Gigantul danez Maersk va utiliza trenurile pentru a evita tranzitul cu navele sale prin canalul Panama, afectat de secetă

maersk sursa foto: Unsplash

Grupul danez A.P. Moller-Maersk, unul dintre cei mai mari transportatori maritimi din lume, va utiliza trenurile pentru a evita tranzitul cu navele sale prin canalul Panama, afectat de secetă, în condiţiile în care nivelul redus al apelor a impus reducerea numărului de nave ce utilizează una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În toamna acestui an, Autoritatea Canalului Panama (APC) a restricţionat tranzitul navelor, din cauza unei secete severe care a limitat cantitatea de apă necesară pentru a opera sistemul de ecluze. În prezent, sunt aprobate să tranziteze zilnic doar 22 de nave prin Canalul Panama, faţă de aproximativ 35, în condiţii normale.

În aceste condiţii, Maersk a decis ca pentru ruta OC1, care face legătura între Australia şi Noua Zeelandă cu oraşele Philadelphia şi Charleston de pe coasta de est a SUA prin Canalul Panama, vor fi puse la punct două bucle separate, una în Atlantic şi una în Pacific.

„Navele care utilizau Canalul Panama vor renunţa la trecerea prin acest canal şi, în schimb, va fi pus la punct un pod terestru care utilizează transportul feroviar pentru a transporta marfa pe o distanţă de 80 de kilometri, de pe o parte a alta a statului Panama”, a informat grupul danez, într-un aviz trimis clienţilor.

Seceta din Canalul Panama creează o nouă problemă pentru companiile de shipping precum Maersk şi Hapag Lloyd, care sunt nevoite să ocolească Marea Roşie după intensificarea atacurilor rebelilor houthi.

Un institut economic german a estimat joi că schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 1,3% în luna decembrie, comparativ cu noiembrie, după ce atacurile din Marea Roşie au dus la o scădere a volumului de marfă transportat în această regiune importantă pentru tranzitul navelor.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *