Tarifele lui Donald Trump au ținut din nou capul de afiș și în această săptămână. Ele riscă să aibă efecte majore și asupra României, chiar să crească riscul de recesiune. Dar se pare că de această dată președintele american a clipit primul. Care au fost motivele? Aflați mai jos. Între timp, în România, o fabrică de tradiție de producție de vagoane se închide și 700 de angajați sunt trimiși acasă. În schimb, o altă fabrică de amploare se deschide. Totuși, în această săptămână, omul din spatele primului unicorn românesc, Daniel Dines, s-a aflat la București, după multă vreme. Economedia a lansat primul episod din seria „Cei care se întorc”, care spune poveștile românilor care au venit acasă după mulți ani de muncă în străinătate și detaliază reintegrarea lor – în piața muncii sau planurile de business. La Carfil se vor produce drone românești. Și a fost semnat cel mai mare contract din istoria CNAIR. În același timp, descoperiți câteva mituri despre viața de antreprenor, o nouă poveste din seria „Antreprenor cu valoare adăugată” și de ce se ține un antreprenor român departe de contractele cu statul. Plus, un român care a creat o fabrică operată de un singur om.
Iată știrile Economedia din ultima săptămână, pe scurt.
„Carnagiu” pe burse, așa că Trump a clipit primul
Aproximativ 9.500 de miliarde de dolari au fost șterse de pe bursele mondiale în trei zile de vânzări masive după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat noi taxe comerciale asupra prietenilor, dușmanilor dar și a pinguinilor care trăiesc pe insule vulcanice sterpe și nelocuite de lângă Antarctica, potrivit calculelor agenției Bloomberg.
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat marți că tarifele lui Donald Trump vor avea efect negativ inclusiv asupra economiei României, spunând că într-o țară ca România cu deficite mari, orice fel de recesiune poate avea efecte foarte dure. Bolojan a precizat că este nevoie ca România să facă reforme ordonante, pentru că nerealizarea lor sau un conflict politic vor însemna doar o problemă de timp până vor fi necesare noi taxe și impozite.
Ce schimburi comerciale are România cu SUA și cum ar putea fi ele afectate de taxele vamale ale lui Trump. Ca efect al tarifelor lui Trump, banca-mamă a BCR a tăiat deja prognoza de creștere pentru România. România, alături de Ungaria, Italia şi Grecia, s-au opus escaladării războiului comercial dintre UE şi SUA.
Totuși, Donald Trump a clipit primul. Președintele SUA a cedat în războiul tarifelor la doar câteva ore după ce taxele au intrat în vigoare iar piața obligațiunilor SUA s-a prăbușit. Care sunt motivele?
Bruxellesul se pregătea deja să impoziteze giganţii americani ai tehnologiei. Totuși, și UE a suspendat primul val de contramăsuri la tarifele SUA, pe durata celor 90 de zile în care tarifele reciproce americane sunt suspendate.
Însă Trump spune că reducerea trupelor americane în Europa ar putea fi inclusă în negocierile privind tarifele comerciale.
Daniel Dines în România
Daniel Dines, CEO-ul unicornului românesc UiPath, a venit la București, și a vorbit pentru prima dată după mult timp în cadrul unui eveniment public. El a transmis un mesaj despre transformările aduse de revoluția AI și a subliniat: „Vine un tsunami peste noi. Modul în care muncim o să se schimbe într-un mod dramatic. Pe măsură ce valul de AI o să atingă companiile, și nivelul educației trebuie să se ridice”.
Evenimentul companiei vine în contextul în care UiPath mută strategia de la RPA către agenți AI. Tudor Cosăceanu a declarat: „Agenții gândesc, roboții fac, oamenii conduc”.
Anterior, Daniel Dines a explicat într-un interviu modul în care agenții de inteligență artificială vor revoluționa industria automatizării și vor transforma joburile, mutând munca umană spre supraveghere și luarea deciziilor.
El a vorbit totodată și despre lecțiile învățate din dificultățile UiPath: De la „vânătoarea de elefanți” la a schimba direcția unui Titanic mai mic.
Lacăt pe fabrica de vagoane din Arad – 700 de angajați, acasă
Gigantul american Greenbrier închide fabrica de vagoane Astra Rail din Arad, unde lucrează aproape 800 de oameni. Decizia este explicată prin presiunile din industria de profil, costurile în creștere și vechimea unității. În schimb, compania spune că se va concentra pe producția de vagoane de la Caracal și Drobeta Turnu Severin.
„Această decizie a fost influențată de mai mulți factori, printre care presiunile tot mai puternice de la nivelul industriei de profil, costurile operaționale în creștere prin comparație cu celelalte fabrici, dar și constrângerile logistice legate de vechimea unității și de mediul urban”, arată un comunicat de presă al companiei.
Compania va concedia colectiv 700 de angajați, iar ei primesc doar 2 salarii compensatorii stipulate în contractul colectiv. Negocierile continuă.
O nouă fabrică de amploare
Furnizorul german de produse, sisteme și servicii destinate industriei aeronautice Diehl Aviation va înființa o nouă unitate de producție în România, în care va fabrica în principal produse și componente pentru aeronave de pasageri.
Diehl are drept clienți giganți din industria aeronautică, precum producătorii de aeronave de top Airbus, Boeing și Bombardier, forțe armate, dar și alți producători de avioane, companii aeriene și operatori de avioane din întreaga lume.
Diehl Aviation se așteaptă să demareze lucrările de construcție a noii facilități în 2025. Compania nu a spus și unde va fi construită fabrica sau la ce valoare se ridică investiția.
„România a fost aleasă pentru poziția sa strategică între Europa de Est și Europa de Vest, oferind un acces excelent la furnizori și talente calificate. În calitate de membru al UE, România oferă stabilitate politică și economică, o integrare perfectă a pieței și o forță de muncă foarte calificată. Costurile operaționale competitive, infrastructura solidă și mediul favorabil afacerilor sporesc și mai mult atractivitatea țării”, motivează compania alegerea.
Diehl este deja prezent în România printr-o altă companie, care operează deja prima fabrică de pe plan local.
Economedia lansează seria „Cei care se întorc”
„Cei care se întorc” este un proiect Economedia care spune poveștile românilor care, după ani petrecuți departe de țară, aleg să revină acasă. Prin exemple concrete, analizăm impactul acestor reîntoarceri asupra economiei, pieței muncii, afacerilor și comunităților. Încercăm să aflăm care sunt motivele care i-au determinat să revină în țară și cum au reușit să se readapteze la realitățile actuale, ce job-uri au sau ce afaceri au lansat și cum se vede România după experiența diasporei. Și lansăm întrebarea: a meritat reîntoarcerea?
În primul episod, spunem povestea lui Marius Dumitrașcu, întors în România din Marea Britanie, care administrează acum o fermă de 300 de ha în Vaslui. Fostul imigrant a împărtășit pentru Economedia experiența drumului România – Marea Britanie și retur, vorbește despre primul „faliment” în familie, în România, și despre greutățile pe care le-a adus Brexit-ul pentru afaceri în UK, ne spune cum a regăsit țara după 18 ani în afară, ce merge mai bine și ce nu merge încă. Și povestește despre decizia de a reveni acasă.
INTERVIU Daniel Ilinca, antreprenor român, se extinde în SUA cu fima
Softbinator Technologies, o companie software fondată în România, care s-a extins la nivel internațional, nu va fi neapărat afectată de războiul comercial declanșat de administrația Trump, a declarat Daniel Ilinca, fondator și președinte al consiliului de administrație, într-un interviu acordat Economedia. Antreprenorul a mai spus că firmele, precum a sa, care și-a deschis birou în Silicon Valley, se extind în America nu pentru a căuta finanțare, ci pentru a atrage noi clienți și pentru a găsi parteneriate strategice.
Daniel Ilinca explică totodată de ce se ține departe de contractele cu statul român.
Autostrada Transilvania. S-a semnat cel mai mare contract din istoria CNAIR
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nuşfalău (Secțiunea Poarta Sălajului-Zalău și secțiunea Zalău-Nuşfalău), care include tunelul Meseș.
Este vorba despre ultimul tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României.
Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci.
Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelul Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România.
Antreprenor cu valoare adăugată. Craftlaser a transformat suvenirurile în amintiri personalizate care readuc călătoriile la viață
În spatele Craftlaser se află o poveste despre pasiune, călătorii și dorința de a transforma amintirile într-un business autentic. Andreea și Alex Maier, un cuplu din Oradea, au pornit în urmă cu nouă ani de la dorința de a crea suveniruri personalizate care să reflecte nu doar locurile pe care le vizitau, ci și emoțiile trăite acolo. Cu ajutorul gravurii laser și al altor tehnici handmade, au reușit să dezvolte un brand local ce a reușit să capteze esența diverselor obiective turistice din România, oferind turiștilor amintiri care spun povești.
Într-o discuție pentru Economedia, Andreea Maier a povestit despre începuturile Craftlaser, cum au evoluat produsele și despre impactul pe care l-au avut colaborările cu diverse obiective turistice din țară.
Carfil va începe producția a două tipuri de drone
Carfil va începe să fabrice “în curând” două tipuri de drone militare, a declarat un oficial al companiei, pentru Digi24.
“Carfil printr-un parteneriat cu Periscope Aviation va începe fabricația în curând a două tipuri de drone militare, o dronă de supraveghere și o dronă platformă, pe care se pot pune multe lucruri, inclusiv muniție. O să începem cât de curând fabricația acestor două tipuri de drone, suntem în discuții cu partenerii de afaceri americani în discuții pentru bugetul de anul acesta, pentru aceste două drone”, a spus Mircea Tanțău, director general CARFIL – uzina de tehnică militară din Brașov, într-o intervenție la Digi24.
Mit versus realitate în viața de antreprenor
Creșterea în popularitate a antreprenoriatului a generat o imagine romantizată asupra a ceea ce înseamnă să ai un start-up. Despre menținerea relațiilor cu clienții, piața financiară din România și ce presupune, de fapt, viața de antreprenor am discutat cu Daniel Georgescu, cofondator dMonitor, în cel mai recent episod din seria Economedia „Provocări de Antreprenor”.
Imaginea start-upurilor este adesea idealizată și rezumată la un lifestyle business în lumina reflectoarelor. Realitatea, însă, presupune, de cele mai multe ori, multă muncă de cercetare gestionarea situațiilor neprevăzute, găsirea unui echilibru fragil între speranțe și deziluzie, înțelegerea foarte bună a realității pieței și întărirea relațiilor cu clienții și membrii echipei.
Interviul cu Daniel Georgescu, unul dintre fondatorii dMonitor – prima platformă AML (Anti-Money Laundering) din Estul Europei – oferă o perspectivă nouă asupra provocărilor întâmpinate de antreprenorii din România.
Revoluția automatizării. Timișoreanul care a creat în Arizona o fabrică operată de un singur om
Industria producției se schimbă radical. Automatizarea avansată și inteligența artificială nu mai sunt doar concepte de viitor, ci realități care rescriu regulile. Timișoreanul Sergio Goma, absolvent al Universității Politehnica Timișoara și fost lider în tehnologie la Qualcomm San Diego, a fost invitat de UPT să dezvăluie cum a reușit să creeze, în Arizona, o fabrică complet automatizată, operată de un singur om.
Specialist în inginerie informatică, timișoreanul a decis, în 1999, să emigreze în Canada, iar ulterior să se mute în Statele Unite ale Americii, unde a avut o carieră de 16 ani în cadrul companiei Qualcomm, renumită pentru realizarea de semiconductoare, software, echipamente de telecomunicații și servicii legate de tehnologia wireless.
După o carieră de succes la Qualcomm, unde a lucrat la tehnologii de ultimă generație, Sergio Goma a fondat și implementat, în Arizona, un model unic de „one-man factory”. Este o fabrică ce produce malț pentru industria berii, unde procesele sunt complet automatizate, un model care reduce costurile și crește eficiența.
Ghiță și banii din PNRR
Firme din cercul de interese al fugarului Sebastian Ghiță au semnat, anul trecut, contracte în valoare de 415 de milioane de lei pentru implementarea Cloudului guvernamental al României. În total, potul pus la dispoziție de Statul Român pentru acest Cloud este de circa 2,7 miliarde de lei, mare parte fonduri PNRR, și reprezintă o mare atracție pentru firmele de profil. La sfârșitul lui 2021, G4Media.ro a dezvăluit că numirea, via PSD, a lui Dragoș Cristian Vlad la șefia Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) ar fi avut ca miză chiar împărțirea acestor bani către ”cine trebuie”, adică firme controlate de Ghiță.
Totodată, firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță au fost trimise în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 9,5 milioane de euro. Una dintre firmele inculpate a fost înființată de un fost șef al STS. O parte dintre acuzați participă la licitația pentru Cloud-ul guvernamental de 743 de milioane de lei.
Creștere economică revizuită mai jos
Institutul Național de Statistică a revizuit în jos creșterea economică a României în anul 2024, la doar 0,8% anul trecut față de 2023. Procentele sunt mai mici față de varianta publicată de INS în martie. Conform datelor de atunci, Produsul Intern Brut al României a fost în anul 2024 cu 0,9% mai mare decât în 2023.
Continental, prezent și în România cu mii de angajați, separă divizia ContiTech și probabil o va vinde
Noile date INS, cu procente în scădere față de cele publicate anterior: PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut față de 2023/ În ultimul trimestru din 2024, majorarea a fost de 0,6% față de precedentele trei luni și de 0,5% în interval de un an
Gigantul auto german Continental AG, prezent și în România cu mai multe unități de producție și mii de angajați, separă divizia ContiTech, specializată în cauciuc și materiale plastice, și probabil o va vinde, transmite Reuters.
Decizia marchează o etapă majoră de restructurare pentru unul dintre cei mai mari furnizori auto din lume. Planul grupului este de a se concentra exclusiv pe producția de anvelope, proces care se va finaliza până în 2026.
În România, compania are peste șapte centre, inclusiv o uzină ContiTech la Timișoara, deschisă în 2002, unde se lucrează cu cauciuc și aliaje de aluminiu.
Voucherul Rabla pentru mașinile electrice crește la 7.500 de euro în 2025
Ministerul Mediului va trimite la Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, propunerile de ecotichete pentru programul “Rabla 2025”, a anunţat miercuri ministrul de resort, Mircea Fechet, la deschiderea expoziţiei Green Energy Expo & Romenvirotec, transmite Agerpres.
Decizie controversată a CCR în imobiliare
Curtea Constituțională a adoptat o decizie care înseamnă practic că, dacă un Plan Urbanistic Zonal este anulat în instanță, autorizațiile emise în baza lui rămân valabile, a explicat pentru G4Media un expert în drept constituțional, care a preferat anonimatul.
Rata inflației din nou sub pragul de 5%
Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2025 comparativ cu luna martie 2024 a fost 4,9%, în ușoară scădere față de februarie
Cele mai mari scumpiri în interval de un an au fost în sectorul serviciilor (6,99%),
Produse și servicii cu cele mai mari creșteri: Margarina (12,73%), serviciile de igienă și cosmetică (14,78%).
Sărbătorile pascale, mai scumpe în 2025
Masa de Paște e mai scumpă în acest an: produsele principale din meniul de sărbători au prețuri mai mari în interval de un an, după cum relevă statisticile oficiale. S-au scumpit carnea de miel, ouăle, dar și cozonacul și vinul. Chiar și lumânările costă mai mult.