Economia Germaniei afectată de inflație nu se va redresa rapid, după recesiunea din iarnă – raport Institutul de cercetare economică

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Nu se întrevede o redresare rapidă a economiei Germaniei, afectată de inflaţie, după recesiunea din iarnă, se arată într-un raport publicat de Institutul de cercetare economică (DIW), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Indicatorul lunar privind economia al DIW a scăzut la 91 puncte în mai, de la 101,5 puncte în aprilie, fiind sub pragul de 100 puncte care indică un nivel neutru al activităţii economice.

„Declinul activităţii economice în iarnă a fost mai extins decât ne aşteptam şi redresarea va fi probabil la un nivel mai redus decât am previzionat anterior”, a afirmat Timm Boenke, director în cadrul DIW Berlin.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Inflaţia persistent ridicată şi majorarea dobânzilor de către BCE afectează puterea de cumpărare şi creditarea, a apreciat Geraldine Dany-Knedlik, de la DIW.

În timp ce economia a făcut faţă crizei energetice „surprinzător de bine până acum”, o redresare solidă nu se întrevede, a adăugat expertul economic Guido Baldi. Acesta a explicat că în primul trimestru industria germană a avut o evoluţie solidă, beneficiind de atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi de creşterea comenzilor.

Dar în sectorul serviciilor creşterile persistente de preţuri continuă să reducă masiv puterea de cumpărare a gospodăriilor şi limitează consumul, avertizează experţii DIW. Aceştia sunt optimişti că rata scăzută a şomajului va sprijini creşterea economică, deşi majorările salariilor abia ţin pasul cu inflaţia.

Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: