Concernul sud-coreean Samsung Electronics ar urma să raporteze pentru perioada aprilie-iunie 2023 un declin cu 96% al profitului, acesta fiind cel mai slab din toate trimestrele din ultimii peste 14 ani, în urma saturării pieţei cipurilor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Rezultatele gigantului sud-coreean, considerate un indicator pentru cererea consumatorilor pe plan global, indică faptul că şi alte companii tehnologice ar putea raporta rezultate financiare slabe.
Analiştii intervievaţi de Refinitiv SmartEstimate se aşteaptă ca Samsung Electronics să anunţe pentru perioada aprilie-iunie 2023 un profit operaţional de 555 miliarde de woni (427 milioane de dolari). Dacă va fi aşa, va fi cel mai slab profit al grupului sud-coreean din trimestrul patru din 2008, când Samsung Electronics a raportat pierderi operaţionale de aproximativ 740 miliarde de woni. În perioada aprilie-iunie 2022, Samsung a înregistrat un profit operaţional de 14.100 miliarde de woni.
Analiştii se aşteaptă ca divizia de cipuri, care avea în mod obişnuit cea mai mare contribuţie la rezultatele grupului sud-coreean, să raporteze pierderi trimestriale între 3.000 – 4.000 miliarde de woni, în urma declinului preţului cipurilor şi a reducerii valorii stocurilor.
În industria de cipuri DRAM (memorie dinamică cu acces aleatoriu) – folosite la smartphone-uri, PC-uri şi servere – preţurile au continuat să scadă în perioada aprilie-iunie 2023, înregistrându-se un declin între 13% şi 18%, conform datelor TrendForce.
În pofida dificultăţilor, Samsung caută să-şi majoreze cota de piaţă pe segmentul cipurilor în urma exploziei domeniului inteligenţei artificiale (AI).
De asemenea, divizia de telefoane mobile inteligente a Samsung ar urma să raporteze un profit de aproximativ 3.300 miliarde de woni, după ce reducerea costurilor de marketing a compensat uşoara scădere a livrărilor de smartphone-uri comparativ cu primul trimestru, când Samsung a lansat cel mai recent model de vârf.
Luna aceasta, Samsung ar urma să lanseze cel mai recent smartphone pliabil la Seul, într-o încercare de a domina piaţa premium de telefoane mobile inteligente, apreciază analiştii.
Samsung, a patra mare companie listată din Asia, este cel mai mare mare producător din lume de chipuri de memorie, telefoane mobile inteligente şi televizoare.