Proiect de lege inițiat de un deputat UDMR: Firmele private să poată redirecționa retroactiv, pe ultimii șapte ani, către organizații guvernamentale o parte din impozitul achitat către stat

G4Media iun. 30, 2021 0 comentarii
bani finante lei financiar deficit InquamPhotos Octav Ganea

Deputatul UDMR, Miklós Zoltán, a propune, printr-un proiect de lege, ca firmele private să poată redirecționa retroactiv, pentru ultimii șapte ani, către o organizație neguvernamentală, o parte din impozitul achitat către stat, se arată într-un comunicat al Uniunii.

Conform legislației în vigoare, persoanele fizice pot redirecționa 3, 5 la sută pentru sprijinirea unui ONG, care trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar persoanele juridice pot folosi 20 la sută din baza lor de impozitare în acest scop.

”În realitate, însă, numai o parte din întreprinderi profită de această oportunitate. Prin proiectul nostru de lege, propunem o soluție care să permită firmelor private să redirecționeze retroactiv, pentru ultimii 7 ani, o parte din impozitul achitat unui ONG,”, a declarat Miklós Zoltán, deputat UDMR de Covasna, inițiatorul proiectului de act normativ.

Parlamentarul UDMR consideră că, deși legea prevede posibilitatea pentru persoanele juridice să doneze 20 la sută din impozit pentru susținerea unui ONG, foarte puține întreprinderi decid să acționeze în acest sens.

Firmele care plătesc impozit pe profit au alocat aproape jumătate din baza impozabilă, iar microîntreprinderile plătitoare de TVA, au redirecționat abia o cincime din baza impozabilă ca sponsorizare pentru ONG-uri, lăsând în fiecare an aproximativ 2 miliarde de lei la bugetul de stat, deși aceste sume ar putea fi redirecționate către ONG-uri.

”Dacă reușim să-i convingem pe colegii din Parlament despre importanța propunerii noastre legislative, vom crea posibilitatea pentru companii să sprijine ONG-urile din baza lor de impozitare, nu numai pentru 7 ani înainte, așa cum prevede legea aflată în vigoare.

Propunerea noastră este ca după intrarea în vigoare a noii legi, să fie posibilă redirecționarea retroactivă a unei părți din impozit către un ONG, mai întâi pentru 1 an retroactiv, în anul următor pentru 2 ani retroactiv și, astfel, treptat, pentru tot mai mulți ani, până ajungem la nivelul la care firmele să ofere 20% din impozit unui ONG, chiar și retroactiv pentru 7 ani.

Este o modalitate la fel de simplă ca în cazul persoanelor fizice, care redirecționează 3,5% din impozitul pe venit”, a detaliat deputatul Miklós Zoltán.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *