Retrospectiva săptămânii Economedia: Demisiile șefilor AMEPIP după dezvăluirile Economedia / Poveștile antreprenorilor cu valoare adăugată / România trebuie să facă ajustare fiscală în 2024, Guvernul a semnat un memorandum cu Google, iar Aeroporturi București are o nouă conducere

bani calcul taxe Sursa foto: Pixabay

Săptămâna a început cu demisia șefilor super-agenției AMEPIP după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese. AMEPIP este super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat. La una dintre aceste companii, Aeroporturi București, a fost aleasă o nouă conducere, dar acționarul minoritar (Fondul Proprietatea) a contestat procesul de selecție. De la Consiliul UE a venit următoarea recomandare: România trebuie să facă ajustare fiscală în 2024. În plus, România va trebui să se încadreze într-un deficit bugetar de 6% în acest an, au afirmat surse guvernamentale pentru Economedia. Acestea sunt concluziile consiliul ECOFIN (al miniștrilor de Finanțe din UE) la care a participat ministrul Finanțelor Marcel Boloș. Guvernul spera să negocieze cu Comisia un deficit de 6,8% pentru 2024. Iar pe caniculă am văzut cum au crescut chiar și cu 300% vânzările de aparate de aer condiționat.

Câteva dintre articolele săptămânii pe Economedia:

  • Șefii AMEPIP și-au depus demisiile, după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese

Șefii super-agenției AMEPIP și-au depus demisiile marți, după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese. AMEPIP este super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat. Guvernul va emite tot astăzi deciziile de eliberare din funcție.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Economedia a scris săptămâna trecută, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.

De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

  • Super-agenția AMEPIP a început să își umple vistieria cu bani de la companiile de stat. Instituția ar putea avea un buget de peste 100 milioane lei, fără destinație clară

AMEPIP, super-agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat, a început deja să colecteze bani de la aceste întreprinderi, conform informațiilor Economedia, iar bugetul total al instituției s-ar putea ridica la peste 100 de milioane de lei, fără ca destinația sa să fie clară.

  • Conform legii, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), aflată în subordinea Guvernului, se finanțează în anul actual cu un tarif de monitorizare în cuantum de 0,09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice, raportate la situațiile financiare anuale pentru anul precedent. Astfel, AMEPIP se va finanța de la o companie chiar dacă aceasta nu are profit, ci pierderi, pentru încasează o sumă din venituri. Firmele de stat trebuie să plătească contribuția la AMEPIP până la 15 iulie, însă pot solicita o prelungire până la 30 iulie.
  • Antreprenor cu valoare adăugată

  • Pană IT majoră la nivel global

Sectoare economice din întreaga lumea au fost afectate vineri de o problemă apărută la sistemele de operare Windows. Aproape 1.400 de zboruri au fost anulate, iar serviciile bancare, de sănătate, presa și magazinele au fost afectate la nivel global. Firma de securitate cibernetică Crowdstrike a anunțat că un „bug” (defect) al uneia dintre actualizările sale software a afectat sistemele de operare Windows. Potrivit companiei, a fost găsită o soluție, dar „ar putea dura ceva timp” până când sistemele vor fi pe deplin funcționale.

Cine este CrowdStrike, compania care a fost implicată în pana globală IT?

EXPLICATIV “Ecranul albastru al morții”/ Ce a cauzat pana informatică a Microsoft la nivel global

  • VIDEO Povestea start-up-ului care i-a făcut milionari pe 3 elevi din București

Trei elevi din București de 17, respectiv 18 ani, au câștigat 150.000 de dolari ca finanțare în cadrul ediției din 2024 a hackathonului Innovation Labs. Fondatorii startup-ului Pentest Copilot, Bogdan Munteanu, Alexandru Antal şi Remus Rughiniş, sunt elevi în clasa a 11-a la liceul Laude-Reut. Compania celor trei este evaluată în acest moment la un milion de dolari. Tinerii povestesc într-un interviu acordat G4Media ce problemă rezolvă business-ul lor și cum a convins juriul că merită premiul. Povestea integrală, pe Economedia.

  • Managerul de resurse umane care a renunțat la jobul într-o multinațională pentru a deschide o afacere cu bijuterii handmade confecționate în ateliere tradiționale din mai multe țări

O româncă de 42 de ani a deschis alături de sora ei un magazin de bijuterii în Galați, unde vinde creații realizate manual în țări precum Portugalia, Grecia, Thailanda sau Bali. În cei 5 ani de existență, bijuteria Teratai a vândut 10.000 de piese la 2.500 de clienți.

Oana Ion (42 de ani) a lucrat peste 15 ani în multinaționale, după ce a absolvit Liceul Economic din Galați și apoi Facultatea de Științe Economice. Pentru că se încărca adesea cu problemele de la serviciu și trebuia să fie permanent la curent cu legislația din România, dar și cu cea din mai multe țări cu care firmele la care lucra aveau colaborări, a decis să facă o schimbare radicală.

