Retrospectiva săptămânii Economedia: Drone militare fabricate în România, plecat de la AMEPIP vrea la Transelectrica, de la automatică la brânză, constructorii români trec în „liga mare”

ziare presa pexels Foto: Pexels

Un studio de design care produce obiecte cu temă sportivă și un startup româno-spaniol care acționează într-un domeniu „fierbinte” în acest moment – dronele militare sunt poveștile din această săptămână ale antreprenorilor din România care produc valoare adăugată, Victor Moraru, demisionar recent de la AMEPIP, vrea acum la Transelectrica, companie care are pe mână 424 milioane de euro, constructorii români de infrastructură trec în „liga mare”, Jocurile Olimpice, în cifre, deficitul bugetar a urcat la 3,6% după numai jumătate de an, investițiile americane în energia din România au ajuns la un nivel fără precedent.

Economedia vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante noutăți ale săptămânii, dar și ale poveștilor de business pe care le-am prezentat în această săptămână și a celor mai interesante analize Economedia.

  • EXCLUSIV Victor Moraru, apropiat de vicepremierul Marian Neacșu, candidează la conducerea Transelectrica. Comitetul de selecție este condus de finul lui Neacșu / Miză de 424 milioane de euro pe mâna noii conduceri

Victor Moraru, care a demisionat recent de la conducerea super-agenției AMEPIP pe fondul unor suspiciuni de incompatibilitate, și-a depus candidatura pentru un post în directoratul Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, conform informațiilor Economedia. Moraru este un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, iar președintele comisiei care va analiza candidatura lui Moraru este chiar finul lui Neacșu. Transelectrica este o companie de stat cu miză uriașă în următoarea perioadă, ținând cont că urmează să primească circa 424 de milioane de euro bani europeni prin Fondul de Modernizare pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. Detalii, AICI.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • Campania Economedia „Antreprenor cu valoare adăugată” – Poveștile săptămânii 

koalitia, monica safta, razvan socol, formula 1

Koaliția este un mic studio de design care produce obiecte cu temă sportivă, precum cărți de joc, postere sau obiecte sportive de colecție. În spatele afacerii se află doi arhitecți din Brașov, Monica Safta și Răzvan Socol, care sunt prieteni de peste 12 ani și colaborează de șase ani. Cei doi au și o firmă de arhitectură împreună. Koaliția a apărut dintr-un cumul de factori, potrivit lui Socol. „Mai întâi, pasiunea pentru Formula 1 și câteva alte sporturi pe care încă nu le acoperim, plăcerea de a desena și nevoia de a ne diversifica ocupațiile creative cu ceva mai puțin stresant decât proiectarea”, a declarat arhitectul pentru Economedia. El a adăugat că au căutat „zone de independență față de domeniul construcțiilor”, de care sunt atât de legați prin cariera pe care și-au ales-o. Povestea lor, pe larg, AICI.

orbotix technologies, drone, bogdan ochiana, inteligenta artificiala

Orbotix Technologies este un startup româno-spaniol care acționează într-un domeniu „fierbinte” în acest moment – dronele militare. Acestea domină câmpul de luptă din Ucraina și au schimbat modul în care sunt purtate războaiele moderne. Firma a fost fondată de Gregory Letare (cetățean elvețian) și Bogdan Ochiana în 2023 cu scopul de a dezvolta drone autonome, evitând dependența de componentele chinezești. Platformele Orbotix pot rezolva, potrivit fondatorilor, „lacunele tehnologice din capacitățile militare ale NATO”. Detalii, AICI.

  • Un fost absolvent de Automatică și Calculatoare produce și vinde brânză de milioane de euro, inclusiv la export

Marius Bicu, Ferma cu Omenie

Marius Bicu, antreprenor și proprietarul „Fermei cu Omenie”, a pus bazele unei afaceri, de milioane de euro, din producția și vânzarea de brânză pe piața internă, dar mai ales la export. Are comenzi în peste 13 țări europene și a reușit performanța să devină primul producător care a vândut brânză românească în Statele Unite ale Americii. Povestea lui, AICI.

