legat de suprafața de carbură de siliciu, grafenul epitaxial poate prezenta proprietăți semiconductoare.

„Nu știm unde se va ajunge, dar știm că deschidem ușa pentru o schimbare majoră de paradigmă în domeniul electronicii”, a declarat autorul principal, Walter de Heer de la Georgia Institute of Technology din SUA, într-un comunicat de presă. „Grafenul este următorul pas. Cine știe care sunt următorii pași după aceea, dar există o șansă bună ca grafenul să devină paradigma pentru următorii cincizeci de ani.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Too too late. Deja Photonicele sunt pe teava si-s de 1000x mai ieftine decat grafenul. Oricum, AMD bate NVIDIA si INTEL asa ca Atentie !

    Nu mai cumparati produse mai scumpe dar mai slabe, ca d’aia arata lumea asa cum e.

    Baboons with Tech ! Scratch your ass and you will see your entire history !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.