Agenția Internațională pentru Energie: Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de generare a energiei electrice la nivel mondial până la începutul anului 2025

panouri solare, energie verde

Energia regenerabilă va deveni cea mai mare sursă de generare a energiei electrice la nivel mondial până la începutul anului 2025, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE), iar între 2022 și 2027, la nivel mondial se va adăuga o capacitate de energie regenerabilă de două ori mai mare decât în ultimii cinci ani,

Energia solară este în plină expansiune, deoarece criza energetică determină trecerea la energia regenerabilă, ca urmare a războiului din Ucraina, și se așteaptă ca până în 2027 să depășească energia pe bază de cărbune, potrivit previziunilor AIE.

Nu numai că țările impulsionează „expansiunea noilor surse regenerabile” pentru a atinge obiectivele climatice, dar securitatea energetică și necesitatea de a „diversifica” lanțurile de aprovizionare cu surse regenerabile în afara Chinei au devenit din ce în ce mai importante, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un interviu.

„Există o competiție puternică între cele mai mari economii ale lumii pentru a avea o poziție fruntașă atunci când vine vorba de următorul capitol al sectorului industrial”, a spus el, fie că este vorba de energie solară, eoliană, baterii sau vehicule electrice.

Graba de a înlocui petrolul și gazele care nu mai vin din Rusia și de a construi sectoare interne de energie regenerabilă a dus la o presiune pentru stimulente și subvenții pentru industrie.

Statele Unite avansează cu un pachet de măsuri de referință privind clima, Legea privind reducerea inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari, care include stimulente pentru producția de energie solară prin intermediul a 10 miliarde de dolari alocate pentru credite fiscale pentru energia curată în general și 27 de miliarde de dolari puși deoparte într-o „bancă verde” pentru a sprijini proiectele de energie curată în comunități.

Între 2022 și 2027, capacitatea globală de energie din surse regenerabile va crește cu 2.400 gigawați, o cantitate egală cu capacitatea energetică a Chinei din prezent, a estimat AIE în ultimul său raport anual privind energia regenerabilă. Această cifră este cu 30% mai mare decât prognoza AIE în urmă cu un an.

Se așteaptă ca SUA și India să conducă diversificarea lanțului de aprovizionare pentru producția de energie solară, a precizat AIE, reducând dominația Chinei. Se așteaptă ca investițiile în energie solară ale celor două țări să ajungă la aproape 25 de miliarde de dolari între 2022 și 2027, o creștere de șapte ori față de ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, China va rămâne un „jucător dominant”, a precizat AIE, cota sa de piață fiind estimată la aproximativ 75% în 2027, față de 90% în prezent.

AIE a avertizat în iunie că poziția Chinei în lanțul de aprovizionare cu panouri solare ar putea încetini trecerea globală la o energie mai curată. Țara va reprezenta aproape jumătate din energia regenerabilă nou adăugată în anii până în 2027, ajutată de politicile incluse în ultimul plan cincinal al Chinei, a declarat agenția în această săptămână.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *