Enel Americas, o unitate a celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel SpA, și-a vândut participația în două centrale termoelectrice din Argentina către producătorul și distribuitorul de energie Central Puerto, potrivit unui comunicat Enel.
Enel Argentina, deținută de Enel Americas, cu sediul în Santiago, a vândut aproape 76% din participația sa la Enel Generacion Costanera unei unități a Central Puerto pentru 48 de milioane de dolari. Aceeași unitate a Central Puerto, Proener, a declarat că a ajuns la un acord pentru a plăti 54 de milioane de dolari către Enel Americas și Enel Argentina pentru participațiile la Inversora Dock Sud și Central Dock Sud. Valoarea totală a celor două tranzacții este de 102 milioane de dolari.
Mișcarea este cel mai recent pas în planurile mai largi ale Enel de a vinde active în întreaga lume pentru a-și reduce gradul de îndatorare, după o serie de achiziții pentru a stimula producția de energie regenerabilă. Compania a declarat în noiembrie că dorește să vândă activele din Argentina, Peru și România.
“Acestea sunt operațiuni care sunt în concordanță cu strategia noastră de decarbonizare, cu obiectivul de a ajunge la zero emisii până în 2040”, a declarat Maurizio Bezzeccheri, directorul general al Enel Americas, într-un comunicat.
Directorul general al Enel a spus anul trecut că se așteaptă ca vânzarea activelor sale din Peru să fie finalizată în 2023.
Enel Generación Costanera, cu sediul în orașul Buenos Aires, este cea mai mare companie de producție de energie termică din Argentina, cu o capacitate instalată inițială de 2 305 MW. Central Dock Sud deține și exploatează o centrală electrică pe bază de gaz, situată în districtul Avellaneda din Buenos Aires, cu o capacitate instalată de 870 MW.
Central Puerto este al doilea cel mai mare producător de energie electrică din Argentina, cu o capacitate instalată de aproape 5GW, fiind listată la Bursa de Valori din Buenos Aires și la cea din New York (NYSE).
Ce mai deține Enel în Argentina
Enel Argentina, o filială a Enel Américas, pe lângă activele aflate în prezent la vânzare, operează centrala hidroelectrică Enel Generación El Chocón de 1 328 MW. De asemenea, Grupul distribuie și vinde energie către aproximativ 2,6 milioane de clienți din zona metropolitană Buenos Aires și este prezent pe segmentele de eficiență energetică, servicii la domiciliu și generare distribuită prin Enel X Global Retail și în sectorul energiei. mobilitate electrică cu Enel X Way.
Enel Americas operează în Argentina prin brandul Edesur.
Vânzarea activelor de la Dock Sud este supusă anumitor condiții și se așteaptă să se încheie în primul trimestru, potrivit unui comunicat.
Retragea din România ar putea fi gata până la vară
Enel ar putea finaliza vânzarea activelor din România în prima jumătate a anului. Vânzarea activelor din România ale Enel SpA progresează “în direcţia potrivită”, iar tranzacţia ar urma să fie finalizată înainte de sfârşitul lunii iunie, a afirmat marţi directorul general al grupului italian de utilităţi, Francesco Starace, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
În decembrie, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a încheiat un acord de exclusivitate cu firma italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România. Analiştii evaluează activele Enel din România la peste un miliard de euro.
Vânzarea afacerii este parte a strategiei Enel de reducere a datoriei nete la 51-52 miliarde de euro până la 31 decembrie 2023, de la un nivel de aproape 70 miliarde de euro la finele lunii septembrie 2022.
“Avem un proces care nu este încă finalizat, dar progresează în direcţia potrivită, şi am selectat un ofertant preferat (pentru activele din România)”, a declarat Starace pentru Reuters, în marja unei conferinţe pe teme de energie. Acesta a adăugat: “Trebuie să lăsăm ca acest proces să fie finalizat … cred (că se va întâmpla) înainte de finalul lunii iunie.”
În noiembrie, cu prilejul prezentării noii sale strategii actualizate, Enel SpA a anunţat că intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări. Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România, Argentina şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023