Terminalul Alexandroupolis din Grecia va oferi acces la cantități semnificative de gaz de la furnizori alternativi, începând cu 2024

conducta

Ministrul Energiei Rossen Hristov și directorul executiv al Bulgartransgaz, operator de sistem de transport și stocare a gazelor naturale din Bulgaria, Vladimir Malinov au inspectat activitățile de construcție a terminalului de gaze naturale lichefiate de lângă Alexandroupolis, Grecia, potrivit unei informări pe site-ul Bulgartransgaz. Operatorul bulgar de transport de gaze deține 20% din terminal.

Reprezentanții conducerii companiei de proiect Gastrade SA au prezentat la fața locului progresul în construcția terminalului și a infrastructurii auxiliare. Planurile de punere în funcțiune a instalației de la începutul anului 2024 au fost confirmate.

Vladimir Malinov a subliniat importanța acestei infrastructuri pentru Bulgaria și țările din sud-estul Europei.

„Terminalul din Alexandroupolis va furniza noi cantități de gaz la prețuri competitive pentru piețele din regiune și le va îmbunătăți lichiditatea”, a subliniat el în timpul inspecției. „Noua capacitate de stocare și regazificare a gazului lichefiat este, de asemenea, importantă pentru producătorii de GNL și va preveni congestionarea infrastructurii GNL și lipsa sloturilor din regiune, la care am asistat în 2022”, a adăugat Malinov.

„Ne aşteptăm ca, începând de anul viitor, să putem furniza anual 10 cisterne cu gaze naturale lichefiate prin această infrastructură”, a comentat ministrul Energiei Rossen Hristov în cadrul inspecţiei. Cantitatea respectivă reprezintă aproximativ o treime din consumul din țară.

În plus, directorul executiv al Bulgartransgaz a atras atenția asupra sinergiei terminalului cu proiectul de extindere a stocării gazelor Chiren. „Disponibilitatea unei capacități suficiente de stocare a gazelor este cheia pentru creșterea aprovizionării cu GNL și diversificarea în regiune”, a subliniat el.

„Sistemul independent de gaze naturale Alexandrupolis” are o capacitate de proiectare a gazelor naturale de 5,5 bcm /an pentru regazificare. Capacitatea de stocare a GNL a instalației este de 153.500 m³. Printre sursele potențiale de aprovizionare se numără țările producătoare de gaze naturale lichefiate precum Algeria, Qatar, Statele Unite etc.

Bulgartransgaz, împreună cu operatorul grec de transport de gaze DESFA, Gaslog Cyprus Investment, DEPA Commercial și dna. Elmina Kopelosou sunt acționari care dețin 20% fiecare în compania de proiect care construiește terminalul. Acţionarii au luat decizia finală de investiţie pentru proiect la începutul anului 2022, iar lucrările de construcţie au început vara trecută.

Comentarii

  1. Exista posibilitatea de a instala un terminal plutitor (o nava practic) in cateva luni, cum a facut Germania, pentru 500 mil euro sau asa ceva, dar Romania prefera sa cheltuie bani pe pensii si mariri de salarii, pentru bonuri de vacanta etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *