Polonia a dus o campanie de doi ani în care a promis subvenții, infrastructură și mână de lucru pentru a atrage investiția record a Intel

Procesor Intel pixabay.com

Al treilea oraș ca mărime din Polonia, Wroclaw, a fost ales săptămâna trecută de în fața altor concurenți pentru a găzdui următoarea fabrică de cipuri Intel în valoare de mai multe miliarde de dolari din Europa, cu o campanie de doi ani care promitea subvenții, infrastructură și oameni pricepuți, scrie Reuters.

În fața unei penurii de semiconductori fără precedent, Europa oferă subvenții de miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de Asia. În schimb, Intel investește sume importante și, în condițiile în care Germania a pus deja mâna pe o investiție de 30 de miliarde de euro, Polonia a decis să obțină și ea o bucată.

Succesul său final poate fi văzut ca o lecție de perseverență.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Producătorul american de cipuri a anunțat vinerea trecută că a decis să investească până la 4,6 miliarde de dolari în noua fabrică de semiconductori de lângă Wroclaw.

Interviurile cu mai mulți oficiali guvernamentali polonezi și directori de companii au dezvăluit detalii inedite despre modul în care un mic oraș din sud-vestul Poloniei a bifat toate condițiile pentru a obține ceea ce premierul său a declarat că este cea mai mare investiție greenfield din istoria sa.

Polonia i-a impresionat inițial pe directorii Intel prin rapiditatea cu care a răspuns la întrebări și a abordat problemele, a declarat Intel.

“Când am început procesul, nu luasem în considerare Polonia”, a declarat directorul general al Intel, Pat Gelsinger, pentru Reuters.

“În momentul în care alegeți o locație, imaginați-vă că mergeți la o întâlnire. Aveți un sentiment, oh, ei chiar vor ca acest lucru să funcționeze”, a spus Gelsinger. “Cu siguranță am plecat cu o convingere puternică că guvernul local vrea să facă acest lucru să funcționeze”.

Polonia a început să curteze Intel în iulie 2021. Oficialii guvernamentali și municipali s-au întâlnit în mod repetat cu compania în următorii doi ani, potrivit interviurilor cu cinci oficiali și trei directori Intel.

Două agenții guvernamentale – Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH) și Agenția de Dezvoltare Industrială (ARP) au jucat un rol-cheie în acest proces, au declarat oficialii.

Multe dintre întâlniri s-au desfășurat de la distanță din cauza restricțiilor COVID-19, au declarat oficialii. Marcin Fabianowicz, directorul centrului de investiții al PAIH, s-a întâlnit ulterior cu un reprezentant al ARP și cu doi directori executivi de rang înalt ai Intel.

“După prima întâlnire (în persoană) am fost convins că Polonia are șanse să obțină proiectul”, a declarat acesta. “Discuțiile au fost călduroase și s-au îndreptat în direcția cea bună.”

Dar când Intel și-a anunțat investițiile europene în martie 2022, Germania a primit o fabrică majoră în Magdeburg, în timp ce Intel a spus Poloniei că va extinde doar instalația existentă din Gdansk.

Polonia nu s-a lăsat descurajată, obținând în cele din urmă un acord în cadrul unei întâlniri de două zile luna trecută, au declarat oficialii.

“Nu am spus niciodată că nu se poate face ceva”, a declarat Fabianowicz.

Cu numele de cod “Project IQ”, oficialii guvernamentali și municipali au lucrat în mod confidențial la strategii pentru a atrage producătorul de cipuri.

O echipă de la o agenție de promovare a dezvoltării orașului Wroclaw a realizat o prezentare în care a evidențiat calitatea vieții, facilitățile pentru familii, școlile, pistele de biciclete, piscinele și datele economice și demografice.

De asemenea, directorii Intel au fost impresionați de faptul că în Wroclaw se află campioana Poloniei la fotbal american și baschet.

Noua fabrică a Intel va fi amplasată pe un teren de 285 de hectare, alături de o altă fabrică de cipuri, de o fabrică PepsiCo și de o fabrică care produce ferestre.

Lipsa globală de semiconductori a afectat producția de la telefoane mobile la vehicule electrice, o penurie care va continua probabil pe tot parcursul anului 2023, potrivit Parlamentului European, deoarece este nevoie de doi-trei ani pentru a construi o nouă fabrică de cipuri.

Terenul de la Wroclaw este împărțit între două municipalități – Miekinia și Sroda Slaska.

Regiunea va investi în noi drumuri spre fabrică, autobuze electrice, o instalație de tratare a apei și linii electrice de înaltă tensiune, a declarat pentru Reuters primarul din Sroda Slaska, Adam Ruciński.

Intel a primit, de asemenea, permisiunea de a construi clădiri înalte de 50 de metri, mai mult decât restricția obișnuită de 20 de metri, a spus el.

Polonia speră să atragă și alte companii, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), cel mai mare producător de cipuri contractat din lume, să investească în țară.

Discuțiile cu TSMC au început anul trecut, au declarat mai mulți oficiali.

“Suntem într-un punct în care ne primim cele 5 minute (de faimă), așa că multe entități sunt interesate”, a declarat Jakub Mazur, viceprimarul din Wrocław. “Efectul de bulgăre de zăpadă cu intrarea Intel va face ca discuțiile din direcția Taiwan să se întoarcă la noi”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: