Cel mai mare creditor din Franța, BNP Paribas, a fost de acord să plătească până la 600 de milioane de euro pentru a soluționa o dispută de lungă durată cu clienții francezi care au pretins că au fost induși în eroare și au contractat credite ipotecare riscante în franci elvețieni, scrie Financial Times.
Grupul francez de consumatori CLCV a declarat marți că a ajuns la un acord cu BNP în numele a aproximativ 4.400 de clienți care au fost afectați atunci când moneda elvețiană a început să se întărească față de euro la începutul crizei datoriilor din zona euro în 2010.
Înțelegerea cu clienții, care urmăreau BNP pentru compensații printr-un proces civil în instanțele franceze, va costa banca între 400 și 600 de milioane de euro, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
Deși clienții francezi au fost atrași de ratele mai mici ale dobânzilor la creditele ipotecare dominate în franci elvețieni, ei susțin că nu au fost avertizați suficient de bine cu privire la riscurile valutare pe care le presupuneau împrumuturile.
Mulți dintre cei afectați locuiau în regiunea alpină, în apropiere de granița cu Elveția, și au contractat creditele ipotecare cu Helvet Immo, o filială a BNP Paribas, pentru a achiziționa proprietăți mici pentru a le închiria.
Ca urmare a întăririi francului elvețian, unii dintre ei s-au trezit cu rate lunare care depășeau valoarea inițială a creditelor ipotecare, care se ridicau în medie la aproximativ 130 000 de euro.
CLCV s-a declarat “mulțumită de faptul că s-a ajuns la un rezultat amiabil, în interesul consumatorilor în cauză și fără a fi nevoie să aștepte luarea unor decizii (în instanță)”.
BNP a precizat într-o declarație că înțelegerea a fost disponibilă pentru toți clienții afectați, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.
Acordul vine după ce judecătorii dintr-un caz penal separat, axat pe aceleași împrumuturi, au decis împotriva BNP în cadrul unei audieri în apel în noiembrie, când banca a fost găsită vinovată de practici comerciale înșelătoare și a fost obligată să plătească daune de aproximativ 200 de milioane de euro.
BNP nu a fost singurul creditor din zona euro care a oferit credite ipotecare în franci elvețieni. Consumatorii polonezi s-au numărat printre cei mai mari utilizatori de astfel de produse, declanșând o acțiune în justiție care a ajuns la Curtea Europeană de Justiție cu o decizie în favoarea debitorilor în 2019.