Date Eurostat: Peste 50% din datoria publică generală brută a trei state membre UE, printre care și România, era denominată în valută la finalul lui 2022

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Peste 50% din datoria publică generală brută a trei state membre UE era denominată în valută la finalul lui 2022, respectiv Croaţia (75%), Bulgaria (71%) şi România (53%), arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

O mare parte din datoria în valută a acestor ţări, la finalul lui 2022, era denominată în euro. Bulgaria şi România nu fac parte din zona euro, în timp ce Croaţia a aderat la zona euro în data de 1 ianuarie 2023.

În rândul UE, există diferenţe semnificative în privinţa sectorului care deţine datoria publică generală brută. La nivelul statelor membre UE pentru care sunt date disponibile, ponderea datoriei publice deţinute de sectorul societăţilor financiare (rezidente) la sfârşitul anului trecut era cea mai ridicată în Danemarca (75%), urmată de Suedia (74%), Croaţia (67%), Italia (64%), Cehia (63%) şi Malta (60%).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În contrast, cea mai ridicată pondere deţinută de nerezidenţi (restul lumii) era în Cipru (93%), Estonia (74%), Letonia (64%), Austria şi Lituania (ambele cu 61%).

În general, la nivelul UE, mai puţin de 10% din datorie era deţinută de sectoare non-financiare rezidente, cu excepţia Ungariei şi Germaniei (ambele cu 22%), Maltei (18%), Portugaliei (14%), Irlandei şi Suediei (ambele cu 11%).

În majoritatea statelor membre ale zonei euro, întreaga sau aproape întreaga datorie publică generală brută era denominată în moneda naţională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. D’asta trebuie sa dispara toate valutele si bancile centrale. Increderea nu asa se cuantifica.

    In loc de ‘GDP’ ar trebui sa existe ‘The Rate of Trust'(‘TRT’), singura valoare reala. Divizati printre frati si d’acolo uniformizati si reintegrati.

    Practic, asta-i singura valoare reala a omului : cat de incredere e.

  2. P.S. : As lucra la dezvoltarea econometricii pt. noua unitate de fluidizat capitalismul/pietele cu cel mai ascutit varf al piramidei.

    Banul trebuie sa dispara, nu-si mai are sensul si in toate contextele este, in final, doar un substitut al increderii.

    D’asta trebuie sa avem alte criterii prin care ne evaluam.

    Indiciu: Un om vicios clar are niste minusuri la categoria ‘incredere’, deci din start niste procente negative in valoarea si valorificarea sa …

    Practic, sa dam cartile pe fata : banii oricum forteaza ‘valoarea’ unui om, consensul fiind dat de cei care saliveaza. Nu mai bine taiem chiar acest ‘middleman’ si cream un Sistem Real bazat pe toti factorii posibili.

    Este oarecum ironic si putin dureros ca in era machine-learning etc. aceste lucruri de neimaginat altadata de cele mai stralucitoare minti sunt mai posibile ca niciodata…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.