Săptămâna aceasta a fost marcată de anunțul agenției S&P, care a revizuit perspectiva economiei românești de la stabilă la negativă, ceea ce a dus rating-ul țării pe ultima treaptă recomandată investițiilor și la un pas de „junk” (gunoi). Donald Trump a depus jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă iar imediat după a semnat o serie de ordine executive controversate. Acțiunile globale au crescut deoarece noile politici ale lui Trump, combinate cu câștiguri corporative solide, au consolidat optimismul investitorilor, în timp ce incertitudinea tarifelor a menținut dolarul aproape de minimele ultimelor două săptămâni. De asemenea, Bitcoin a stabilit un nou maxim istoric. Totodată, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat noi detalii despre viitoarele direcții strategice ale UE în următorii cinci ani. În România, șeful Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat restructurări chiar în instituția pe care o conduce și a dat exemple de beneficii aberante la instituții de stat „scăpate de sub control”, inclusiv primele date angajaților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) chiar de Ziua instituției. Numărul bugetarilor din România a continuat să crească și a ajuns în noiembrie 2024 la peste 1,306 milioane, cu aproape 6.000 de posturi mai multe ocupate comparativ cu luna anterioară. Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). Printr-o declarație răsunătoare sub titlul „de la green deal la smart deal”, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a criticat politica europeană cu privire la tranziția verde și a anunțat o orientare a politicii energetice către cărbune și gaze naturale. Un sondaj Inscop arată că naționalismul economic este dominant în societate: majoritatea respondenților cred că firmele străine trebuie supra-impozitate și că țările mai bogate au o înțelegere ca să țină România în sărăcie. Iar o româncă cercetătoare în economie, de la Universitatea Tilburg din Olanda, a explicat pentru Economedia importanța cercetării, care are capacitatea de a pune politicile publice pe drumul corect.
Economedia vă prezintă, pe scurt, cele mai importante subiecte din săptămâna care a trecut.
S&P a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României și a avertizat că există riscul retrogradării la „junk”
Agenția de rating Standard&Poor’s a revizuit, vineri seară, de la stabilă la negativă perspectiva ratingului României. În decembrie și agenția de rating Fitch a luat o decizie similară. Agenția a mai semnalat că ar putea reduce ratingul de credit al României la „junk” (gunoi), adică o țară nerecomandată investițiilor, în condițiile în care guvernul nu ia măsuri pentru a reduce cel mai mare deficit bugetar din UE. O decizie de scădere a perspectivei poate duce la creșterea dobânzilor la care guvernul României se împrumută pe piețele financiare pentru a-și finanța deficitul, dar poate afecta și interesul pentru investiții. S&P se așteaptă ca deficitele să nu scadă sub 6% din PIB înainte de 2028.
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a declarat că schimbarea perspectivei de rating la negativ este un semnal că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului.
Datele Eurostat arată că Bulgaria are un deficit bugetar de 8,7%, România de 8,6%, în timp ce media UE este de 2,9%. Șase țări europene au raportat în primul trimestru excedent bugetar.
- Însă, spre deosebire de România, Bulgaria este pe calea adoptării monedei euro, 1 ianuarie 2026 fiind data ţintă pentru aderare, conform unei analize realizate de Institutul pentru Economie de Piaţă (IME).
Planul Bugetar-Structural al României, aprobat în ECOFIN
Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre. Consiliul a acceptat reducerea deficitului bugetar în 7 ani, în loc de 4. Ministrul Finanțelor Tánczos Barna a transmis că „va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă”. „Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm investiţii de cel puțin 7% din PIB, reducere cheltuielile statului și fără creșteri de taxe și impozite” .
Numărul bugetarilor continuă să crească
Numărul bugetarilor din România a continuat să crească, arată cele mai recente date publicate de Ministerul Finanţelor. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară. Mai multe detalii AICI.
- Ilie Bolojan, președintele Senatului, a dat exemple de beneficii aberante la unele instituții de stat care duc la risipa banului public. Unul dintre exemple e acordarea fiecărui salariat Romsilva care iese la pensie o sumă echivalentă cu 15 salarii. Al doilea exemplu este o primă acordată angajaților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) chiar de Ziua ASF. Bolojan a anunțat că va începe un control detaliat la zecile de instituțiile aflate în subordinea Parlamentului. El a indicat și faptul că în boardul de conducere al ASF sunt prea mulți membri neexecutivi. El a anunțat miercuri aproape 200 de concedieri la Senat și reducerea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustil.
- Între timp, super-agenția AMEPIP, care va controla toate companiile de stat, a anunțat că 25 au management stabil și profesionist, deși Comisia Europeană a suspendat bani din PNRR pentru probleme la numirea șefilor. Lista companiilor cu probleme poate fi consultată AICI. De asemenea, agenția condusă interimar de fostul comisar european Corina Crețu, a lansat miercuri oficial concursul pentru alegerea unei noi conduceri.
Ceferişti, rezervişti, poliţişti, mineri, silvicultori şi pensionari au protestat față de „ordonanța austerității”
Ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti şi alte categorii profesionale, dar şi pensionari s-au adunat vineri în Piaţa Victoriei, unde au protestat nemulţumiţi de legislaţia în domeniul pensiilor, al salarizării şi de legislaţia echivalentă pentru sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, precum şi de măsurile luate prin recenta „ordonanţă a austerităţii”. O delegație a Guvernului a avut consultări cu reprezentanți ai sindicatelor și asociațiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Sondaj Inscop: Naționalismul economic, dominant în societate
Circa 57% dintre români sunt de părere că firmele străine care activează în România oferă condiții mai bune de muncă și plătesc salarii ceva mai mari, însă 55,8% sunt de părere că „Statul român ar trebui să introducă taxe mai mari pentru firmele străine care activează în România, arată un sondaj realizat de Inscop la solicitarea Funky Citizens. Detalii AICI.
Trump a depus jurământul pentru cel de-al doilea mandat la Casa Albă
Donald Trump a depus luni jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă și devine astfel cel de-al 47-lea președinte al SUA. Trump a promis să impună taxe vamale ridicate de 10% până la 20% asupra importurilor globale în SUA, 60% asupra bunurilor din China, pentru a contribui la reducerea deficitelor comerciale ale SUA, care depășesc acum 1.000 de miliarde de dolari anual. Deși SUA produc deja mai mult petrol și gaze decât orice altă țară din lume, în prima zi a președinției sale noul președinte a declarat o „urgență energetică”. Aceasta face parte dintr-o serie de măsuri menite să stimuleze producția deja colosală de combustibili fosili a Americii, susținute de afirmații conform cărora țara trebuie să facă față prețurilor ridicate la energie și să se pregătească pentru cererea crescută din partea „următoarei generații de tehnologie”.
- Acțiunile globale au crescut miercuri, deoarece o serie de noi politici ale președintelui american Donald Trump, combinate cu câștiguri corporative solide, au consolidat optimismul investitorilor, în timp ce incertitudinea tarifelor a menținut dolarul aproape de minimele ultimelor două săptămâni, arată o analiză Reuters.
- Bitcoin a stabilit un nou maxim istoric, depăşind pragul de 109.350,72 dolari, pe măsură ce traderii se pregăteau pentru învestirea preşedintelui ales.
- Trump de asemenea a semnat un ordin executiv prin care revocă obiectivele ambițioase pentru vehiculele electrice impuse de administrația Biden.
Averea combinată a miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024
Averea combinată a miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2024, echivalentul a 5,7 miliarde de dolari pe zi, ceea ce înseamnă că a avansat cu un ritm de trei ori mai mare decât în 2023, a anunţat luni ONG-ul Oxfam, înainte de deschiderea forumului de la Davos. Detalii AICI.
Cum vrea UE să țină pasul cu Statele Unite și China
Inteligența artificială, biotehnologia și energia curată la prețuri accesibile vor fi în centrul eforturilor UE de a face blocul competitiv la nivel global și de a se asigura că ține pasul cu rivalii Statele Unite și China, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene consultat de Reuters. Detalii AICI.
Ursula von der Leyen, șefa executivului european, a pus un accent major pe mobilizarea capitalului privat din UE și direcționarea acestuia către investiții în inovare, cercetare și dezvoltare. Comisia Europeană va crea produse de economisire și investiții și noi stimulente pentru capitalul de risc, a mai spus von der Leyen într-un discurs despre viitoarele direcții strategice ale UE în următorii cinci ani.
Planul șoc al Bruxelles-ului pentru a salva industria auto europeană
Stéphane Séjourné nu va renunța: viitorul automobilului în Europa este electric. Într-o deplasare la Stuttgart, fortăreața istorică a industriei de automobile a Bătrânului Continent, comisarul european nu a făcut lucrurile pe jumătate. Confruntat cu un sector aflat în agitație, care reprezintă nu mai puțin de 13 milioane de locuri de muncă și 7% din PIB-ul UE, el a subliniat liniile generale ale unui plan de salvare de ultimă oră. “Visez la o industrie care să-i facă pe europeni mândri și care va fi din nou o forță exportatoare”, a spus el în Germania, în fața unui public de profesioniști. Detalii AICI.
Studiu: Războiul din Ucraina a afectat economia României în 2022
Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflaţia ar fi crescut mai puţin cu 1 punct procentual, arată studiul „Macroeconomic Consequences of the War in Ukraine on Central and Eastern European Economies: A SVAR Analysis” publicat pe website-ul BNR, având ca autori pe Daniel Dăianu, Tudor Grosu, Andrei Neacşu, Andrei Tănase şi Radu Vrânceanu. Detalii AICI.
Totodată, UE testează capacitatea băncilor de a face faţă şocurilor geopolitice şi războaielor comerciale. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luni că va evalua modul în care băncile europene ar reacţiona la o ipotetică creştere a tensiunilor geopolitice şi, ulterior, războaielor comerciale, în viitoarele teste de stres. Detalii AICI.
România respinge Green Deal și îndeamnă la „orientarea” spre cărbune
Printr-o declarație răsunătoare sub titlul „de la green deal la smart deal”, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a criticat politica europeană cu privire la tranziția verde și a anunțat o orientare a politicii energetice către cărbune și gaze naturale, relatează Energy Press, citată de Rador Radio România. Aceasta ar fi o “durere de cap” pentru tranziția energetică din Europa, în contextul în care UE mizează pe politicile “green”, pentru dezvoltarea durabilă. Detalii AICI.
El susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic, demnitarul considerând că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până nu este pus ceva în loc, cum ar fi centralele pe gaz şi cele nucleare. „Nu e înţelept să susţinem o terapie şoc, pentru că riscăm să doborâm economia europeană”, spune Burduja.
Premieră: Europa a produs anul trecut mai multă energie electrică din soare decât din cărbune
Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată, analiştii fiind de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziţia către energia curată. Panourile solare au generat 11% din energia electrică a UE în 2024, în timp ce centralele electrice pe bază de cărbune au generat 10%, potrivit datelor Ember, un centru de reflecţie dedicat climei. Detalii AICI.
Salariul minim european a primit aviz negativ
Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), judecătorul cipriot Nicholas Emiliou, şi-a prezentat în 14 ianuarie concluziile cu privire la Directiva europeană privind salariul minim. În evaluarea sa, acesta a ajuns la concluzia că directiva este incompatibilă cu dreptul UE şi, prin urmare, ar trebui să fie anulată. Directiva urmăreşte să stabilească un cadru pentru asigurarea unor niveluri adecvate ale salariului minim şi promovarea negocierii colective. Detalii AICI.
IT-ul românesc începe anul 2025 sub spectrul concedierilor
Anul 2025 începe cu concedieri în piața IT, afectată de turbulențe atât la nivel global, cât și la nivel local, unde Guvernul român a decis eliminarea ultimelor facilități acordate sectorului. Compania de soluții software Wolters Kluwer cu sediul în Cluj-Napoca renunță la o parte din angajați, „ca răspuns la evoluția condițiilor pieței”. Și Cognizant România face o nouă rundă de concedieri, de această decizie urmând să fie afectați 64 de angajați din București, conform informațiilor publicate de consultantul Doru Șupeală. Detalii AICI.
Domeniile care aduc cele mai mari afaceri, pe județe
Domeniile care generează cele mai mari afaceri în București sunt retailul, energia și farma, Clujul mizează pe IT și Construcții, în Timiș sectorul automotive e în continuare decisiv, iar în județul de la malul mării se disting comerțul, energia și transporturile. Datele prezentate sunt realizate pe baza bilanțurilor depuse de firme în 2023 (cele mai recente disponibile) și au fost sintentizate de platformele topfirme.ro, la care se adaugă date de pe platforma Termene.ro și mfinante.ro. Detalii AICI.
Lucrările de locuințe au scăzut cu 22% în primele 11 luni din 2024
În primele 11 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, față de aceeași perioadă din 2023: ca serie brută, cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%, arată datele Institutului Național de Statistică. Scăderi semnificative s-au înregistrat la lucrările rezidențiale. Detalii AICI.
Start la lucrările secțiunii Suplacu de Barcău – Chiribiș, parte din Autostrada Transilvania
Constructorul român Erbașu a dat startul lucrărilor la secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș, celebrul lot „Bechtel” de pe Autostrada Transilvania, și își face astfel debutul în construcția de autostrăzi. Construcții Erbașu are 18 luni pentru execuția lotului cu o valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA. Detalii AICI.
Premieră pe șoselele din România: intersecții pe 3 niveluri la Centura București Sud
Constructorul italian Rizzani a reînceput lucrările pentru modernizarea Centurii București Sud (actuala centură) între Autostrada A1 București – Pitești și DN 5 Jilava. Proiectul prevede o premieră: intersecții pe trei niveluri de circulație. În primă etapă, lucrările se desfășoară fără restricții de circulație, acestea urmând să fie instaurate după inaugurarea Lotului 3 din Autostrada București Sud construită de grecii de la Aktor, care este întârziată. Rizzani este constructorul care se chinuie pe Centura Craiova Sud, după cum Economedia a explicat anterior. Contractul cu Rizzani pentru modernizarea și lărgirea celor 15 kilometri are o valoare de 500 de milioane de lei, o durată de 24 de luni și include trei pasaje. Detalii AICI.
2024, an cu progrese slabe pentru infrastructura feroviară
Anul 2024 a fost pentru infrastructura de transport feroviar unul cu progrese în general slabe, arată o reterospectivă realizată de Asociația Pro Infrastructura. Numărul de pasageri a scăzut cu 4% în 2024, iar transportul de marfă cu 11%. Aceștia avertizează că, practic, niciun tronson PNRR nu are șanse să fie gata la timp, în 2026. Detalii AICI.
Nuclearelectrica a aprobat contractul de aproape 2 miliarde euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
Nuclearelectrică a anunțat printr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București că Adunarea Generale a Acţionarilor a aprobat miercuri 22 ianuarie 2025 contractul de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Detalii AICI.
Un consorțiu greco-american va construi trei parcuri fotovoltaice la CE Oltenia
Asocierea americano-greacă Ameresco/Sunel Group (dezvoltator din industria energiei regenerabile, respectiv constructor) a câștigat un contract de peste 300 de milioane euro pentru construcția a trei parcuri fotovoltaice totalizând 360 MW pe terenuri aparținând Complexului Energetic Oltenia, acesta fiind parte din proiectul mai mare de decarbonizare a CEO susținut de Comisia Europeană (prin Fondul de Modernizare) și Banca Europeană pentru Investiții. Detalii AICI.
CEO și Tinmar Energy au scos la licitație construcția altor patru parcuri fotovoltaice, care totalizează 280 MW electrici, anume Turceni, Rovinari, Bohorelu și Pinoasa, a relatat Economedia. Acest proiect costă 250 de milioane de euro, din care cea mai mare parte tot din Fondul de Modernizare.
Profesor român la Tilburg University în Olanda, despre importanța cercetării pentru politicile publice: „Dacă reacționez întotdeauna după…nu merge”
„Dacă ne e clar la timp ce fel de date ne trebuie, cum să le colectăm și avem un model deja gata, am putea imediat să acționăm”, a sintetizat, pentru Economedia, cercetătoarea în economie Otilia Boldea importanța cercetării, care are capacitatea de a pune politicile publice pe drumul corect, după cum spun cei care lucrează în domeniu. Aceasta a plecat din Timișoara în anii studenției și e acum profesor asociat la Tilburg School of Economics and Management, Departamentul de Econometrie și Cercetare Operațională. Are cercetări legate de politici fiscale, dar și de pandemia COVID-19 și efectele sale, despre care spune că ne-ar putea da lecții pentru alte viitoare pericole similare.