Atletismul a devenit primul sport care oferă premii în bani campionilor olimpici, anunțând miercuri, printr-o decizie istorică, că cei 48 de medaliați cu aur la Paris în acest an vor câștiga 50.000 de dolari fiecare, scrie Reuters.
Fiecare campion olimpic individual va primi 50.000 de dolari, iar echipele de ștafetă vor primi aceeași sumă, care va fi împărțită între membrii echipei.
Premiile în bani vor fi plătite câștigătorilor medaliilor de argint și de bronz de la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles, a adăugat federația internațională, scrie France 24.
În cadrul Jocurilor Olimpice moderne, care au început în 1896 la Atena, atleții nu au primit premii în bani de la Comitetul Internațional Olimpic (CIO).
Deși conceptul unei competiții de amatori a dispărut de mult timp, sportivii de succes primind adesea plăți de la guverne și sponsori, decizia World Athletics rupe 128 de ani de tradiție olimpică.
“Aceasta este continuarea unei călătorii pe care am început-o în 2015, care face ca toți banii pe care World Athletics îi primește de la Comitetul Internațional Olimpic pentru Jocurile Olimpice să se întoarcă direct în sportul nostru”, a declarat președintele World Athletics, Sebastian Coe, într-un comunicat după ce a anunțat premiul de 2,4 milioane de dolari pentru Jocurile de la Paris.
“Deși este imposibil să pui o valoare comercială pe câștigarea unei medalii olimpice sau pe angajamentul și concentrarea de care este nevoie pentru a-ți reprezenta țara la Jocurile Olimpice, cred că este important să ne asigurăm că o parte din veniturile generate de sportivii noștri la Jocurile Olimpice se întorc direct la cei care fac din aceste Jocuri spectacolul global care este.”
Ethosul de amatori al Jocurilor Olimpice, grav subminat de succesul concurenților sponsorizați de stat din fostul bloc estic, a fost spulberat atunci când CIO a fost de acord să permită sportivilor profesioniști să concureze în tenis, fotbal și hochei pe gheață la Jocurile de la Seul din 1988.
În ciuda lipsei continue a premiilor în bani, sportivii din multe sporturi au primit bonusuri consistente de la sponsori pentru că au triumfat în cea mai mare vitrină a tuturor.
Atletismul este cel mai mare sport al Jocurilor Olimpice, ca număr de participanți și audiență TV, dar marea majoritate a atleților, inclusiv mulți medaliați olimpici, se confruntă cu o luptă constantă pentru finanțare.
Când britanicul Coe a câștigat medaliile de aur la 1.500 de metri la Jocurile din 1980 și 1984, Jocurile Olimpice erau oficial o competiție pentru amatori, la fel ca și atletismul.
În 1992, a fost introdus conceptul de fonduri fiduciare pentru atleți, iar medaliații cu aur de la campionatele mondiale din 1993 de la Stuttgart au primit mașini Mercedes.
Medaliații olimpici cu argint și bronz la atletism vor primi, de asemenea, premii în bani, dar numai de la Jocurile de la Los Angeles din 2028, detaliile urmând să fie anunțate ulterior.