Retrospectiva săptămânii Economedia: România a început să pice testul marilor reforme din PNRR, cum arată o casă nZEB, val de concedieri la multinaționale, corespondență de la EIT InnoEnergy

ziare presa pexels Foto: Pexels

România a început să pice testul marilor reforme, ultima șansă a țării de a se dezvolta cu bani gratis de la UE. Comisia Europeană a anunțat că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din PNRR, fără a preciza, însă, care este suma totală blocată. De altfel, Economedia a scris în exclusivitate că vor fi suspendate 1,1 miliarde euro din cele două miliarde euro în sumă totală. Unul dintre jaloanele problemă este cel legat de Energie. Comisia a descris, într-un document către Guvern, obținut în exclusivitate de Economedia, un întreg lanț de conflict de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat. Executivul european a suspendat astfel 300 de milioane de euro pentru acest jalon. Am discutat cu reprezentanții Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) despre ce înseamnă o casă gândită în registru “nZEB” (nearly zero energy building), un standard care presupune clădiri cu consum de energie aproape zero. Un val de concedieri și restructurări la multinaționale care afectează și România arată o industrie europeană lovită de turbulențe. Economedia a mers la Barcelona, la EIT InnoEnergy, unul dintre cele mai importante evenimente din agenda anuală pentru companiile cu afaceri în zona energiei sustenabile, un eveniment în cadrul căruia la fiecare câteva propoziții se vorbește despre China, marele competitor.

Exclusiv Economedia – Scrisoarea Comisiei Europene: Lanțul de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie

Comisia Europeană descrie, în scrisoarea trimisă Guvernului prin care suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, un întreg lanț de conflict de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie, arată documentul obținut în exclusivitate de Economedia. Comisia a decis, astfel, să suspende o plată de 300 de milioane de euro pentru acest jalon, conform informațiilor Economedia.

Pe scurt, documentul descrie cum un secretar de stat din Ministerul Energiei era președinte al comisiei de selecție pentru conducerea unei companii și apoi el a fost selectat chiar de această comisie pentru a ocupa loc în conducerea companiei. Alt secretar de stat din Energie a fost ales în consiliul de administrație al unei companii de către comitetul de selecție compus în întregime din funcționari din cadrul Ministerului Energiei. Alt secretar de stat din Energie a fost ales în același mod de către comisie formată din funcționari din cadrul Ministerului Energiei și a ajuns chiar președinte al consiliului de administrație. Altă persoană a demisionat din consiliul de supraveghere pentru a fi numit în consiliul de administrație în calitate de director general. Un membru al comitetului de nominalizare și remunerare al unei companii a candidat și a fost ales în consiliul de administrație. Documentul mai arată alți membri din conducere au fost aleși fără procedură de selecție competitivă și transparentă.

Exclusiv Economedia: Corina Crețu va conduce interimar super-agenția AMEPIP

Corina Crețu, fost europarlamentar român și fost comisar european, va conduce interimar AMEPIP, super-agenția care va controla toate companiile de stat, până când Guvernul va finaliza selecția noilor șefi pe guvernanța corporativă, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia și G4Media.

AMEPIP a fost condusă din funcția de președinte până în luna iulie de Mihai Precup, care și-a dat demisia, după ce Economedia a scris în exclusivitate că nu îndeplinea cerințele de experiență necesare pentru a ocupa acest post.

Editorial Economedia: Cine e de vină pentru suspendarea banilor din PNRR? România începe să pice testul marilor reforme

România a început să pice testul marilor reforme, ultima șansă a țării de a se dezvolta cu bani gratis de la UE. Și totul doar pentru o serie de oameni care se agață de funcții. Deși fiecare aruncă pisica în curtea celuilalt pentru capital politic, ambii parteneri de la guvernare au partea lor de vină. De aceea este cu atât mai flagrant tupeul cu care și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă spun că vor să reformeze țara, iar celălalt nu îl ajută. Detalii, în editorialul Economedia AICI.

Cum arată o casă nZEB, cu consum de energie aproape zero? Mihai Moia, ROENEF: „Nu prea se construiește la standarde”

La o atingere de ecran a tabletei, rulourile cu celule fotovoltaice, automatizate, se ridică și coboară în căsuța mică cât un chioșc, adusă pe roți la Cluj la început de octombrie; este și pompă de căldură, sunt și panouri fotovoltaice – suntem într-o “casă demonstrativă”, care s-a plimbat prin mai multe orașe din țară. Specificul ei: e o casă gândită în registru “nZEB” (nearly zero energy building), un standard care presupune clădiri cu consum de energie aproape zero. Este vorba despre un proiect al Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF), care a realizat această căsuță folosind soluții ale companiilor membre și unde vizitatorii să poată explora soluții pentru eficiența energetică a clădirilor conforme cu standardele nZEB. Am discutat cu reprezentanții asociației despre ce înseamnă o casă nZEB și despre cum stă România la acest capitol. Detalii, AICI.

Analiză Economedia: Val de concedieri și restructurări la multinaționalele din industrie. Piața din România, afectată de presiunile economice de la nivel mondial

Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, care în România a preluat cu ceva ani în urmă Fabryo, a anunțat eliminarea a sute de locuri de muncă la nivel global. Compania industrială și tehnologică Thyssenkrupp din Germania, care are o firmă de vânzări în țara noastră, pregăteşte tăieri ”dure” de locuri de muncă. Grupul german Schaeffler, producător de componente auto, va face concedieri, ca parte a fuziunii cu producătorul de componente pentru vehicule electrice Vitesco. În România, firma a trimis angajați în șomaj tehnic. Sunt informații care au venit la interval de numai câteva zile și care arată o industrie europeană lovită de turbulențe, care lasă sute de oameni fără locuri de muncă. Care sunt cauzele și efectele și ce se întâmplă în România? Multe organizații iau în această perioadă măsuri la nivel internațional pentru a-și optimiza eficiența, iar România este afectată de aceste decizii, chiar dacă nu este principala țintă, spun specialiștii consultați de Economedia, iar principalele sectoare industriale care vor resimți efectele sunt cele care se bazau pe forța de muncă “competitivă”. “Competitivă”, adică mai ieftină decât în vestul Europei. Vorbim de industria prelucrătoare, industria auto, industria textilă, FMCG și electrocasnice, IT. Creșterea costurilor cu materia primă afectează de asemenea industria, precum și scăderea consumului. Există însă în continuare și investiții și extinderi în sector. Detalii, AICI.

Deciziile de pensionare pentru dosarele depuse de la 1 septembrie nu pot fi emise. Softul încă nu a fost actualizat

Casa Națională de Pensii a transmis, joi, într-un răspuns la o solicitare G4Media, că aplicația informatică pentru emiterea deciziilor de pensionare pentru dosarele depuse începând cu 1 septembrie – când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor – este încă „în testare”. Din acest motiv, deciziile pentru dosarele depuse la începutul lunii septembrie vor fi emise abia „de la sfârșitul lunii octombrie”, în ordinea în care au fost depuse. Detalii, AICI.

Exclusiv Economedia: Marii investitori imobiliari din București critică proiectul privind limitarea avansului la locuințe

Asociația Bucharest Real Estate Club (BREC) a transmis, pentru Economedia, un punct de vedere referitor la proiectul de lege, depus de PSD, care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori și care prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect, în urma scandalului Nordis. BREC precizează că „adoptarea rapidă a unei astfel de măsuri și «schimbarea regulilor în timpul jocului» pot avea efecte adverse, respectiv risc de faliment pentru acei investitori care au proiecte în curs, dar și scumpirea accelerată a locuințelor prin limitarea ofertei”. Asociația spune că schimbările nu pot fi realizate „peste noapte” și astfel își exprimă dorința de a dialoga cu reprezentanții Guvernului.

Cât mai contează diplomele pentru angajare în România?

„Ca tânără studentă, adesea am discuții în grupul meu de colegi de la facultate despre cât mai contează diplomele la angajare, în anumite sectoare ale muncii. Mai sunt esențiale sau competențele practice sunt mai valoroase pentru un angajator? Educația este importantă, dar în ce domenii este ea cea mai relevantă?”, se întreabă jurnalista Economedia Diana Spătaru.

Ea a pus aceste întrebări platformelor online de recrutare eJobs și Bestjobs și am aflat care sunt domeniile în care diplomele sunt încă importante și în care acestea nu constituie neapărat un avantaj. Detalii, AICI.

Guvernul estimează că va încheia anul cu un deficit bugetar de 7,9% din PIB

Guvernul estimează că va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar de 7,9% din Produsul Intern Brut, arată planul fiscal pe care îl va trimite România la Comisia Europeană, obținut de Economedia.

Corespondență de la EIT InnoEnergy, din Barcelona: Cum ar putea răspunde Europa, dependentă de importuri, la amenințarea chineză pe piața energiei sustenabile?

Europa e dependentă de importuri, are deficit de competențe în producție și nu a dat prea mulți campioni pe piață, dar direcția UE e “verde”, așa că se mai conturează oportunități în acestor sector, spun jucătorii din piață. E nevoie ca inovația să devină viabilă din punct de vedere comercial, iar startup-urile și industria să coopereze, industria trebuie să se modernizeze și e nevoie de finanțare. Nu avem competențe de producție, iar UE trebuie să creeze stimulente pentru tehnologia “curată” în lupta cu puternicii săi competitori, cum ar fi China. Tot în această bătălie, UE ar trebui să mizeze pe inovare, chiar dacă până acum nu a creat prea mulți “campioni”. Acestea sunt câteva dintre ideile cu care s-a lansat marți la Barcelona unul dintre cele mai importante evenimente din agenda anuală pentru companiile cu afaceri în zona energiei sustenabile, un eveniment în cadrul căruia la fiecare câteva propoziții se vorbește despre China, marele competitor. Detalii, în relatarea Economedia.

Antreprenor cu valoare adăugată: ISARA, brandul românesc de marsupii pentru copilași care se bucură de succes la nivel internațional

ISARA este un brand românesc de marsupii pentru bebeluși, cunoscut și apreciat la nivel internațional și local. Fondatoarea firmei este Monica Olariu, consultant în babywearing, pasionată de design, practicantă de Yoga și iubitoare de natură. Ea spune că a luat din fiecare pasiune tot ce e pozitiv și ce aduce o stare de bine. Detalii, AICI.

Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată din PNRR, fără să precizeze suma. Informațiile Economedia confirmă că este vorba despre 1,1 miliarde euro

Comisia Europeană a anunțat oficial, marți, într-un comunicat de presă, că suspendă o parte din cererea de plată numărul 3 din PNRR. Comisia nu a precizat, însă, care este suma totală suspendată. Economedia a scris în exclusivitate AICI, de săptămâna trecută, că va fi suspendată o sumă de 1,1 miliarde euro din valoarea totală netă de 2 miliarde de euro.

Surse: Gabriela Horga şi-a înaintat demisia din funcţia de vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital

Gabriela Horga, vicepreşedinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil pentru piaţa de capital, şi-a înaintat demisia din această funcţie, arată surse consultate de Economedia.

A șasea scumpire consecutivă a carburanților la Petrom, urmată de o ieftinire ușoară

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit marți carburanții, pentru a șasea oară în luna octombrie. Benzina standard și motorina standard s-au scumpit marți 15 octombrie 2024 cu câte 4 bani pe litru. În București, potrivit peco-online, benzina standard costa între 7,05 și 7,12 lei pe litru, iar motorina standard între 7,12 lei și 7,15 lei pe litru. Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișa marți 15 octombrie următoarele prețuri: 7,11 lei pentru un litru de benzină standard și 7,14 lei pe litru în cazul motorinei standard. Ulterior, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit ușor carburanții joi, 17 octombrie. Detalii, AICI.

Interviu: Un nemțean care vindea CD-uri când era elev investește milioane de euro în digitalizarea României

„Digital Nation”, companie fondată de antreprenorul Paul Apostol, cu investițiii de peste 3 milioane de euro în hub-uri de tehnologie și programe de formare, a lansat, recent, primul asistent bazat pe inteligență artificială din educație care acționează proactiv, cu sprijinul unui grant obținut de la gigantul Google.org. Detalii, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.