Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie fotovoltaică în Germania, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În jurul orei 9:40 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 1,6%, până la 24,17 euro pentru un un Megawatt-oră, după ce anterior au fost înregistrate scăderi de până la 4,3%.

În total, cotaţiile futures la gaze au scăzut timp de opt săptămâni la rând, cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale înregistrată după 2007, o inversare dramatică faţă de criza energetică de anul trecut care a dus preţul gazelor la valori fără precedent. Potrivit analiştilor există puţine semnale că tendinţa de scădere se va opri în curând, în condiţiile în care sectorul industrial trece printr-o perioadă dificilă în contextul încetinirii economiei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În plus, energiile regenerabile îşi aduc şi ele aportul la diminuarea cererii de gaze pentru producţia de electricitate, având în vedere că în cursul week-end-ului Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică. Potrivit datelor furnizate de bursa de energie electrică din Europa centrală (European Energy Exchange AG), producţia de energie fotovoltaică a Germaniei a atins sâmbătă un maxim istoric de 40.919 de Megawaţi.

Ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina, autorităţile de la Berlin au decis să urgenteze cu un deceniu, până în anul 2035, obiectivul de a obţine 100% din energie din surse regenerabile. Analiştii de la BloombergNEF prognozează că energia din surse eoliene şi fotovoltaice va ajunge să reprezinte 76% din producţia totală de electricitate a Germaniei în 2030.

O mare parte din creşterea instalării de noi panouri fotovoltaice în Uniunea Europeană are drept obiectiv “tranziţia, într-un ritm rapid, de la combustibilii fosili şi evitarea unor noi expuneri la creşterile de preţuri la energie şi ameninţările la adresa securităţii aprovizionării care au apărut în ultimele 18-24 de luni”, spune Sarah Brown, director de program la think thank-ul pe energie Ember.

În plus, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent de aproape 68%, peste media multianuală de aproximativ 50% pentru acest moment al anului, şi este foarte probabil ca aceste depozite să fie reumplute mult mai devreme decât de obicei. Asta ar reduce o mare parte din riscurile de aprovizionare pentru iarna viitoare, oferind noi presiuni pentru scăderea preţurilor.

De asemenea, preţul gazelor lichefiate pe piaţa din Asia a scăzut şi el la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, pe fondul cererii chineze reduse şi ofertei consistente.