  • Constructorii români de infrastructură trec în „liga mare”

Companiile românești au început în sfârșit să intre în „liga mare” și să lucreze prin asocieri la proiecte majore de infrastructură, nu doar ca subcontractori ai companiilor străine. Din acest motiv, afacerile le-au crescut puternic în 2023. Concelex, Precon Transilvania și Retter au fost constructorii români care au văzut printre cele mai mari creșteri. De exemplu, Precon Transilvania, care ar fi controlată de Beniamin Rus, patronul Selina Grup (din care fac parte mai multe companii de construcții), a înregistrat o creștere de 700% a afacerilor, de la 33 milioane lei în 2022 la 265 milioane lei în 2023. În același an Concelex a trecut borna de 1,2 miliarde lei cifră de afaceri, de la 526 milioane lei în 2022, intrând în topul celor mai puternici constructori din România.

Analiza integrală a Economedia, AICI.

  • Topul celor mai profitabile companii de stat

Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica sunt companiile de stat care au înregistrat cel mai mare profit din 2023, potrivit datelor analizate transmite de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și de pe platforma Termene.ro. Hidrolectrica rămâne pe prima poziție în clasamentul companiilor de stat, la fel ca în 2022. Primele zece cele mai profitabile companii de stat au cumulat anul trecut un profit net de 14,4 miliarde lei. În continuare în topul celor mai profitabile companii de stat se numără firmele din energie. (Analiza poate fi citită AICI)

  • Deficitul bugetar a urcat la 3,6% din PIB în primele șase luni ale anului

Deficitul bugetar, respectiv diferența între veniturile și cheltuielile statului, a ajuns la 63,67 miliarde lei, respectiv la 3,60% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele șase luni ale anului. Pe primele cinci luni deficitul ajunsese la 60,10 miliarde lei, respectiv la 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe primele șase luni din 2023 deficitul era de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,32% din PIB.

  • Plan fiscal la 1 septembrie, dar nu cresc taxele

Deși deficitul urcă vertiginos, liderii țării anunță că vor prezenta un plan fiscal la 1 septembrie, dar el nu presupune creșterea taxelor.

Planul Fiscal pe care Guvernul trebuie să-l discute cu Comisia Europeană nu prevede creșterea TVA sau a altor taxe.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor bugetare care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat miercuri la Digi24 că coaliția de guvernare și-a asumat două linii roșii, respectiv respectarea cotei unice și faptul că nu se majorează taxa pe valoarea adăugată. El a spus că înainte Guvernul trebuie să rezolve probleme precum gap-ul la TVA, impozit pe venit și contribuții sociale, care trece de 100 de miliarde lei.

  • Povara taxelor: Din 100 de lei, unui român îi rămân în buzunar doar 53,7 lei după plata dărilor

O creștere de taxe ar fi nefastă pentru românii de rând, care deja sunt afectați de povara taxelor: din 100 de lei, doar 53,7 lei le rămân în buzunar după plata dărilor, arată calculele realizate de Institutul Economic Molinari. România este mai sus de jumătatea clasamentului în UE în ce privește povara taxelor reale asupra salariilor medii. Românii au lucrat pentru a-şi plăti dările către stat până pe data de 19 iunie, iar abia după această dată au început să lucreze pentru ei înşişi, mai arată Institutul Economic Molinari.

  • Investițiile americane în energia din România, la un nivel fără precedent

Creșterea gradului de independență energetică și diversificarea surselor de energie, dar și parteneriatul strategic cu SUA au dus la o cooperare fără precedent în domeniu între companiile din România și cele americane. La București, ministrul Energiei din SUA Jennifer Granholm a anunțat trei mari proiecte comune care ar urma să schimbe semnificativ harta investițiilor în energie. (Detalii, AICI)

  • Jocurile Olimpice, în cifre

Jocurile Olimpice au început triumfal în acest weekend. Ediția de vară din 2024 a avut cel mai mic buget din ultimii peste 20 de aniCe țări plătesc olimpicilor bonusuri cu șase cifre pentru câștigarea aurului? Statele Unite oferă mai puțin de 40.000 de dolari sportivilor care ajung pe podium la Jocurile Olimpice 2024 de vară, dar o delegație asiatică va oferi aproape 800.000 de dolari pentru gloria olimpică. Care sunt cei mai bine plătiți sportivi?

  • Afaceri pe caniculă. Cum s-a schimbat topul producătorilor de înghețată din România

Primii 10 producători de înghețată din România, după cifra de afaceri din 2023, au realizat împreună afaceri de circa 472 milioane de lei anul trecut, în creștere cu 29% față de anul 2022, potrivit datelor analizate de Economedia din platforma Termene.ro. Profitul cumulat al celor 10 jucători este mai mult decât dublu în 2023 față de 2022, în valoare de 55,6 de milioane de lei, în timp ce numărul de angajați a scăzut cu 9%, fiind de 1.255. (Detalii, AICI)

  • EXPLAINER Economedia – Care sunt cele 7 runde de finanțare pentru un start-up?

Economedia a început să documenteze viața startup-urilor din România. Am început cu ce este un startup și cum face rost de bani. Însă în timp ce a porni un start-up este cel puțin incitant, obținerea finanțării poate fi o aventură în sine. Aspectul „facerii rost de bani” pentru a putea susține dezvoltarea unui produs revoluționar este ceva mai tehnic decât ar putea părea la prima vedere. Iată care sunt rundele prin care un startup poate face rost de bani.

  • Tarom estimează că va reveni pe profit în 2024, după 16 ani de pierderi constante

Compania aeriană Tarom estimează că va înregistra un profit net de 278 milioane lei, de la pierderi de 99,4 milioane lei în 2023, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an. Reamintim că Tarom este pe o pierdere constantă din 2007 și până în prezent.

  • Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi, pe scurt, înainte să îți instalezi una în curte / Tipuri, designul care trebuie evitat și impactul asupra mediului

O turbină eoliană poate reduce semnificativ costurile cu electricitatea pentru o gospodărie, și chiar permite independența energetică pentru cei cu resurse financiare adecvate. Acest articol se concentrează pe aspectele esențiale pe care trebuie să le cunoască o persoană interesată de achiziția unei turbine eoliene.

  • ANALIZĂ Economedia: Ce înseamnă “Trumponomics” și de ce nu are sens

Trumponomics, agenda de măsuri economice a unei viitoare administrații Trump 2.0, reprezintă o însăilare de idei neortodoxe, contradictorii ce ar putea acționa negativ asupra întregii economii globale și a piețelor financiare. Multe din măsurile de pe lista lui Donald Trump sunt inflaționiste în natură și ar putea fi un veritabil elixir pentru stagflație (stagnare economică + inflație).

  • Investiții în România

Anton Haering, furnizorul german de piese auto, plănuiește să investească 60 de milioane de euro într-o fabrică în Siret, în următorii trei ani. Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din rețeaua unităților ContiTech din Europa. Noul laborator, proiectat de la zero, are în componență spații de testare, birouri noi și facilități pentru angajați.

  • ANALIZĂ Economedia: Încotro se îndreaptă inflația și dobânzile din Statele Unite, la orizontul anului 2025

Federal Reserve (Fed), cea mai importantă și puternică bancă centrală din lume, cu putere de emisie pe dolar, pare să aibă liber să înceapă în termen de 2 luni ciclul de scădere a dobânzilor. Decizia atârnă de procesul de cântărire a riscurilor din partea Consiliului de decizie al Fed (FOMC) și de cât de dispuși sunt decidenții băncii centrale să renunțe public la aura lor de “gospodari” neimplicați politic ai economiei și la ținta de inflație de 2%. (Detalii, aici)

  • Cum funcționează o relație în care soția câștigă mai mulți bani decât soțul – Ce sfaturi au experții

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: