Defense News: România intenționează să investească 2 miliarde de dolari în sectorul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune

Rachete Patriot Foto: Wikipedia

Guvernul român a solicitat din partea firmelor producătoare din sectorul apărării o serie de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă, în valoare de până la 2,1 miliarde de dolari, țara lansând astfel o concurență între producători francezi și israelieni aflați de multă vreme în relații cu această țară europeană, scrie Defense News, preluată de Rador Radio România. Economedia a scris aici că Armata lansează licitația pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune SHORAD/VSHORAD, un contract de 10 miliarde lei pentru marii jucători internaționali.

Potrivit unei note publicate de Ministerul român al Apărării la începutul acestei luni, țara dorește să achiziționeze niște sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, cunoscute sub acronimele SHORAD și, respectiv, VSHORAD.

Dorința României de a-și procura asemenea sisteme de armament datează încă dinaintea invaziei Rusiei din Ucraina, încă din luna februarie a anului trecut, îmbunătățirea apărării împotriva unor eventuale atacuri aeriene cu rază scurtă fiind considerată o prioritate pentru forțele sale aeriene încă din anul 2019.

Bucureștiul a achiziționat un sistem american antirachetă de tip Patriot pentru o rază mai lungă de acțiune. Întregul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă va fi inclus în noua rețea lansată la nivelul NATO, cunoscută drept conceptul de Apărare Antiaeriană și Antirachetă Integrată.

„Intenționasem să lansăm sistemul anul trecut, dar am reușit să o facem abia acum”, a declarat pentru Defense News un oficial român din sectorul apărării care a dorit să își păstreze însă anonimatul din cauză că nu a fost autorizat să facă declarații de presă.

Un purtător de cuvânt al firmei paneuropene de rachete MBDA a declarat pentru Defense News că firma este interesată de afacerea României cu rachete SHORAD și VSHORAD.

„MBDA va corespunde cel mai mult Forțelor Armate Române, mai ales pentru că are o eficiență sporită în combinație cu sistemul Mistral oferit în prezent țării-cliente. În acest context, sistemul VL Mica devine candidatul cel mai relevant”, se arată într-un mesaj prin email al purtătorului de cuvânt Julien Watelet.

Oficialul român din sectorul apărării a explicat că demersul se adaugă și altor achiziții în materie de apărare antirachetă urmărite de România.

În prezent, există două direcții de acțiune: Programul SHORAD și VSHORAD are o dimensiune strategică, așa cum se arată și în Cartea noastră Albă din Apărare, proiectul fiind deja aprobat de parlament, astfel încât bugetul este deja alocat”, a mai spus oficialul. „Totuși, livrările de Mistral sunt luate în considerație date fiind și relațiile noastre privilegiate cu Franța”.

Experți din domeniu sunt de părere că Rafael, sistemul israelian cu apărare antiaeriană de tip Spyder, s-ar putea implica și el în această concurență. deși compania a refuzat să-ți comenteze planurile.

În 2018, firma israeliană, cu sediul în Haifa, a semnat un acord cu Romaero, o companie aerospațială românească, vizând lansarea unui parteneriat industrial pentru o producție locală de armament antiaerian.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *