Retrospectiva săptămânii Economedia: Noi turbulențe în IT și intrări pe piață, val de tranzacții în telecom și bancar, topul băncilor și retailerilor, bani europeni pierduți, reîncep listările pe bursă, va duce creșterea deficitului la majorarea TVA?

revista presei economice foto pexels-ensiha-digital

IT-ul românesc continuă să treacă prin turbulențe, iar valul de concedieri și restructurări ar putea continua, pe de o parte, în timp ce multe alte companii străine intră pe piața din România și angajează. Băncile și retailerii din România și-au majorat afacerile și profiturile, chiar la niveluri record. Dinamism pe piața de achiziții: de la Digi care cumpără Telekom la Banca Transilvania care cumpără BRD Pensii. Care sunt perspectivele pentru inflație, după ce aceasta a coborât puternic pe fondul plafonărilor? România pierde 100 de milioane de euro, finanțarea gratuită din PNRR pentru 12 trenuri cu hidrogen. Reîncep listările la Bursă, după ce anul trecut a fost marcat de listarea Hidroelectrica? Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia, iar peste 1.000 de angajați intră în șomaj tehnic din iunie. Cum și-a extins „tentaculele” Guvernul lui Viktor Orban și ce afaceri controlează cehii în România. Cum se vede o nouă majorare a salariului minim? Deficitul ar putea duce la majorarea TVA și unificarea cotei unice sau introducerea impozitului progresiv.

Economedia vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante noutăți ale săptămânii, dar și ale poveștilor de business pe care le-am prezentat în această săptămână și a celor mai interesante analize Economedia.

  • Continuă turbulențele în IT-ul românesc…

Multe companii din „raiul” IT de la Cluj au anunțat recent concedieri, printre acestea numărându-se nume ca NTT Data, care a renunțat la oamenii de pe bench și Gameloft, care a anunțat închiderea studioului de la Cluj.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Și vin alte vești cu privire la faptul că piața muncii în IT nu mai e foarte roz.

Mai mulți angajați ai gigantului francez Atos se plâng că se află în pericolul de a-și pierde locurile de muncă, după ce compania a schimbat politica privind lucrul de la distanță, acuzând filiala română a gigantului francez de tehnologie de concedieri mascate. Reprezentanții companiei au transmis pentru Economedia că nu au fost inițiate și nici nu sunt planificate acțiuni de disponibilizare a angajaților, dar confirmă “actualizarea procedurilor de telemuncă” și introducerea unor criterii de eligibilitate pentru munca la distanță.

Detalii, AICI.

  • Teodor Blidăruș, FintechOS: Piața se restructurează. Cred că valul nu s-a terminat

Valul disponibilizărilor care a prins marile companii de IT din Cluj va continua să producă efecte, consideră Teodor Blidăruș, cofondator și CEO al companiei din domeniu FintechOS, care și ea a fost nevoită să renunțe anul trecut la angajați. Declarațiile vin în contextul în care. FintechOS, unul dintre cele mai cunoscute start-up-uri tech din România, oferă soluţii de digitalizare companiilor din industria financiară.

Pe partea bună, startup-ul românesc a anunțat că a atras o rundă de finanțare Serie B+ în valoare de 60 de milioane de dolari.

  • INTERVIU Edward Crețescu: Sperăm ca sectorul IT să ajungă la 12% din PIB în următorii 10 ani. Eliminarea facilităților fiscale a rupt din avântul industriei

Industria de IT din România și-a mai pierdut din efervescența din pandemie, însă tot înregistrează o creștere robustă și este un motor pentru întreaga economie a României, spune Edward Crețescu, președinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii din România (ANIS) și CEO al Regista, într-un interviu pentru Economedia. El speră ca industria să tindă spre o contribuție de 12% din Produsul Intern Brut (PIB) al României în următorii 10 ani.

  • … dar alte companii intră pe piață

N-iX, companie ucraineană de dezvoltare software și outsourcing IT, cu clienți din Fortune 500, intră pe piața din România. Compania intenționează să angajeze peste 100 de specialiști IT în următorii doi ani, caută angajați de la distanță și oferă salarii ce ajung și la 5.000 euro.

O companie americană specializată în inginerie cloud intră în România. Intuitive.Cloud caută să angajeze „de acasă” peste 200 de persoane în România și Ungaria, în acest an: „Am ales România și Ungaria datorită experților IT”.

  • GRAFIC Economiștii Romanian Economic Monitor: Inflația a coborât puternic, pe fondul plafonărilor/ Acestea pot avea efect contraproductiv pe termen lung/ Inflația pentru 2024, revizuită în scădere

Inflația din România a coborât puternic, ajungând la nivelul de 5,9% în aprilie 2024 (6,2% conform metodologiei Eurostat), după ce cu doar o lună în urmă fusese 6,6%, datorită în principal plafonării prețurilor la energie, gaze naturale și alimente. Plafonarea prețurilor poate deveni însă contraproductivă pe termen mai lung, comercianții compensând pierderile lor prin creșterea prețurilor la celelalte produse, ceea ce introduce noi presiuni inflaționiste, aratăechipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. În acest context, economiștii revizuiesc progonoza privind evoluția inflației până la finalul anului curent, coborând de la previziunea inițială de 5,0% la nivelul de 4,0%.

Analiza Economedia poate fi citită integral AICI.

  • ANALIZĂ Lidl rămâne lider în topul celor mai mari retaileri, pentru patru ani la rând/ Primii cinci retaileri au trecut pragul de peste 10 miliarde lei cifra de afaceri fiecare

Retailerul german Lidl rămâne în continuare liderul pieței de retail alimentar și în 2023, pentru patru ani la rând, înregistrând afaceri de 22,4 miliarde de lei, în fața rivalului său Kaufland, parte din același grup german, potrivit datelor analizate de Economedia de la Ministerul Finanțelor.

Astfel, Lidl a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 22,4 miliarde de lei, un profit de aproximativ 1 miliard de lei și avea peste de peste 12.000 de angajați.

Pe de altă parte, Kaufland, parte din același grup Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 18,3 miliarde lei și un profit net de 864 milioane lei. Compania a încheiat anul 2023 cu 14.340 de angajați.

Pe locul trei se clasează grupul Carrefour, care operează patru companii în România, companii care au acumulat 16 miliarde de lei anul trecut, de la 13,1 miliarde de lei în 2021.

Analiza integrală, AICI

  • Topul celor mai profitabile bănci din România, în primul trimestru din 2024/ Banca Transilvania își menține poziția de lider. Cele mai mari bănci au adunat împreună un profit de 3,2 miliarde lei

Banca Transilvania, BCR și Unicredit Bank au fost cele mai profitabile bănci din România, în primul trimestru din 2024, potrivit datelor analizate de Economedia, pe baza rapoartelor financiare ale băncilor. Cele mai mari bănci au raportat împreună un profit net de 3,2 miliarde lei. Datele preliminare publicate recent de Banca Națională a României (BNR) arătau că sectorul bancar românesc a încheiat primele trei luni din 2024 cu un profit trimestrial de peste 3,7 miliarde lei, un nou record trimestrial pentru industrie.

Analiza integrală, AICI.

  • ANALIZĂ Economedia: Reîncep listările la Bursă? FORT, Premier Energy și JT Oil au dat startul. Cine se pregătește pentru noi listări? Ce spun brokerii despre companiile ce vor intra în 2024 pe bursă

Primele luni din 2024 au adus o revenire a listărilor pe Bursa de Valori București, după ce anul trecut a fost acaparat de IPO-ul major al Hidroelectrica, ceea ce a dus la eșecul venirii la bursă a altor jucători. Listarea din această săptămână a Premier Energy a atras din atenția investitorilor, aceasta fiind cel mai mare IPO derulat la bursă de o companie antreprenorială în ultimii 5 ani. Nu a fost prima listare din acest an, însă ar putea da semnalul că reîncep listările la bursă, după câțiva ani de acalmie. Economedia a discutat cu mai mulți brokeri despre planurile companiilor de a veni la bursă în acest an și care sunt principalele domenii din care vin.

Analiza integrală AICI.

  • Dinamism pe piața de achiziții: Digi cumpără Telekom, BT cumpără BRD Pensii, Orange și Intesa au finalizat achiziții

Compania Digi România, controlată de mogulul Zoltan Teszari, a anunțat luni că împreună cu o companie deținută de omul de afaceri Adrian Tomșa cumpără operatorul de telefonie mobilă Telekom România, printr-o companie de tip vehicul de investiții.  Cine e Adrian Tomșa, discretul patron al Prima TV care vrea să cumpere Telekom România împreună cu Zoltan Teszari. Acum câteva luni, Tomșa declara că “speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi”.

Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania și BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III), potrivit unui document publicat la bursa de Valori București (BVB).

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția grupului românesc First Bank S.A. de la fondul privat de investiții cu sediul în SUA J.C. Flowers & Co.

Fuziunea între Orange România (ORO) şi Orange România Communications (OROC) a fost finalizată, aceasta permiţând crearea unui operator de telecomunicaţii convergent integrat, începând cu 1 iunie 2024.

  • România pierde 100 de milioane de euro, finanțarea gratuită din PNRR pentru 12 trenuri cu hidrogen

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ratat și a treia licitație pentru 12 trenuri cu hidrogen pentru că nu a primit nicio ofertă de la producători. Marți, 28 mai 2024 a fost termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul cuprins între 1,6 și 2,5 miliarde lei pentru 12 trenuri cu hidrogen, contract finanțat prin PNRR cu peste 100 de milioane de Euro. Licitația anterioară (a doua) fusese anulată pentru că oferta Alstom-Linde Gaz a fost declarată neconformă. Spre deosebire de proiectele rutiere finanțate din PNRR (pe împrumuturi pe perioadă mare și cu dobândă redusă), proiectele feroviare sunt granturi (bani gratis).

  • Damen cere falimentul șantierului naval Mangalia. Peste 1.000 de angajați intră în șomaj tehnic din iunie

Grupul olandez Damen a cerut marți falimentul șantierului naval Mangalia, la care are 49% din acțiuni, arată un dosar depus la Tribunalul Constanța. Săptămâna aceasta, angajații au fost anunțați că din iunie intră în șomaj tehnic, din cauză că șantierul a rămas fără proiecte în lucru. Economedia scria încă din martie despre incertitudinea de la Damen Shipyards Mangalia, în contextul în care ultimele mari proiecte se încheiau în aprilie, iar angajații se temeau de șomaj tehnic.

  • ANALIZĂ Economedia. Cehii controlează în România companii importante pe piața media, farma, în agricultură și pariuri

O serie de mari companii din Cehia controlează segmente semnificative din piețe în România: în energie, media și jocuri de noroc, conform datelor analizate de Economedia.

Cehia, o țară care are jumătate din populația României, se afla, conform celor mai recente date ale BNR (2022), pe locul 9 în clasamentul investitorilor străini în România. Valoarea capitalului subscris a crescut de trei ori în interval de trei ani.

Analiza integrală, AICI.

  • ANALIZĂ Economedia. Guvernul Orbán își extinde „tentaculele” și în domenii strategice economice ale Europei, după ce și-a asigurat controlul asupra unor mari afaceri din Ungaria

Modificările fiscale și politicile de reglementare din Ungaria condusă de premierul naționalist Viktor Orbán au contribuit la creșterea proprietății maghiare în sectorul bancar la 60% și în sectorul energetic la peste 50%, iar achiziționarea Vodafone în ianuarie 2023 a crescut proprietatea națională în domeniul telecomunicațiilor, arată raportul de anul trecut al Departamentului de stat al SUA privind climatul investițional din Ungaria. Între 80 și 90% din toate mijloacele de informare în masă din Ungaria aparțin unei fundații conduse de persoane care au legături cu partidul de guvernământ FIDESZ. Dacă în Ungaria statul controlează deja sectoarele strategice, cu mișcări în ultimii ani în sectoare ca telecom, asigurări sau infrastructură, se pare că guvernul de la Budapesta are planuri de a-și extinde influența în regiune, cu o serie de achiziții în telecom, media și pe piața imobiliară în Europa.
Detalii, AICI.

  • Deficitul, îngrijorător

Ministerul Finanțelor a anunțat că deficitul bugetar a ajuns la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului.

Analiștii consultați de Economedia spun că această cifră transmite semnalul că guvernul nu va respecta nici în acest ținta de 5% pe care și-a asumat-o pentru întreg anul, iar pentru anul viitor singura soluție va fi creșterea fiscalității. Guvernul dă vina pe plata în avans a pensiilor, iar unii analiști afirmă că vine un semnal bun pe partea creșterii de venituri, însă cheltuielile statului au continuat să crească, în special cele cu salariile, în contextul în care austeritatea bugetară și reorganizarea au fost amânate sau instituțiile statului au fost exceptate rând pe rând. Ei cred că, anul viitor, după alegeri, va crește TVA la 21%, cota unică va fi egalizată sau va fi aplicat impozit progresiv pe salarii.

Citește toată analiza Economedia AICI.

  • Noua creștere a salariului minim – bune și rele

În 2023, companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului mediu, în condițiile unui nivel scăzut de productivitate și creștere economică. O nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra acestora, în special în industriile cu marje mici de profit, care sunt cel mai puternic afectate, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

„Deși o creștere a salariului minim este binevenită, însemnând o îmbunătățire a nivelului de trai, stimularea consumului sau creșterea ratei de ocupare a forței de muncă, aceasta s-ar reflecta cel mai probabil la o anumită perioada şi în prețuri”, a declarat Ana Vișian, marketing manager Bestjobs, pentru Economedia.

Creșterea salariului minim cu 12% poate duce la majorări de prețuri la raft sau în restaurant, a declarat Daniel Mischie vicepreședinte HORA & CEO City Grill Group, pentru Economedia. Guvernul a stabilit ca salariul minim pe țară să crească la 3.700 de lei brut, începând cu data de 1 iulie, de la 3.300 lei în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: