Firma olandeză Yandex NV, compania-mamă a gigantului tehnologic rus Yandex, adesea etichetat drept “Google al Rusiei”, își vinde activele din Rusia către un consorțiu de investitori ruși/ De ce este importantă tranzacția de 5,2 miliarde de dolari  

Yandex Facebook / Yandex

Un acord de 5,2 miliarde de dolari în numerar și acțiuni pentru vânzarea activelor rusești cheie ale grupului tehnologic Yandex , adesea etichetat drept “Google al Rusiei”, către un consorțiu de investitori ruși a fost anunțat luni, după luni de negocieri.

Agenția Reuters explică de ce este importantă această tranzacție.

Cel mai mare activ tehnologic al Rusiei

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Moscova a căutat de mult timp să obțină mai multă influență asupra Yandex, înființată în perioada de boom al dotcom-urilor de la sfârșitul anilor 1990, pe măsură ce a devenit un jucător cheie în servicii online precum căutarea și publicitatea, e-mail, ride-hailing, comerț electronic, cloud și streaming.

Vânzarea către un grup de investitori ruși ar face ca, pentru prima dată, Yandex să fie controlată doar de entități rusești.

Yandex, care a devenit publică pe Nasdaq în 2011 prin intermediul holdingului său înregistrat în Olanda, Yandex NV, are un free-float de aproape 88%, printre acționarii săi numărându-se mulți investitori occidentali.

“Este exact ceea ce am vrut să realizăm în urmă cu câțiva ani, când Yandex era sub amenințarea de a fi preluată de giganții IT occidentali”, a declarat Anton Gorelkin, șeful adjunct al comisiei pentru politica informațională din Parlamentul rus. “Yandex este mai mult decât o companie, este un activ al întregii societăți rusești.

“Yandex a devenit o companie IT rusă cu drepturi depline”.

Sub presiunea de a se conforma cerințelor Kremlinului privind conținutul, Yandex și-a vândut agregatorul de știri și alte resurse online către rivalul VK, controlat de stat, la sfârșitul anului 2022, încercând să-și depolitizeze activitatea. Apoi a început să lucreze la restructurarea corporativă.

Plecările marilor corporații din Rusia

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, zeci de întreprinderi cu capital străin au ieșit de pe piață, multe dintre ele renunțând la active în condiții nefavorabile.

Kremlinul cere o reducere de cel puțin 50% în cazul tranzacțiilor care implică proprietari străini, ceea ce înseamnă că, deși Yandex deservește în mare parte piața rusă, este în continuare supusă acestor condiții.

Tranzacția de 5,2 miliarde de dolari este un preț semnificativ mai mic decât valoarea finală a Yandex – capitalizarea sa bursieră s-a apropiat pentru scurt timp de 30 de miliarde de dolari în 2021 – dar ar fi una dintre cele mai mari tranzacții de la începutul războiului.

Multe companii au vândut active pentru o sumă simbolică, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat confiscarea temporară a altora, cum ar fi activele aparținând Danone și Carlsberg.

Care va fi viitorul Yandex

Directorii Yandex au subliniat într-o scrisoare adresată angajaților că societatea va rămâne independentă. Aproape 88% din structura acționariatului Yandex este în prezent free-float, printre acționarii săi numărându-se numeroase fonduri occidentale.

Cumpărătorul, Consortium.First, este un fond de investiții nou înființat, administrat de administratorul fiduciar Solid Management. Acesta a fost condus de membri ai echipei de conducere a Yandex din Rusia și susținut de patru investitori financiari, inclusiv Argonaut, un fond de investiții deținut în cele din urmă de Lukoil.

Alte trei companii – Infinity Management, IT.Elaboration și Meridian-Servis – deținute de Alexander Chachava, Pavel Prass și, respectiv, Alexander Ryazanov, s-au numărat, de asemenea, printre cumpărători.

Yandex NV a precizat că niciun membru al consorțiului nu se află sub incidența unor sancțiuni americane, europene, britanice sau elvețiene. Această cerință a exclus alți potențiali cumpărători ruși, au declarat surse pentru Reuters.
Vânzarea, odată ce va primi aprobarea autorităților de reglementare și a acționarilor, urmează să fie finalizată în două etape, prima dintre ele fiind prevăzută să se încheie în prima jumătate a anului 2024, iar a doua etapă urmează în termen de șapte săptămâni.

Nu a fost imediat clar ce influență ar putea exercita noul acționariat rusesc.

Lukoil nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Reuters a încercat să obțină comentarii de la companiile legate de Chachava și Prass. Ryazanov nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Detalii ale acordului

Yandex NV a declarat că valoarea în numerar a tranzacției – până la 230 de miliarde de ruble (2,52 miliarde de dolari) – va fi plătită în yuani chinezi în afara Rusiei.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că este singura monedă care se potrivește tuturor părților.

Majoritatea băncilor rusești au fost deconectate de la sistemul global de plăți SWIFT la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, iar tranzacțiile în dolari și euro au devenit din ce în ce mai greu sau imposibil de executat.

Ponderea yuanului chinezesc pe piața rusă a crescut vertiginos.

Istoricul Yandex

Considerată cândva ca fiind una dintre puținele companii rusești cu potențial de a deveni o afacere globală, Yandex, cotată la Nasdaq, dezvoltase servicii online de top, inclusiv de căutare, publicitate și ride-hailing în Rusia. Cofondatorul său, Arkady Volozh, care s-a mutat din Rusia în Israel în 2014, a criticat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind “barbară” în august, ceea ce i-a determinat pe unii din cadrul Kremlinului să facă presiuni pentru naționalizarea Yandex, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Dar, în cele din urmă, teama de un exod al creierelor din domeniul tehnologiei a ajutat la ținerea la distanță a acestei perspective și a dus la un acord complicat în cadrul căruia afacerile Yandex, care reprezintă peste 95% din venituri, vor rămâne în Rusia și vor trece sub control rusesc.

Kremlinul, care a salutat acordul, a fost implicat în negocieri cu Yandex timp de aproximativ 18 luni pentru a încerca să se desprindă afacerile rusești de Yandex NV, compania mamă olandeză.

Yandex a încercat întotdeauna să se prezinte ca fiind liberă de influența Kremlinului, o sarcină care a devenit mai dificilă pe măsură ce compania a devenit un activ național strategic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: