Liderii Uniunii Europene au aprobat adoptarea monedei euro de către Croația

Redacția iun. 24, 2022 1 comentarii
bani euro monede foto pexels-carlos-pernalete-tua-730647

Croaţiei i se permite să folosească moneda euro din 2023, au decis vineri liderii Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat pe Twitter Croaţia, spunând că euro este parte a „visului european”.

La mai puţin de 10 ani de la aderarea la UE (în 2013), Croaţia va deveni al 20-lea membru al zonei euro.

Susţinerea „este un excelent semnal pentru Croaţia şi pentru economia ţării”, a afirmat premierul croat Andrej Plenkovic, la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Acesta a adăugat: „Croaţia este pregătită pentru zona euro”, subliniind cât de bine este deja consacrată moneda unică în economia ţării.

„70% din turiştii care sosesc în Croaţia vin din ţări membre ale zonei euro, două treimi din schimburile noastre comerciale sunt cu state din zona euro”, a explicat Plenkovic.

La 1 iunie, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, îndeplinind cele patru criterii nominale de convergenţă, iar legislaţia sa este pe deplin compatibilă cu cerinţele tratatului şi cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE.

Foto: Moneda euro / Pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.