În luna mai 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,8%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut însă cu 7%. În perioada 1.I-31.V.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada similară a anului trecut ca serie brută cu 5,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%
Evoluție mai față de aprilie: Au scăzut lucrările de construcții noi, dar au crescut reparațiile
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,7%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-2,7%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 12,2%, respectiv cu 0,6%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%) şi la clădirile rezidenţiale (-3,2%). Lucrările de construcţii inginereşti au crescut cu 4,3%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,8%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,9%), lucrările de construcţii noi (-8,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale (-8,9%), construcţiile inginereşti (-6,0%) şi la clădirile rezidenţiale (-4,8%).
În mai, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,1% față de aceeași lună a anului trecut. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+37,6%). Lucrările de construcţii inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 2,5%, respectiv cu 1,1%.
În primele cinci luni din an s-au realizat mai multe construcții noi
În primele cinci luni ale anului volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,8%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-11,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,8%).
Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale (+23,9%) şi la construcţiile inginereşti (+0,3%) Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+8,3%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,7%, respectiv cu 8,1%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+13,1%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,4%.
Piața construcțiilor este în continuare activă, dar jucătorii din domeniu vorbesc de câteva luni despre o explozie a prețurilor materialelor de construcție, de probleme pe lanțul de aprovizionare și cu forța de muncă și estimează că în perioada următoare situația se va reflecta și în piață, pentru consumatorul final.
Recent, Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat luni că liderii coaliției de guvernare au decis să modifice legislația astfel încât să permită modificarea contractelor de lucrări publice după ce prețul materialelor de construcții a crescut masiv. De asemenea, Consiliul Concurenței a demarat o amplă analiză pe piața materialelor de construcții în contextul semnalelor privind creșterea prețurilor produselor, atât pe piața românească, dar și la nivel international, arată un comunicat al instituției.