Creditorii de stat din Turcia au reintrat luni pe piața valutară pentru a susține lira, în condițiile în care declinul monedei s-a adâncit, potrivit traderilor, scrie Bloomberg.
Băncile de stat au vândut aproximativ 1 miliard de dolari până la prânz pentru a încerca să împiedice lira să depășească prea mult o cotație de 26 de lire pentru un dolar, au declarat comercianții, care au cerut să nu fie numiți pentru că nu au fost autorizați să vorbească public pe această temă.
Moneda s-a depreciat cu până la 0,4% în cursul zilei și se tranzacționa cu 0,2% mai puțin, la 26,0675 pentru un dolar, la ora 13:30 la Istanbul.
Băncile de stat din Turcia nu comentează intervențiile lor pe piața valutară.
Băncile de stat și-au întrerupt intervențiile regulate după numirea unei noi echipe economice, care a semnalat că este în favoarea limitării vânzărilor de dolari și a lăsării pieței să stabilească valoarea monedei.
Cu toate acestea, declinul monedei s-a accelerat și a ajuns la aproape 10% după ce banca centrală a majorat dobânda de referință pe o săptămână la 15% de la 8,5% pe 22 iunie, mult sub așteptările de normalizare a unei politici de dobânzi bazate pe costuri de împrumut foarte mici în comparație cu inflație.
Lira turcească s-a depreciat cu 28% în acest an, cea mai mare scădere după cea a pesoului argentinian.