România vs Ungaria, în economie: România a depășit țara vecină la PIB/ cap de locuitor și la o serie de indicatori de salarii, iar maghiarii au ajuns să treacă granița pentru cumpărături. Țara noastră a început anul cu stagnare, iar maghiarii au scăzut, cele două state au și cele mai mari rate ale inflației din UE

Kristina Reștea mai 15, 2025 0 comentarii 1037 vizualizări
Steaguri Romania Ungaria Foto: Dreamstime

La PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, România a reușit să depășească Ungaria și a ajuns la același nivel cu Polonia, iar o serie de indicatori legați de salarii arată că țara noastră este peste Ungaria. România a început anul cu economia în stagnare, Ungaria a scăzut. România trece în acest moment prin turbulențe politice cu efecte în economie –  investitorii încep să trateze România ca pe o țară cu rating „junk”, similar cu Turcia, conform bloomberg.  Pe de altă parte, economia Ungariei e deja pe pantă descendentă, cu o economie controlată de politicile lui Viktor Orban și devenită, potrivit analiștilor Reuters, “șubredă”, ceea ce perturbă chiar strategia pentru alegerile de anul viitor de la vecini.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Economedia vă prezintă o serie de indicatori relevanți în economie și evoluția lor în cele două țări vecine:

  • PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPP): România a depășit Ungaria și a ajuns la același nivel cu Polonia 

În 2024, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare se situa între 66% din media UE în Bulgaria și la 241% în Luxemburg, arată estimările preliminare publicate în martie de Eurostat, biroul statistic al UE.România a ajuns la 79% din media UE, la același nivel cu Polonia și Estonia și peste încă șase alte țări, inclusiv Ungaria (care e la 77%): Croația, Ungaria, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria. Date pot fi consultate AICI

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
  • SALARII. România a depășit Ungaria, pe anumiți indicatori

Salariul mediu ajustat per angajat cu normă întreagă (anual): cele mai recente date Eurostat arată că în 2023 acesta era în România de 17.739 euro, iar în Ungaria de 16.885.

Salarii minime: România e peste Bulgaria

În ianuarie 2025, 10 țări din UE aveau salarii minime sub 1 000 de euro pe lună: Bulgaria (551 EUR), Ungaria (707 EUR), Letonia (740 EUR), România (814 EUR), Slovacia (816 EUR), Cehia (826 EUR), Estonia (886 EUR), Malta (961 EUR), Grecia (968 EUR) și Croația (970 EUR), conform Eurostat.

  • INFLAȚIE

Inflație: Ungaria stă un pic mai bine, conform datelor din martie, dar ambele țări sunt la coada clasamentului european.

România a fost în luna martie ţara cu cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană, cu un avans al prețurilor de 5,1%. Țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,1%), Ungaria (4,8%) şi Polonia (4,4%).

Presa maghiară notează că, după aderarea României la spațiul Schengen, a explodat turismul de cumpărături al ungurilor în România.

După aderarea României la spațiul Schengen, turismul de cumpărături în exterior a primit un nou impuls. Clienții din Ungaria sunt transportați din județele Szabolcs-Szatmár-Bereg și Hajdú-Bihar cu microbuze cu nouă locuri pentru a-și putea face cumpărăturile în România, unde nu numai că se pot cumpăra alimente, dar se organizează și achiziționarea de bunuri tehnice și materiale de construcție, scrie portalul guvernamental ungar Hirado, citat de Rador.

  • CREȘTERE ECONOMICĂ

Creștere economică: România ușor peste Ungaria, dar ar urma să piardă teren în 2026

Guvernul a promis lucruri minunate, dar anul a început cu cele mai pesimiste opinii ale analiștilor, notează presa maghiară. Situația nu a fost strălucită până acum, dar între ianuarie și martie, economia maghiară a scăzut pe bază anuală și comparativ cu sfârșitul anului 2024, relatează hvg,hu. Conform datelor brute, performanța economiei s-a oprit, scăzând cu 0,4 procente față de anul trecut.

Presa maghiară mai notează că industria maghiară continuă să înregistreze rezultate catastrofal de slabe,. 2023-2024 a fost prima perioadă din 1990 când producția a scăzut timp de doi ani consecutivi și nici măcar nu a început să se redreseze de la o bază slabă: performanța a fost cu 3,9 % mai slabă în luna ianuarie a acestui an și cu 8,7 % mai slabă în februarie decât în aceeași perioadă din 2024 (cifrele din martie nu au fost încă publicate).

Și economia României a stagnat în primul trimestru, conform datelor INS.

Cele mai recente date Eurostat, publicate chiar azi, arată că PIB-ul României a stagnat în T1, iar PIB-ul Ungariei a scăzut cu 0,2% față de precedentele trei luni.

Sursa: Eurostat

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze o creştere de 1,6% în acest an şi un avans de 2,4% în 2026. Estimările pentru Ungaria sunt de +1,5% în acest an (-0,5 față de precedentele estimări) și un avans de 2,7% pentru anul viitor.

  • DEFICIT: Ungaria stă mai bine, conform datelor de anul trecut

România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate de biroul european de statistică Eurostat. Ungaria a fost la “doar” 4,9%, pe locul 5 de la coadă.

  • TAXE ȘI INVESTIȚII. Ungaria are cel mai ridicat TVA din UE, iar guvernul Orban tocmai a plafonat adaosul comercial la hârtie igienică, tampoane și deodorant

Ungaria este țara cu cel mai mare TVA din Uniunea Europeană. Țările UE cu cele mai ridicate cote standard de TVA sunt Ungaria (27 %), Finlanda (25,5 %) și Croația, Danemarca și Suedia (toate cu 25 %).

În 2023, Ungaria a înregistrat investiţii record de peste 13 miliarde de euro, în creştere faţă de 6,5 miliarde de euro în 2022 . Pe de altă parte, România a atras 6,58 miliarde de euro în 2023, în scădere faţă de recordul de 10,03 miliarde de euro în 2022.

Conform Reuters, economia șubredă a Ungariei perturbă strategia de realegere a lui Orban.

De asemenea, un alt semnal de alarmă vine din Germania, cea mai puternică economie a Europei. Ponderea companiilor germane care intenționează să majoreze investițiile în Ungaria a scăzut la cel mai scăzut nivel de la preluarea puterii de către prim-ministrul Viktor Orban în 2010, pe fondul cererii scăzute și al perspectivelor economice incerte, a declarat camera de afaceri germană.
Sondajul său realizat pe 236 de companii germane din Ungaria a arătat că încrederea scăzută a mediului de afaceri indică o perspectivă economică în continuare slabă după doi ani de aproape stagnare, în contradicție cu speranțele lui Orban că economia ar putea crește cu 2,5% în acest an.

Problemele economice au slăbit imaginea lui Orban în țară și în străinătate. Institutul Maghiar de Cercetare Economică, un organism independent, a raportat recent că indicele său de încredere în afaceri „a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 50 de luni”, conform nytimes.com.

Ungaria a pierdut fondurile europene, după ce a declanșat un conflict total cu UE și a făcut Ungaria dependentă de regimurile autocrate din Rusia și China.

În această lună, guvernul Ungariei a plafonat printr-un act legislativ adaosul comercial maxim pe care magazinele îl pot pune la zeci de produse de igienă, potrivit presei de la Budapesta. Măsura vine pe fondul deprecierii economice din Ungaria, sufocată de corupție, depopulare rapidă și de pierderea fondurilor europene. Scopul declarat al guvernului este „de a reduce prețurile produselor din farmacii”, potrivit HVG.hu.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.