Povestea ei integrală, pe Economedia.

  • Ce este un start-up și cum face rost de bani?

Deoarece investițiile reprezintă o zonă care prezintă un interes în creștere și în România, iar tot mai mulți tineri români își doresc să devină antreprenori la un moment dat în viață, Economedia va aborda subiectul începând cu firmele de tip start-up.

  • Un fost învățător și profesor de religie gestionează tranzacții online, de milioane de euro, cu activele companiilor în insolvență

Vasile Godîncă – Herlea, fondatorul Azitis.com, practician în insolvență cu peste 20 de ani de experiență, a pus bazele unei platforme de licitații online cu ajutorul căreia orice persoană poate cumpăra, mai ușor, activele companiilor aflate în dificultate sau poate obține informații despre prețul și starea acestora.

Antreprenorul a explicat pentru Economedia„Cu alte cuvinte, dacă până acum cel care voia să cumpere un bun la un preț convenabil și găsea o ocazie de cumpărare, trebuia să se înscrie la licitație, să adune o grămadă de acte și să parcurgă tot atâtea proceduri, să fie fizic la o anumită oră și într-un anumit loc pentru a licita, începând de acum poate licita de oriunde, chiar și din vacanță și la orice oră din zi și din noapte, fără nicio altă bătaie de cap. În plus, platforma este gratuită și pentru vânzătorul bunurilor”.

  • EXCLUSIV Radu Burnete: Așteptarea mediului de afaceri e un pachet fiscal imediat după alegeri – fie va crește TVA, impozitele pe venit sau pe dividende, fie impozit progresiv / Deficitul bugetar va fi cu siguranță mai mare decât cel prognozat / Reforma ANAF trenează pentru că o mare parte dintre cei care fac evaziune fiscală au conexiuni politice

Radu Burnete, director executiv al confederației patronale Concordia, a declarat într-un interviu pentru Economedia că mare parte din mediul de afaceri se așteaptă la un pachet de creșteri de taxe și impozite în 2025 pentru a compensa creșterea deficitului bugetar. Burnete a declarat pentru Economedia că guvernul a transferat asupra mediului privat toată povara modificărilor fiscale din acest an, în timp ce instituțiile bugetare au fost scutite de reformele anunțate în 2023

  • GRAFIC Județe bogate, județe sărace, cu două hărți în paralel: PIB vs venituri. Cum se compară economia Vasluiului cu cea a Clujului sau Teleormanul cu Bucureștiul la salarii?

Județele codașe la PIB-ul pe cap de locuitor – Vaslui, Botoșani, Giurgiu – ajung la abia 44-48% din media națională, pe când județele din top (Brașov, Timiș, Cluj) ating valori de 116-145%, iar capitala ajunge chiar la 280%, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează  proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Performanța economică divergentă influențează și salariile medii la nivelul județelor țării și, cu câteva excepții, județele care pot produce o valoare economică mai ridicată pe cap de locuitor ajung și la un nivel mai ridicat al salariilor medii nete, explică cerctătorii pentru Economedia.  Așadar,  pentru județele care vor să ofere salarii mai ridicate angajaților din mediul privat, direcția pare destul de clară: trebuie să îmbunătățească eficiența activităților economice din județ și să crească productivitatea.

Detalii, AICI.
  • Conducere nouă la Aeroporturi București / Din cei 7 membri ai CA, cinci sunt funcționari publici, deși legea prevede doar două locuri pentru funcționari/ Fondul Proprietatea a contestat selecția

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează Aeroporturile Otopeni și Băneasa, și-a ales vineri conducerea „corporatistă”. Din cei 7 membri ai Consiliului de Administrație, 5 sunt funcționari publici, deși legea guvernanței corporative spune că maxim doi funcționari publici pot ocupa posturi în consiliul de administrație al unei astfel de companii, conform informațiilor Economedia.

De asemenea, niciunul dintre candidați nu are experiență relevantă în activitatea de audit, deși unul dintre membrii CA trebuie să îndeplinească acest criteriu. Unul dintre membri aleși vineri este Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, iar altul este apropiat de liberalul Lucian Bode.

Statul român are 80% din Aeroporturi București, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce Fondul Proprietatea are 20%.

  • România trebuie să facă ajustare fiscală în 2024 – recomandare de la Consiliul UE

Consiliul UE recomandă României să înăsprească politica fiscală pentru a realiza o ajustare fiscală pentru 2024 și să prezinte planul fiscal-structural pe termen mediu în timp util.

De asemenea, Consiliul recomandă României ca în 2025 să limiteze creșterea cheltuielilor nete la un ritm compatibil, printre altele, cu reducerea deficitului public general către valoarea de referință de 3% din PIB și cu menținerea datoriei publice generale la un nivel prudent pe termen mediu.

România va trebui să se încadreze într-un deficit bugetar de 6% în acest an, afirmă surse guvernamentale pentru Economedia. Acestea sunt concluziile consiliul ECOFIN (al miniștrilor de Finanțe din UE) la care a participat ministrul Finanțelor Marcel Boloș. Guvernul spera să negocieze cu Comisia un deficit de 6,8% pentru 2024.

  • Guvernul a semnat un memorandum cu gigantul Google / Premierul vrea un centru de date Google în România

Guvernul României a anunțat luni că a semnat un memorandum de înțelegere cu gigantul Google, se arată într-un comunicat de presă al Executivului. Guvernul susține că a semnat acest memorandum în contextul proiectelor pe care țara noastră le va dezvolta în infrastructura digitală, inovare și cercetare. Guvernul susține că colaborarea vizează utilizarea tehnologiilor moderne precum Inteligența Artificială, îmbunătățirea eficienței operaționale, îmbunătățirea experiențelor cetățenilor, sporirea securității digitale a Guvernului și promovarea inovației în sectorul public.

Actul a fost semnat din partea Guvernului, de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, după ce premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanții Google. La întâlnire a participat Thomas Kurian, director executiv al Google Cloud. Amintim că premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit anul trecut, în cadrul unei vizite în SUA, cu oficialii Google, cărora le-a propus, printre altele, și înființarea unui centru de date în România.

  • Banca Transilvania are undă verde să preia OTP Bank. Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Banca Transilvania S.A. intenționează să preia afacerile OTP Bank din România, o tranzacție cifrată la 347,5 milioane de euro. Acesta era un pas obligatoriu pentru finalizarea ieșirii băncii din Ungaria de pe piața din România.

Economedia a scris deja că Banca Transilvania, care este deja liderul în topul băncilor din România, în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață dacă va prelua OTP Bank România. Astfel că, Banca Transilvania va avea o cotă de piață de 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde dacă va prelua OTP Bank România, potrivit datelor analizate de Economedia pe baza datelor de la BNR.

  • Afaceri care prosperă pe caniculă: Vânzările de apă îmbuteliată au crescut cu peste 20%

Vremea deosebit de caldă le-a adus încasări mai mari comercianților și producătorilor din industria apelor minerale.

George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, a declarat, pentru Economedia: „Există o creștere semnificativă a cererii pentru apa îmbuteliată și sucuri carbogazoase. Din informațiile noastre, în unele lanțuri, creșterea a depășit chiar 20% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Canicula prelungită le-a adus și comercianților mici și mijlocii vânzări mai mari de băuturi îmbuteliate, mai ales de apă plată.

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România a declarat, pentru Economedia: „Datele noastre, la nivel de asociație, arată că vânzările au crescut cu aproximativ 20-30%, această creștere fiind determinată de nevoia imediată de hidratare a populației și de tendința de a consuma mai multă apă pentru a combate efectele temperaturilor extrem de ridicate”.

  • 300% creștere la vânzările de aparate de aer condiționat în acest an, din cauza caniculei / Ce caută românii și cât aștepți să ți-l montezi?

Vânzările de aparate de aer condiționat au explodat în acest an, pe fondul valului de căldură care s-a așternut peste România. Potrivit datelor retailer-ului online Evomag furnizate Economedia, vânzările de astfel de aparate au crescut de patru ori, în ultimele trei luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.

La 300% creștere de vânzări, evident au crescut mult și timpii de așteptare. Evomag lucrează cu două firme specializate în montaj, una dintre ele fiind Depanero. Ele lucrează la întreaga capacitate, cu toate echipele, și, chiar cu această mobilizare, cine dă comanda de aer condiționat azi, mai devreme de 15 zile nu-l poate avea operațional, spun reprezentanții retailer-ului pentru Economedia.

Iar în campania „Antreprenor cu valoare adăugată” am cunoscut în această săptămână o afacere cu lădițe și o turnătorie de obiecte de fontă, care se numește MAE. Povestea lădițelor cu nume ca Neghiniță sau Greuceanu se găsește AICI, iar cea a turnătoriei MAE care are legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, poate fi citită AICI.

  • Pompele de căldură geotermale, cele mai eficiente în clima din România / Deși investiția inițială e mare, sistemele pot asigura răcoare pe caniculă și căldură iarna, cu costuri reduse / Totuși, ele nu sunt mereu alegerea evidentă

Pompele de căldură sunt soluții eficiente pentru încălzire și răcire, transferând căldura în loc să o producă, ceea ce reduce consumul de electricitate. În contextul climatic al României, pompele de căldură geotermale, în special cele apă-apă, sunt deosebit de eficiente, potrivit experților. Informația a fost confirmată și de un reprezentant al firmei Automatic Flow, partener Daikin. Aceste pompe transferă căldura din apa subterană în locuințe, beneficiind de temperatura relativ constantă a apei de la adâncime. Mai există și pompe geotermale sol-apă, la care schimbul de căldură se face cu solul. Detalii, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: