Mai puțin de jumătate din ajutorul financiar promis Ucrainei de către Occident a ajuns efectiv la Kiev de la invazia Rusiei de anul trecut, potrivit unei analize a sprijinului financiar internațional, scrie Financial Times.
Ministerul ucrainean de finanțe a primit 31 de miliarde de euro până în decembrie 2022 din cele 64 de miliarde de euro promise de țările occidentale după ce Rusia a lansat un atac în toată regula în februarie anul trecut, potrivit unei cercetări efectuate de Institutul Kiel pentru Economie Mondială.
„Există o problemă cu plățile, în sensul că acestea sunt volatile, întârziate și nu sunt stabile”, a declarat Tymofiy Mylovanov, fondator al Școlii de Economie din Kiev și consilier în administrația președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.
UE și Banca Europeană de Investiții au promis împreună aproximativ 30 de miliarde de euro în total de la începutul invaziei, cea mai mare parte a sprijinului bugetar acordat Ucrainei de către Occident. Cu toate acestea, 17,5 miliarde de euro din această sumă nu au ajuns încă la Kiev. an.
UE a revizuit structura de plată a pachetului său în noiembrie anul trecut, promițând „asistență financiară regulată și previzibilă” de până la 18 miliarde de euro pentru 2023, în ritm de aproximativ 1,5 miliarde de euro în fiecare lună.
Ministerul ucrainean de finanțe a declarat că deficitul său bugetar de anul trecut s-a ridicat la 5 miliarde de dolari pe lună.
„Chiar și cu ajutorul partenerilor internaționali, nu a fost posibil să se finanțeze integral acest deficit”, a precizat ministerul într-o declarație. Au existat „întârzieri în furnizarea către Ucraina a finanțării deja anunțate” în 2022, a precizat ministerul, un decalaj pe care Kievul a încercat să îl umple prin tipărirea de mai mulți bani, „ceea ce, la rândul său, a avut o consecință negativă”.
Ministerul a precizat că a proiectat un deficit de 38 de miliarde de dolari pentru acest an, mai mic decât cel din 2022, și că prioritatea sa este de a atrage fonduri de la țările donatoare și de la instituțiile financiare internaționale.
„Ne așteptăm să primim finanțare în timp util, ritmică și previzibilă din partea partenerilor internaționali”, a declarat ministerul, adăugând că a ajuns săptămâna trecută la un acord preliminar cu FMI, care poate deschide calea pentru un program de asistență financiară în toată regula.