Retrospectiva săptămânii Economedia: Avertismente serioase de la Fitch privind economia, cum arată bugetul României în comparație cu vecinii, austeritatea a durat două luni, continuă concedierile din companii și sfaturi pentru tinerii antreprenori

ziare presa pexels Foto: Pexels

Agenția de rating Fitch a menținut ratingul și perspectiva de rating pentru România pe ultima treaptă recomandată investițiilor, după ce în decembrie a revizuit perspectiva la negativă de la stabilă. Însă agenția de rating vine cu avertismente serioase. BNR a anunțat că rata anuală a inflației ar urma să scadă la 3,8% la finalul lui 2025. Romanian Economic Monitor arată că bugetul României a fost construit pentru a sprijini reducerea deficitului bugetar până la 7%, dar succesul depinde de stabilitatea politică și gestionarea presiunilor economice internaționale. Planul de creștere a veniturilor se bazează pe o absorbție mai bună a fondurilor europene și pe creșterea veniturilor fiscale fără majorări drastice ale impozitelor. Bugetul e construit pe o creștere de 2,5% dar cercetătorii spun că estimarea lor de 1,5% e mai realistă, având în vedere variabilele externe și interne. Austeritatea guvernamentală a durat doar două luni, deoarece majorările salariale și sporurile pentru unii bugetari au primit undă verde, deși Guvernul a înghețat salariile prin ordonanța „trenuleț”. Continuă concedierile și restructurările companiilor din România de la început de an. Disponibilizările au crescut cu 50% în 2024 comparativ cu 2023, afectând sectoare critice precum IT-ul și industria auto. Și industria electrocasnicelor a avut de asemenea de suferit. Cele mai mari creșteri de salarii medii în ultimele 12 luni au depășit 20% și au fost înregistrate în sectoare precum extracție de minereuri sau fabricare de produse chimice. Iar Florina Dobre, CEO Bringo, a vorbit cu Economedia despre tinerii antreprenori și ce ar trebui să ia în considerare aceștia în cariera lor.

Domeniile care au adus cele mai mari creșteri de salarii în 2024

Salariul mediu net din România a crescut cu 11% în ultimul an, atingând 5.645 de lei în decembrie 2024. Sectoare precum extracția minereurilor și fabricarea produselor chimice au văzut creșteri de peste 20%. Unele sectoare, inclusiv transportul pe apă și extracția cărbunelui, au înregistrat scăderi semnificative ale salariilor. Salariile din IT au fost printre cele mai mari, depășind 12.000 de lei, în timp ce domenii precum fabricarea articolelor de îmbrăcăminte au înregistrat salarii sub 4.000 de lei. Detalii AICI.

Elveția rămâne cea mai bine plătită piață IT din Europa, urmată de Regatul Unit și Germania, dar și piețele emergente precum Polonia și România devin mai competitive, reducând decalajul față de Europa de Vest, arată o analiză de specialitate. În România, Clujul are cele mai mari salarii medii în IT, acestea fiind chiar și peste cele din București.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cum arată cheltuielile, veniturile și impozitele din România față de cele ale vecinilor din UE

O analiză Romanian Economic Monitor arată că bugetul României, care a fost structurat pentru a sprijini reducerea deficitului bugetar până la 7% în 2025, depinde de stabilitatea politică și gestionarea presiunilor economice internaționale. Veniturile și cheltuielile bugetare ale României sunt sub media UE, provocând un decalaj semnificativ. Analiștii RoEM sugerează necesitatea unei eficientizări a colectării taxelor pentru a îmbunătăți situația financiară. Planul de creștere a veniturilor la stat se bazează pe o absorbție mai bună a fondurilor europene și pe creșterea veniturilor fiscale fără majorări drastice ale impozitelor. Cercetătorii își păstrează estimarea de creștere economică la 1,5% pentru acest an, considerând-o mai realistă, deși bugetul este construit pe o estimare de +2,5%. Detalii și grafice AICI.

Rata anuală a inflației ar urma să ajungă la 3,8% în trimestrul IV din 2025, conform așteptărilor BNR. Prognoza a fost revizuită în creștere, de la 3,5%. Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat și prudența BNR în ceea ce privește politica monetară: chiar dacă România nu mai e campioană la inflație în UE, există tensiuni politice interne, iar stabilitatea cursului de schimb e foarte importantă.

Ratingul pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Avertismente serioase de la Fitch

Agenția de rating Fitch a menținut vineri ratingul și perspectiva de rating pentru România, pe ultima treaptă recomandată investițiilor, după ce în decembrie a revizuit perspectiva la negativă de la stabilă. Însă agenția de rating vine cu avertismente serioase privind echilibrul fiscal-bugetar al României. România este acum pe ultima treaptă recomandată investițiilor, „la un pas de junk”, iar o potențială scădere viitoare de rating va face ca numeroși investitori și banii lor să se evapore din țară.

Austeritatea a durat doar două luni

Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect prin care permite unor instituții publice finanțate integral din venituri proprii să majoreze salarii, deși Guvernul a înghețat salariile în sistemul bugetar în acest an, prin ordonanța „trenuleț”. Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.

Guvernul a adoptat legislație prin care poate să îi demită pe șefii aleși incorect la companiile de stat

În același timp, Guvernul a adoptat în ședința de joi o ordonanță de urgență prin care va putea să îi demită pe șefii aleși incorect la companiile de stat, fără să riște ca aceștia să dea statul în judecată și să câștige, cum au făcut mulți șefi ai Transelectrica, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia. Cei demiși vor primi compensații care acoperă 6 luni de indemnizații, conform surselor. Schimbarea a fost adoptată pentru că altfel România risca să piardă 300 de milioane de euro din PNRR, pentru că nu ar fi ales corect șefi noi la companiile de stat. Detalii AICI.

Mii de angajați își pierd locul de muncă la început de 2025, după o creștere de 50% a concedierilor în 2024

Disponibilizările din România au crescut cu aproximativ 50% în 2024, față de anul anterior, arată datele oficiale transmise de autorități la solicitarea Economedia, iar 2025 a început cu noi vești legate de concedieri și mii de angajați au fost anunțați că urmează să își piardă locul de muncă. Sunt afectați angajați de la companii din sectoare care trec prin perioade critice, ca IT-ul sau industria auto, de la producție la firme care produc frigidere sau ștergătoare auto, precum și un șantier naval în care acționar majoritar este statul român.

Unii consultanți în sectorul industrial al pieței imobiliare spun că observă o scădere a numărului de investitori comparativ cu anii anteriori, dar interes există în continuare, așa că situația nu este deocamdată „neagră”. Au loc însă adaptări la condițiile de piață. Sectorul automotive este cel mai expus la schimbări, dar sunt și alte sectoare.

AI-ul va fi motorul principal al economiei viitorului, iar România riscă să rămână doar un simplu furnizor de servicii IT

În cadrul summitului AI de la Paris, Statele Unite și Uniunea Europeană și-au clarificat pozițiile și au susținut clar că AI-ul va fi motorul principal al economiei viitorului. În această nouă realitate tehnologică, România este nevoită să decidă cât de repede unde se poziționează, afirmă Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Conform Asociației, ca parte a Uniunii Europene, România are oportunitatea de a se integra în inițiativele AI europene și de a accesa fondurile necesare pentru a deveni un jucător relevant, dar în lipsa unor serii de acțiuni realiste, țara, riscă să rămână un simplu furnizor de servicii IT pentru alte economii, fără a genera inovație și valoare adăugată proprie.

Dacia electrică fabricată în România

Guvernul României a avut discuții cu producătorul francez de automobile Dacia-Renault pentru producția unui model electric la fabrica din Mioveni, au declarat pentru TechRider surse guvernamentale. Potrivit acestora, Guvernul României ar fi discutat direct cu compania franceză. Surse guvernamentale au mai precizat că francezii sunt așteptați să vină cu planul de investiții, care ar putea presupune și un eventual sprijin din partea statului român. Nu ar fi vorba de o fabrică nouă, ci de o extindere a fabricii de la Mioveni. Detalii AICI.

Importurile și consumul de gaze au atins maximul absolut al acestei ierni

Importul de gaze a atins joi maximul absolut al acestei ierni, 17,5 milioane metri cubi intrând în țară din toate direcțiile, pentru că și consumul este cel mai mare – 54 milioane metri cubi. Extracția este de doar 17,3 milioane metri cubi, în nota ultimelor zile. Exportul către Republica Moldova, unica sursă de aprovizionare a vecinilor, a urcat la 4,9 milioane metri cubi.

Cât de vizionar a fost de fapt Musk, controversatul „tech bro” care a ajuns mâna dreaptă a lui Trump

Elon Musk, devenit unul dintre cei mai influenți oameni din lume, s-a remarcat de-a lungul timpului ca un „tech bro”, adică un afacerist îmbogățit din business-uri din tehnologie care cresc rapid. El e devenit relevant și pentru România odată cu implicarea sa în politica conservatoare americană, care dorește promovarea mișcărilor ultranaționaliste din Europa. Economedia a făcut o trecere în revistă a profilului său.

Sfaturi pentru tineri antreprenori de la Florina Dobre, CEO Bringo

Agilitatea este esențială pentru un tânăr antreprenor în ziua de azi, pentru că totul se întâmplă în viteză, iar capacitatea de a te adapta face diferența între succes sau lipsa lui, este de părere Florina Dobre, CEO Bringo. Ea a declarat într-un interviu pentru Economedia că este important ca tinerii antreprenori să își asume riscuri, să aibă inițiative, să testeze idei și să fie optimiști, dar să încerce să învețe cât mai mult din experiențele celor din jur, sau, cu alte cuvinte, să nu respingă perspectivele diferite de ale lor. Și, în același timp, să nu uite să aibă răbdare, pentru că un business nu se construiește peste noapte, spune ea. Tinerii trebuie să fie dispuși să aloce timp construcției și chiar reinventării unei idei înainte de a o abandona, consideră CEO-ul Bringo.

Antreprenor cu valoare adăugată: Desenele populare la care se uită copiii tăi sunt create la Iași

Doi antreprenori români din Iași au descoperit că nu există cântece de calitate în limba română pentru copiii lor, așa că au luat problema în propriile mâini, iar între timp au construit un univers online de personaje extrem de îndrăgite de copii nu doar români, ci din toată lumea, cu miliarde de vizualizări. Ei au povestit pentru Economedia cum au reușit să devină un brand global.

Industria hotelieră din România, fragmentată, puțini investitori

Industria hotelieră din România este fragmentată, cu puțini jucători mari și investiții hoteliere reduse, afirmă Cristi Moga, Head of Capital Markets la Cushman & Wakefield Echinox. El de asemenea susține că există potențial neexploatat pentru dezvoltări hoteliere în România, cu orașe mari și destinații turistice diverse.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.