Companiile europene au accelerat retragerile de gaze naturale din Ucraina pe măsură ce cererea pentru încălzire crește în lunile de iarnă, reducând astfel șansele ca continentul să sufere o nouă criză energetică, scrie Financial Times.
Acestea se adresaseră Ucrainei, unde se află cele mai mari depozite din Europa, pentru a-și stoca rezervele la începutul acestui an, în ciuda războiului din țară după invazia la scară largă a Rusiei din 2022.
Această decizie a ajutat grupurile energetice și comercianții să facă doar retrageri relativ mici din depozitele din Uniunea Europeană, au declarat analiștii, menținând prețurile gazelor la un nivel scăzut și facilitând reumplerea acestora anul viitor.
“Ucraina joacă un rol cheie pentru securitatea aprovizionării cu gaze a Europei Centrale și de Est în această iarnă”, a declarat Natasha Fielding, șefa departamentului de prețuri la gaze din Europa la Argus Media, o agenție de raportare a prețurilor.
Apelarea la gazul depozitat în Ucraina “ajută Europa să își mențină stocurile interne la un nivel ridicat, reducând riscul ca depozitele să se golească aproape în cazul unui frig susținut la sfârșitul iernii”, a spus ea.
Ucraina are o capacitate de stocare a gazelor mai mare decât orice altă țară din UE, o moștenire a rolului său de țară-cheie de tranzit pentru gazele rusești prin conducte, care reprezentau aproape 40% din livrările de gaze ale UE înainte de invazie.
Blocul comunitar a fost aruncat într-o criză energetică în 2022, prețurile la gazele naturale crescând până la niveluri record în timpul verii, deoarece Moscova a redus livrările.
Ucraina a apărut ca o alternativă pentru reținerea gazului destinat statelor vecine, în condițiile în care spațiile de stocare din UE au ajuns aproape de capacitatea maximă încă de la jumătatea lunii octombrie.
Țara a oferit, de asemenea, stimulente precum tarife de depozitare ieftine și scutiri de taxe vamale timp de trei ani, permițând reimportul cu ușurință al gazelor în UE, în timp ce Kievul încearcă să se integreze în continuare pe piața energetică a blocului.
Cele mai multe rezervoare din țară se află la mare adâncime, în vestul Ucrainei, departe de liniile de front, iar Kievul a oferit până la 10 miliarde de metri cubi, adică o treime din capacitatea națională, clienților străini. Acest lucru se adaugă celor 115 miliarde de metri cubi de capacitate de stocare existente în UE.
Entitățile europene au stocat aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale înainte de lunile de iarnă, potrivit Naftogaz, compania energetică de stat, un nivel record de la invazia rusă în Ucraina.
Numele companiilor care stochează gaze nu sunt de obicei dezvăluite din cauza problemelor de securitate, dar traderul de mărfuri Trafigura a dezvăluit în ultima sa declarație financiară că se numără printre acestea.
Companiile au început să scoată gaze din depozitele ucrainene la începutul lunii noiembrie, cu retrageri nete în medie de aproximativ 10,7 milioane de metri cubi pe zi, potrivit Argus Media. Acest ritm s-a accelerat pe fondul unui val de frig în decembrie, retragerile nete aproape dublându-se, ajungând la o medie de 26 de milioane de metri cubi pe zi până la jumătatea lunii decembrie.
Argus a precizat că Polonia a primit mai mult de jumătate din gazul scos din depozitele ucrainene, iar restul a fost folosit de Moldova, Slovacia și Ungaria.
Nivelurile de stocare din UE, în ciuda perioadelor de vreme rece, s-au menținut la aproape 90% chiar și la sfârșitul lunii decembrie, cu mult peste media ultimilor cinci ani, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe.
Rezervele ample au contribuit la menținerea prețurilor europene la gaze la un nivel scăzut; în decembrie, valoarea de referință a mecanismului olandez de transfer de titluri (TTF) s-a tranzacționat la aproximativ o treime din nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.
Retragerile din depozitele ucrainene “au ajutat cu siguranță la menținerea depozitelor europene în jurul valorii de 90%”, a declarat Nikoline Bromander, analist senior la Rystad Energy.
Menținerea acestor niveluri ridicate în timpul lunilor de iarnă este importantă, deoarece afectează nivelul de dificultate cu care se va confrunta UE în umplerea depozitelor în timpul verii, înainte de iarna următoare.
Comisia Europeană are un obiectiv de 45% de stocare plină în medie în întregul bloc până la 1 februarie 2024, dar a declarat că statele membre ar trebui să “facă eforturi pentru a ajunge” la 55%.
Rystad a prognozat că, în lipsa unor întreruperi majore ale aprovizionării și dacă cererea continuă la nivelurile actuale scăzute, UE va rămâne cu 80 de miliarde de metri cubi de gaze în depozite la sfârșitul lunii martie, adică aproximativ 70% din capacitate.
“Europa se află într-o poziție destul de sănătoasă”, a declarat Bromander.