Retrospectiva săptămânii Economedia: Retrospectiva lui 2024. Ordonanța austerității a lovit economia cu taxe noi sau mai mari din prima zi din 2025/ Povești de business, de la ambalaje biodegradabile la constructori români mai puțin titrați și lecții de la antreprenori

revista presei externe foto pexels-digital-buggu

Noul an a început cu o nouă lovitură dată mediului de afaceri din România: Guvernul a elaborat și a adoptat, pe repede-înainte, o ordonanță a austerității prin care îngheață salarii și pensii, dar și introduce taxe noi și le majorează pe unele dintre cele existente. Astfel, 1 ianuarie 2025 a venit cu o serie întreagă de scumpiri și modificări fiscale, cum ne-am și obișnuit. Doar specialii și-au păstrat privilegiile, ca de obicei.

Economedia trece în revistă principalele evenimente care au marcat ultima săptămână,  dar și o serie de povești de business interesante, lecții de la antreprenori și lucruri de urmărit.

Calendarul economic al anului 2024. Încetinirea creșterii economice, deficit bugetar major, cea mai mare inflație din UE, dar încetinită, alegeri cu impact în economie și, pe final, o ordonanță care afectează puternic mediul de afaceri

Întâi, să încheiem anul 2024. A fost un an marcat de încetinirea creșterii economice și încheiat cu deficitul bugetar major, estimat să depășească 8,5% din PIB, un an cu mai multe rânduri de alegeri, inclusiv cele prezidențiale, care au aruncat în aer scena politică, cu ascensiunea extremismului și impact semnificativ în economie și încheiat cu o ordonanță care afectează puternic mediul de afaceri. Au fost însă și vești bune și progrese: am intrat în Schengen, iar România a depășit Ungaria și a ajuns din urmă Polonia la capitolul PIB pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare. În ceea ce privește inflația, aceasta a încetinit, dar suntem “campioni” în UE.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor,  au alcătuit calendarul economic al anului și au detaliat penru Economedia.ro principalele evenimente din 2024. Analiza integrală, aici.

Ordonanța austerității 

În ultima zi din 2024, de Revelion, în Monitorul Oficial a fost publicată așa-numita ordonanță „trenuleț”, mai degrabă o ordonanță a austerității, atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. Guvernul Ciolacu 2 a adoptat-o pe repede-înainte, între Crăciun și Revelion, fără să dezbată măsurile și fără să se consulte cu mediul de afaceri. Ordonanța a primit inclusiv aviz nefavorabil de la Consiliul Economic și Social.

Pe scurt, cele mai importante măsuri:

  • Salariile bugetarilor, înghețate
  • Pensiile sunt înghețate
  • Îngheață alocațiile pentru copii
  • Sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
  • Crește impozitul pe dividende
  • Scade pragul la microîntreprinderi
  • Salariu minim mai mare în sectorul agricol și industria alimentară
  • Rămâne facilitatea de 300 lei la salariul minin
  • Dispar facilitățile în construcții, sectorul agricol și IT
  • Scade valoarea voucherelor de vacanță
  • Taxa pe stâlp va fi reintrodusă, dar la nivelul de 1%
  • Limite la călătorii gratuite cu metroul pentru pensionari
  • Limite la călătorii reduse cu trenul pentru studenți
  • Subvenția pentru partide se reduce
  • Scad alocările pentru Anghel Saligny

Măsurile pe larg pot fi citite aici.

Doar în urmă cu o lună, înaintea alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu spunea: „Nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri”.

Ciolacu se distrează pe TikTok și publică un video în care pare că și-ar fi tatuat pe mână mesajul „Nu se mărește TVA-ul”, în ciuda faptului că a majorat alte taxe.

Marcel-Ciolacu-tatuaj-TVA

În același timp, premierul Ciolacu le-a solicitat tuturor companiilor din România „un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.

Avertismentele din partea mediului de afaceri la adresa efectelor ordonanței au curs pe bandă rulantă:

  • Burnete, Concordia: „Am fost extrem de neplăcut surprinși să aflăm că vor fi introduse noi taxe și eliminate facilități fiscale. Nu se poate construi o economie solidă dacă niciodată nu știi de Crăciun ce taxe vei avea de plătit în prima zi după Revelion”
  • Romanian Business Leaders cere amânarea cu 6 luni a taxelor majorate: „Nu există un parteneriat, nu există consultări reale. Nu puteţi schimba ceva în România făcând politică în acelaşi fel – cu minciună şi manipulare”
  • Camera de Comerț Americană: „Maniera de adoptare a recentelor măsuri fiscale generează un climat de incertitudine economică și riscă să descurajeze investițiile esențiale”
  • Consiliul Investitorilor Străini: Ordonanţa „Trenuleţ” nu a asigurat timpul necesar pentru o analiză atentă şi pentru formularea unor puncte de vedere. România se află într-un context bugetar dificil încă din 2019
  • Consiliul Național al IMM-urilor critică creșterea taxării: Este un atac asupra antreprenoriatului românesc / Măsurile nu au fost discutate cu mediul de afaceri și nu a fost realizat niciun studiu de impact / Trebuie reduse cheltuielile publice, nu impuse poveri suplimentare pe cei care au dus și până acum greul creșterii economiei
  • ANIS: „Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităților fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ față de un sector strategic”
  • Federaţia Sindicatelor din IT&C cere retragerea măsurii de eliminare a scutirii de la plata impozitului pe venit pentru angajaţii din sector: „Introducerea acesteia ne-a fost comunicată ieri fără a oferi o posibilitate reală de consultare”
  • Asociația Constructorilor: Măsurile fiscale precipitate vor avea consecințe devastatoare din punct de vedere economico-social pentru acest sector vital/ Pericol pentru proiectele finanțate prin PNRR aflate în șantier
  • Federația Patronală a Energiei: „Taxa pe stâlp” este excesivă, descurajează investițiile și provoacă firmele să reducă locurile de muncă și să pună presiune pe prețurile suportate de consumatori
  • Asociația Energia Inteligentă: Noua taxă pe construcții afectează și exploatarea de gaze din Marea Neagră/ Noul Guvern nu doar că va crește taxele, dar riscă să omoare și investițiile din energie
  • ANAT: „Impozitul pe dividende s-a dublat în ultimii 3 ani, fapt care descurajează mediul antreprenorial și așa subdimensionat. Solicităm Guvernului să retragă măsura”
  • Rectorul Universității Politehnice Timișoara, după ordonanța-trenuleț: „Poate că la un moment dat era nevoie de eliminarea facilităților fiscale, însă nu peste noapte și nu fără discuții cu mediul de afaceri”. Ce impact ar putea avea modificările fiscale pentru absolvenții din domeniile vizate?
  • Romalimenta: Industria primeşte încă o lovitură odată cu creşterea salariului minim şi anularea facilităţilor fiscale. Nu există altă soluţie decât creşterea imediată a preţurilor la alimente
  • Fermierii cer menținerea facilităților pentru angajații din agricultură și exceptarea construcțiilor agricole de la „taxa pe stâlp” / Introducerea „pârjolului fiscal” în sectorul agroalimentar va avea rezultate catastrofale pentru fiecare român
  • Sindicaliștii din învățământ, asistență socială, primării amenință cu proteste din cauza ordonanței austerității / Polițiștii din penitenciare au început deja protestele
  • Patronatul European al Femeilor de Afaceri: „Sustenabilitatea fiscală nu se poate construi pe spatele mediului de afaceri”

În același timp, prin ordonanța trenuleț, specialii din justiție și-au păstrat privilegiile: 300 de magistrați speciali din justiție au primit derogare să beneficieze în continuare de diurne de sute de mii de lei anual. Ministrul Finanțelor spunea că aceasta a fost solicitată din Ministerul Justiţiei pentru a nu perturba activitatea în instanţe.

În plus, risipa bugetară continuă. Administratorii CFR SA și-au dublat de Crăciun indemnizațiile. Iar Romaero, companie de stat cu cele mai mari salarii, este în al șaptelea an consecutiv de pierderi masive. Politrucii din conducerea companiei: un fost șef la Piața din Buzău, un rezervist SRI și un PSD-ist specializat în artilerie. În același timp, AMEPIP, super-agenția companiilor de stat, a acordat un contract pentru „monitorizarea presei” unei firme de fitness. Patronul firmei are legături vechi cu PSD.

Vor exista și câteva comasări și desființări de instituții bugetare. Scenarii de lucru consultate de Economedia: Sunt vizate sute de agenții și deconcentrate din subordinea Parlamentului, Guvernului și ministerelor. Variante pentru Avocatul Poporului, ANRE, ANCOM și zecile de instituții județene de la Muncă, Agricultură și alte ministere.

Lista scumpirilor și taxelor noi sau majorate, de la 1 ianuarie 2025

Astfel, la fel ca în fiecare an, ziua de 1 ianuarie a adus o serie de scumpiri pentru români, dar și taxe noi sau crescute. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare și a taxelor care cresc sau apar în 2025.

Pe scurt:

  • Scumpiri la carburanți
  • Cresc amenzile de circulație
  • Călătoria cu metroul, mai scumpă
  • Crește impozitul pe dividende
  • O nouă taxă: celebra taxă pe stâlp revine
  • Cresc unele taxe locale
  • Creșteri de cheltuieli pentru mediul de afaceri

Și urmează și alte scumpiri în 2025.

În plus, salariul minim s-a majorat la 4.050 lei de la 1 ianuarie 2025. Crește salariul minim în agricultură și industria alimentară.

Însă ratele la creditele noi scad.

Moment istoric. România a intrat oficial în Schengen, de la 1 ianuarie 2025

1 ianuarie 2025 a venit și cu vești bune: România a intrat oficial în spațiul Schengen de liberă circulație. Românii nu mai sunt controlați la granițele cu Bulgaria și Ungaria, cu excepția unor controale aleatorii care vor fi menținute câteva luni. Astfel, românii vor putea trece frontierele României către celelalte state ale UE ca și cum ar trece dintr-un județ în altul, fără a fi controlați la granițe. Intrarea în Schengen aduce o serie de beneficii, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri. Economedia le-a trecut în vedere aici.

Stop pentru gazele rusești către Europa. Probleme în Republica Moldova; România sare în ajutor

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina s-au oprit definitiv de la 1 ianuarie, marcând sfârşitul unei perioade îndelungate de dominaţie a Rusiei pe această piaţă.

Republica Moldova este una dintre cele mai afectate țări. Pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria, lipsa gazelor și deficitul de energie electrică adâncesc criza social-economică din regiune. Majoritatea celor mai mari întreprinderi din Transnistria – regiunea separatistă din estul Republicii – și-au sistat activitatea.

România a sărit în ajutorul vecinilor de peste Prut și a început anul 2025 cu exporturi de cantități – record de gaze către Republica Moldova, care acoperă practic mare parte din necesarul de consum al vecinilor.

Poveste de business. Ionuț Dragomir și soția sa au descoperit o oportunitate de business în pandemie și acum livrează pentru HoReCa ambalaje ecologice personalizate de milioane de euro

Primii bani i-a câştigat ca paznic. Ionuţ Dragomir mărturiseşte, pentru Economedia: „Păzeam un cimitir. Această experienţă m-a făcut să îmi setez un obiectiv clar: să mă specializez şi să acumulez cunoştinţele necesare pentru a avea un impact real într-un domeniu de interes şi, în timp, să obţin o poziţie care să îmi ofere satisfacţii profesionale şi financiare pe măsură”.

Dar a vrut mult mai mult de la viaţă. Povestea sa integrală, aici.

Economedia_Ionut Dragomir Evamar

Mega Image finalizează achiziția Profi și ar urma să devină cel mai mare retailer din România

Grupul Ahold Delhaize a anunțat finalizarea procesului de achiziție a reţelei româneşti de retail alimentar Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, la o valoare a companiei de aproximativ 1,3 miliarde de euro, adică peste vânzarea Enel către grecii de la PPC de anul trecut. Consiliul Concurenței a anunțat anterior că dă undă verde acestei tranzacții, dar cu condiții. De exemplu, Mega Image va trebui să vândă 87 de magazine Profi din 44 de localități în care activitățile celor două companii se suprapun puternic, iar acum se pune problema cine le va cumpăra. Detalii, AICI.

Care au fost domeniile cu cele mai multe locuri de muncă vacante în 2024

Cele mai multe locuri de muncă vacante anul trecut au fost cele pentru curieri, manipulanți mărfuri, muncitori necalificați în construcții și industrie, dar și lucrători comerciali, arată statisticile oficiale. Construcțiile, curieratul și restaurantele sunt domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2024. În ceea ce privește salariile din aceste domenii, în Construcții veniturile se apropie de salariul mediu net din România, însă serviciile poștale și curieratul, precum și restaurantele se numără printre locurile de muncă cele mai slab plătite. Analiza integrală, aici.

În umbra UMB. Ce a adus 2024 pentru constructori români mai puțin titrați: ARL, Baxcom, Coni, Dimex, Erbașu și Retter/Ce urmează în 2025

2024 a fost un an al recordurilor pe șantierele de autostrăzi și drum expres cu aproape 200 de kilometri deschiși și inaugurați, din care jumătate aparțin UMB, cel mai mare constructor de infrastructură rutieră din România. Cu 67 de kilometri de autostradă deschiși (dar fără recepție la finalizarea lucrărilor) înainte de termenul inițial, UMB a arătat că se poate mobiliza exemplar, iar dacă a fost un compromis în detrimentul altor șantiere se va vedea în 2025.

Tot în acest an, constructori români, dar mai puțin titrați au câștigat contracte mari pentru dezvoltarea rețelei de autostrăzi și drumuri expres, au lucrat ca antreprenori principali pe șantierele importante și chiar au finalizat loturi de autostradă.

Sunt evoluții importante pentru firmele românești pentru că intrarea pe piața marilor construcții rutiere și reușita finalizării unor contracte importante duc la investiții în resursă umană, utilaje, dezvoltare și, foarte important, îndeplinirea criteriului de experiență similară, care să le permită asocierea sau participarea la licitații pentru contracte și mai importante.

Cinci antreprenori împărtășesc sfaturi utile pe care au fost nevoiți să le învețe pe propria piele în anul 2024

Anul 2024 a fost un an plin de provocări și învățăminte pentru antreprenori, iar cei care au reușit să navigheze cu succes printre obstacolele imprevizibile au fost cei care au aplicat rapid lecțiile învățate pe propria piele.

O lecție des întâlnită în antreprenoriat este să înveți din greșelile altora, în loc de ale tale. Economedia a întrebat câțiva antreprenori ce sfaturi le-ar fi plăcut să primească anul acesta, dar au fost nevoiți să le învețe singuri.

Citește aici recomandările antreprenorilor.

Piața imobiliară, la cumpăna dintre ani: 2024, marcat de incertitudinea economică și prudența cumpărătorilor, dar și de creșterea prețurilor/ Perspectivele pentru anul care tocmai a început arată că tranzacțiile ar putea încetini în primele luni

Dobânzile ridicate și incertitudinea economică au crescut prudența cumpărătorilor în piața imobiliară, încetinind ritmul deciziilor, spun consultanți în domeniu, iar datele din piață arată că prețurile pe piața rezidențială au crescut, pe fondul reducerii ofertei. Date care pot anticipa evoluția pieței, cum ar fi volumul construcțiilor rezidențiale sau locuințele finalizate, au arătat scăderi. La ce ne putem aștepta pentru 2025? Economedia.ro vă prezintă o serie de date relevante și estimările unor specialiști din piața imobiliară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.