Schimbare surpriză la vârful H&M/ Directoarea generală a demisionat după 4 ani în funcție, pe fondul vânzărilor în scădere/ Postul, preluat de un angajat cu 18 ani vechime în cadrul companiei

H&M Sursă foto: Unsplash

Retailerul suedez de îmbrăcăminte H&M a anunțat miercuri, în mod neașteptat, o schimbare de conducere, veteranul companiei Daniel Ervér preluând funcția de director general de la Helena Helmersson, în condițiile în care performanțele retailerului suedez de modă rămân în urma celor ale rivalului mai mare Inditex și ale jucătorului online Shein, scrie Reuters.

Acțiunile H&M au scăzut cu 10%, deoarece schimbarea conducerii a avut loc în contextul în care H&M a anunțat că vânzările pentru lunile decembrie și ianuarie au scăzut cu 4% față de anul precedent, un semn rău pentru perioada cheie a cumpărăturilor de Crăciun.

Helmersson, care a demisionat după patru ani în calitate de directoare generală, a declarat că rolul a fost “foarte solicitant”, spunând jurnaliștilor că nu a avut energia necesară pentru a continua.

Ervér, în vârstă de 42 de ani, lucrează la H&M de 18 ani, cel mai recent ca șef al brandului principal al retailerului, H&M, rol pe care îl va păstra în paralel cu funcția de CEO. Într-un interviu acordat Reuters, suedezul a declarat că și-a exprimat interesul pentru acest rol în decembrie, iar consiliul de administrație a luat decizia miercuri dimineață.

Al doilea mare retailer de modă listat la bursă din lume, după Inditex, H&M s-a luptat să concureze cu Zara și cu gigantul fast fashion cu prețuri mici Shein, ambele cu o creștere puternică a vânzărilor.

“Cred că piața va saluta schimbarea după ce va digera cifrele”, a declarat Adil Shah, manager de portofoliu la Storebrand din Oslo, care deține acțiuni H&M.

“Speculațiile potrivit cărora țintele privind marjele nu vor fi atinse sunt unul dintre motivele invocate pentru schimbarea directorului general”, a adăugat el.

În ultima perioadă, H&M s-a concentrat mai degrabă pe profitabilitate decât pe volumul vânzărilor, deoarece își propune să atingă o marjă operațională de 10% în acest an și reduce costurile prin închiderea de magazine și concedierea de personal.
“Obiectivul de 10% privind profitabilitatea rămâne, vom lucra din greu pentru a realiza acest obiectiv”, a declarat Erver pentru Reuters.

Marja de profit operațional a H&M în trimestrul al patrulea a scăzut la 7,2%, de la 7,8% în trimestrul al treilea.

Măsurate în monede locale, vânzările din perioada 1 decembrie – 29 ianuarie – începutul primului său trimestru fiscal – au scăzut cu 4%, față de o creștere de 5% în aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările pe parcursul celui de-al patrulea trimestru scăzuseră de asemenea cu 4%, mai mult decât se aștepta piața.

Profitul operațional din trimestrul al patrulea a fost de 4,33 miliarde de coroane (415,4 milioane de dolari), în creștere de la 821 milioane de coroane cu un an mai devreme, dar sub cele 4,57 miliarde de coroane așteptate de analiștii dintr-un sondaj LSEG.

Analiștii JPMorgan au declarat că rezultatele au fost dezamăgitoare și că slăbiciunea profitului H&M din trimestrul al patrulea “reduce ușor (credibilitatea) obiectivului de marjă de 10%”.

Karl-Johan Persson, președintele H&M și nepotul fondatorului Erling Persson, a declarat că societatea se află într-o poziție puternică, cu “condiții bune pentru a face îmbunătățiri suplimentare” în acest an. Familia Persson deține o participație de 51% din H&M.

Acțiunile au scăzut cu 10,4%, la 150,8 coroane suedeze, până la ora 1100 GMT, după ce au crescut cu aproximativ 29% în ultimele 12 luni.

 

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *