TikTok va fi eliminat din magazinele de aplicații din SUA duminică, după ce Curtea Supremă a aprobat vineri legea federală care interzice aplicația dacă nu se separă de ByteDance. Acest lucru va duce probabil la închiderea aplicației în SUA – deși rămâne de văzut ce se va întâmpla după ce președintele ales Donald Trump va fi inaugurat luni.
Din 19 ianuarie, persoanele din SUA care nu au descărcat deja aplicația TikTok nu vor mai putea să o acceseze. Aceasta nu va mai fi disponibilă pentru descărcare în magazinele de aplicații, inclusiv în cele ale Apple și Google.
Pentru utilizatorii TikTok care au deja aplicația video de scurtă durată pe dispozitivele lor, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aplicația. Într-un scenariu, aceasta se va închide, iar utilizatorii vor primi o notificare care va indica faptul că nu este funcțională sau disponibilă pentru ei.
Alți experți în securitate cibernetică spun că TikTok ar putea să nu devină inaccesibil peste noapte, ci mai degrabă că experiența utilizatorilor din SUA se va degrada în timp.
„Dacă aveți deja TikTok pe telefon, o puteți folosi în continuare, dar în timp nu veți primi nicio actualizare, astfel încât aplicația va deveni depășită”, a declarat Qi Liao, profesor de securitate informatică și a rețelelor la Universitatea Central Michigan, pentru CBS MoneyWatch. „Ar putea apărea diverse probleme deoarece TikTok poate introduce noi caracteristici sau patch-uri de securitate, iar aplicația din SUA va avea o performanță lentă, precum și probleme de securitate. Deci, în cele din urmă, utilizatorii TikTok vor înceta probabil să mai folosească versiunea vulnerabilă.”
Edgar remarcă faptul că noua lege nu vizează utilizatorii, ceea ce înseamnă că, chiar dacă interdicția intră în vigoare, nu ar fi ilegal ca oamenii să aibă TikTok pe telefon sau să încerce să acceseze platforma.
Într-adevăr, utilizatorii din SUA ar putea probabil să ocolească interdicția prin utilizarea unei rețele private virtuale pentru a accesa TikTok. VPN-urile oferă confidențialitate și pot face ca computerele din SUA să pară furnizorilor de servicii de internet ca având sediul în afara țării.
Eva Galperin, director de securitate cibernetică la Electronic Frontier Foundation, o organizație non-profit axată pe drepturile digitale, a declarat pentru CBS MoneyWatch că utilizatorii TikTok din SUA ar putea, probabil, să eludeze interdicția prin VPN, deși această abordare prezintă riscuri.
Judecătorii au emis o opinie nesemnată prin care au confirmat hotărârea unei instanțe inferioare în favoarea interdicției federale asupra aplicației, susținând că legea nu încalcă drepturile TikTok și ale utilizatorilor săi la Primul Amendament.
Curtea Supremă a audiat săptămâna trecută argumente orale cu privire la legalitatea legii federale, care interzice TikTok, cu excepția cazului în care compania mamă ByteDance, deținută de chinezi, renunță la platformă, deoarece TikTok și creatorii de conținut de pe aplicație s-au opus legii și au susținut că aceasta le încalcă drepturile prevăzute de Primul Amendament.
32% este procentul adulților americani care susțin interzicerea TikTok de către guvernul federal, conform unui sondaj Pew Research efectuat în iulie și august, în timp ce 28% se opun și 39% nu sunt siguri. Sprijinul pentru interzicerea TikTok a scăzut în mod constant, Pew observând că procentul de 32% care sprijină acum interzicerea TikTok a scăzut de la 50% care o susțineau în martie 2023 și 38% în toamna anului 2023.
Legea care vizează TikTok a fost adoptată în aprilie, ca urmare a preocupărilor de lungă durată cu privire la această aplicație și la legăturile sale cu China, exprimate de legislatori.
TikTok a negat mult timp orice legături cu guvernul chinez sau orice infracțiune, deși publicațiile media au raportat numeroase preocupări cu privire la aplicație, inclusiv spionarea jurnaliștilor de către TikTok, găzduirea conturilor care au promovat propaganda chineză și au criticat politicienii americani, gestionarea defectuoasă a datelor utilizatorilor și urmărirea cuvintelor „sensibile”.
Deși legea a fost adoptată de luni de zile, interdicția a devenit mai aproape de realitate în decembrie, când o curte federală de apel a respins procesele intentate de TikTok și de creatorii de conținut din aplicație, susținând legea federală. Grupul de judecători de apel a decis că preocupările guvernului în materie de securitate națională au justificat interdicția, iar legea nu a încălcat drepturile la Primul Amendament ale TikTok și ale utilizatorilor săi, deoarece tot conținutul de pe aplicație ar fi în continuare disponibil dacă societatea s-ar separa de ByteDance.
TikTok a sesizat apoi Curtea Supremă după ce instanța de apel s-a pronunțat, de asemenea, împotriva suspendării temporare a intrării în vigoare a legii, iar judecătorii au preluat cazul imediat după aceea, programând cauza pentru pledoarii orale într-un calendar care ar permite instanței să se pronunțe înainte ca legea să intre în vigoare.
În ultimele zile, utilizatorii TikTok care se temeau de o interdicție iminentă a aplicației au început să se îndrepte către aplicația „Red Note”, catapultând aplicația în fruntea magazinului de aplicații Apple, devenind o alternativă principală la TikTok. Trecerea la această aplicație contravine temerilor guvernului federal cu privire la influența chineză asupra TikTok, deoarece Red Note este o aplicație deținută de chinezi, iar New York Times raportează că utilizatorii gravitează în jurul aplicației ca un semnal către legislatori că nu împărtășesc îngrijorările guvernului cu privire la influența chineză.