Rusia s-ar putea îndrepta spre incapacitate de plată

Redacția iun. 26, 2022 0 comentarii
Banca centrala a Rusiei a

Rusia s-a apropiat duminică de intrarea în incapacitate de plată, în condițiile în care nu există dovezi concrete că investitorii care dețin obligațiuni internaționale au primit plata, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii, scrie Reuters.

Rusia s-a străduit să își mențină plățile pentru obligațiunile în curs de 40 de miliarde de dolari de la invazia sa în Ucraina, la 24 februarie, care a provocat sancțiuni radicale care au scos efectiv țara din sistemul financiar global SWIFT și au făcut ca activele sale să fie de neatins pentru mulți investitori.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate de plată, dar că nu poate trimite bani deținătorilor de obligațiuni din cauza sancțiunilor, acuzând Occidentul că încearcă să o împingă într-o incapacitate de plată artificială.

Plățile pe care Rusia trebuie să le efectueze sunt de 100 de milioane de dolari în dobânzi la două obligațiuni, una denominată în dolari americani și alta în euro, pe care Rusia trebuia să le plătească la 27 mai. Plățile au avut o perioadă de grație de 30 de zile, care va expira duminică.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că a efectuat plățile către Depozitarul național de decontare onshore (NSD) în euro și dolari, adăugând că și-a îndeplinit obligațiile.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca fondurile să ajungă la mulți deținători internaționali. Pentru mulți deținători de obligațiuni, faptul de a nu primi la timp în conturile lor banii datorați constituie o incapacitate de plată.

În lipsa unui termen exact specificat, avocații spun că Rusia ar putea avea timp până la sfârșitul următoarei zile lucrătoare pentru a plăti deținătorii de obligațiuni.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.