Prețul petrolului a crescut pe fondul temerilor după ultimul atac din Marea Roșie

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a crescut cu peste 2% în prima ședință din noul an, stimulat de posibilele perturbări ale aprovizionării din Orientul Mijlociu după ultimul atac asupra unui portcontainer în Marea Roșie și de speranțele legate de cererea chineză, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,72 dolari, sau 2,2%, până la 78,76 dolari pe baril la ora 1115 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,57 dolari, sau 2,2%, la 73,22 dolari.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor și analiștilor a estimat că petrolul Brent va avea o medie de 82,56 dolari pe baril în acest an, în ușoară creștere față de media din 2023, de 82,17 dolari, în condițiile în care se așteaptă ca o creștere globală slabă să limiteze cererea. Cu toate acestea, tensiunile geopolitice ar putea oferi un sprijin pentru preț.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Duminică, elicopterele americane au respins un atac al forțelor Houthi susținute de Iran asupra unei nave de containere Maersk în Marea Roșie, scufundând trei nave Houthi și ucigând 10 dintre militanți, alimentând riscurile ca războiul dintre Israel și Hamas să se transforme într-un conflict mai amplu.

“Prețul petrolului ar putea fi afectat de escaladarea … în Marea Roșie în weekend și de sezonul de vârf al cererii din timpul festivalului de primăvară din China”, a declarat analistul CMC Markets din Shanghai, Leon Li, cu sediul la Shanghai, referindu-se la sărbătoarea Anului Nou Lunar de la începutul lunii februarie.

Un conflict mai amplu ar putea închide căi navigabile cruciale pentru transportul de petrol.

Cel puțin patru petroliere care transportă motorină și combustibil pentru avioane din Orientul Mijlociu și India către Europa navighează în jurul Africii pentru a evita Marea Roșie, arată datele de urmărire a navelor.

În China, așteptările investitorilor privind noi măsuri de stimulare economică au crescut după ce activitatea din industria prelucrătoare s-a contractat pentru a treia lună în decembrie, potrivit datelor guvernamentale publicate duminică. Orice astfel de stimulente pentru creșterea economică ar putea stimula cererea de petrol și ar putea susține prețul țițeiului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: